«HOUSTON WE GOT A PROBLEM»: Ο αυτονομημένος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και το αλλοπρόσαλλο ομογενειακό τηλε-εγχείρημα εν μέσω πανδημίας

Αναρτώ άρθρο μου που φιλοξενήθηκε στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα politicalbank.gr. Αφορά
τα απίστευτα καμώματα του αυτονομημένου στο δικό του μαγαζάκι Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού.Προσπαθώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους χωρίς σκέψη και σοβαρότητα και περισσή επιπολαιότητα, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, αποφάσισε να γίνει… αστροναύτης, να συνδεθεί με το Χιούστον και να «υιοθετήσει» ένα εγχείρημα made in Texas, που αφορά τον παγκόσμιο Ελληνισμό. Και που «οργανώθηκε» με τηλεκτόξευση! Δηλαδή με τηλεδιάσκεψη.
Πρόκειται για το φιλόδοξο, αλλά χωρίς στρατηγική, σχέδιο ενός συμπαθούς και ικανού επιχειρηματία της Ελληνοαμερικανικής Διασποράς, με προέλευση από τη Κρήτη, ο οποίος αποφάσισε να εμφανιστεί στο διεθνές στερέωμα έτσι στα ξαφνικά, μέσα στη θανατηφόρα πανδημία, ανακοινώνοντας ότι θα οργανώσει σε μία ψηφιακή πλατφόρμα, δικής του έμπνευσης, την παγκόσμια Ομογένεια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το δόλωμα είναι μία πλατφόρμα αλληλοεπικοινωνίας Οργανώσεων αλλά και φυσικών προσώπων. Το επόμενο βήμα, η σύσταση από τον συγκεκριμένο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, ενός Παγκόσμιου Ομογενειακού Οργανισμού, που πράγματι, μετά από την αποτυχία του παλιού ΣΑΕ, λείπει.
Και εδώ μπαίνουν τα ανεπίτρεπτα για τα οποία φέρει ο ίδιος την πρώτη ευθύνη. Ατυχώς νομίζει ότι έχοντας ένα ηλεκτρονικό «πύραυλο», μπορεί να φτάσει χωρίς στρατηγική στην άλλη άκρη του διαστήματος. Και από κοντά ο κολλητός του; ο φίλος του; ο γνώριμός του; ο συντοπίτης του; Γιάννης Χρυσουλάκης, που απερίσκεπτα ίσως και με πολιτικοπροσωπική ιδιοτέλεια, του πρόσφερε «καύσιμα», απλά και μόνο για να πουλήσει παραγοντιλίκι και μούρη. (Έτσι το λέμε, σε απλά ελληνικά).
Όμως, το χειρότερο όλων είναι, ότι αυτό το ανοργάνωτο εγχείρημα λανσάρεται στη χειρότερη στιγμή του πλανήτη και περισσότερο των ΗΠΑ, που στενάζει κάτω από τον αόρατο εφιάλτη του Covid-19.
Προσπαθώ να φανταστώ ποιοι Ομογενείς, όπου δή γης, έχουν τον νου τους ή τη διάθεση να σκεφτούν ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ότι πρέπει να ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας παγκόσμιας Ομογενειακής Οργάνωσης.
Αλλά η πλέον τραγική διάσταση με το συγκεκριμένο θέμα, είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος  ομογενειακών γιατρών της Ένωσης Γιατρών Νέας Υόρκης. Με λίγα λόγια, την ώρα που και ο τελευταίος γιατρός είναι απασχολημένος, δίνοντας μάχη απέναντι στον κορονωιό, ο οποίος στέλνει κάθε μέρα χιλιάδες Αμερικανούς στο θάνατο, με κυριότερη πόλη αναφοράς την Νέα Υόρκη, εμφανίζονται εκεί Έλληνες γιατροί, να βάζουν στην άκρη το κορυφαίο ζήτημα ζωής και θανάτου και να ασχολούνται με οργανωτικά Ομογενειακά πειράματα! (Και μάλιστα, πληροφορούμαι, ότι ο ένας έχει λατρεία με την προβολή του).
Αναρωτιέμαι,  μάλιστα, ποιος έβαλε στην παγίδα και τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, να λάβουν μέρος σε αυτήν τη διαδικτυακή «παράσταση». Και επιπλέον, με ποια αλαφροΐσκιωτη λογική ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού «πατρονάρισε» στην teleconference για το επιπόλαια σχεδιασμένο εγχείρημα.
Εάν «παρασύρθηκε» από το γεγονός ότι είναι συντοπίτης και κολλητός του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία από το Τέξας, τον καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνο στη διαχείριση Ομογενειακών θεμάτων, γιατί αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί με την ψυχρή λογική.
