Ο ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες, οι μαυραγορίτες, οι “φίλοι” κατασκευαστές-προμηθευτές και η αγορά της μάσκας. Η αλλαγή πλεύσης του Π.Ο.Υ. που δεν υπολόγισε έγκαιρα ο Σωτ. Τσιόδρας.

Ανεβάζω άρθρο μου που φιλοξενείται στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα theFAQ.grΜετά τα σχολεία, ήρθε η ώρα να μπει στη ζωή μας και ο απόλυτος για τις μάσκες. Με άλλο θέμα που έχει να κάνει με την αποφυγή διασποράς του κορωνοΪού, με την αυτοπροστασία μας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες η ίδια η επιστημονική κοινότητα φάσκει και αντιφάσκει ως προς τη χρησιμότητά της.
Είναι γεγονός ότι ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι τις αρχές Απριλίου, εστίασε στη χρήση μάσκας μόνο σε εκείνους που ήταν φορείς του ιού. Βεβαίως, δεν θα σταθώ