Φυσικά, ο Γιάννης Χρυσουλάκης, δεν θα έχανε την ευκαιρία της αυτοπροβολής του, ούτε την άλλη ευκαιρία να τραβήξει το «πολιτικό του δεκάρικο», μιλώντας αρκετή ώρα και βεβαίως δίνοντας μία σαφή πολιτική και κομματική χροιά στην ομιλία του.
Δηλαδή επί της ουσίας, ξαναγύρισε το χρόνο πίσω εκεί στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, άντε και του 2000, που τα κυρίαρχα κόμματα της Ελλάδας εμπλέκοντο στα εσωτερικά της Ομογένειας, χωρίζοντάς την κυρίως στα τότε πράσινα και στα γαλάζια καφενεία. Με λίγα λόγια, μια απόπειρα ενός νέου «καπελώματος» της Διασποράς, η οποία την τελευταία δεκαετία είχε βρει τη σχετική της ηρεμία καθώς επικρατούσε η αντίληψη ότι το κόμμα είναι ένα και λέγεται Ελλάδα, με σημαία της τη Γαλανόλευκη.
Δεν θα σταθώ μόνο στο γεγονός που αποκαλύπτω, ότι ο εμπνευστής αυτού του εγχειρήματος με τον τόσο τσαπατσούλικο, επιπόλαιο και ανερμάτιστο σχεδιασμό, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί ρευστό χρήμα και ζήτησε να μαζευτούν 1,5 εκατομμύριο δολάρια, για να μπορέσει – όπως είπε στους εμβρόντητους τηλεπροσκεκλημένους του – να φτιάξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στο μυαλό του, με την απόλυτα ενδεδειγμένη πληρότητά της.
Θα σταθώ, όμως, στο γεγονός ότι πολλοί που συμμετείχαν, χωρίς κανείς τους να ξέρει ποιος τους επέλεξε και με ποια κριτήρια, (σε κάποιους είπαν ότι ήταν πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ), δεν αποκόμισαν καθόλου καλές εντυπώσεις για το εγχείρημα στο οποίο συμμετείχαν.
Κάποιοι χλεύασαν, κάποιοι ήταν απορριπτικοί, κάποιοι έμειναν με ατελείωτες απορίες και κάποιος μου είπε ότι δεν μπόρεσε να καταλάβει «γιατί αυτό οργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών». Αυτή την εντύπωση αποκόμισε.
Επιπλέον μένει για απάντηση ο λόγος που εξαιρέθηκαν από αυτή τη τηλεδιάσκεψη κορυφαίες και ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες ή Ομοσπονδίες.
Ερώτημα ευθέως και στην πρέσβη της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Ποιος της ζήτησε να πάρει μέρος σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη; 
Ερώτημα και προς τον Γ.Γ. Γιάννη Χρυσουλάκη: Από ποιόν πήρε το πράσινο φως και ενεπλάκη (για να μη πω ότι πατρονάρισε), σε αυτή την τηλεδιάσκεψη του παραλόγου;
Κλείνοντας θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κάθε πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗΣ και ΑΥΤΟ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ Παγκόσμιας Ομογενειακής Οργάνωσης, είναι απόλυτα επιθυμητή και αναγκαία. Αν και φοβάμαι ότι έτσι όπως εξελίσσεται η Ομογένεια, αυτό μοιάζει όλο και πιο δύσκολο εγχείρημα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι θεμιτό να το ονειρεύεται κανείς για την παγκόσμια Διασπορά.
Σίγουρα, όμως, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με αλλοπρόσαλλες συνταγές. «Houston we got a problem», θα φώναζα στον ονειροπόλο, που ακύρωσε τη λογική του βήμα-βήμα και προτίμησε, ξεκινώντας περίπου από το τέλος, να προσγειώσει ανώμαλα το πυραυλικό εγχείρημά του πριν καν εκτοξευθεί. Αμφιβάλλω ότι θα ξαναβρεί οπαδούς σε αυτό που «έκαψε» ο ίδιος.
ΥΓ: Για τον ΓΓ Αποδήμων Γιάννη Χρυσουλάκη, μου προκύπτουν πολλές αρνητικές πληροφορίες. Τις επεξεργάζομαι. Δεν τις παίρνω όλες τοις μετρητοίς. Αλλά καλά θα κάνει να μη θεωρεί τη Γραμματεία του ως δικό του βιλαέτι.
Πάντως για όσο καιρό θα είναι ακόμα εκεί (κάποιες πληροφορίες κυκλοφορούν), να θυμάται ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη Διασπορά έχει ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών. Εν προκειμένω ο Κώστας Βλάσης. Προσωπικά τον θεωρώ μεθοδικό και δραστήριο.


Related Posts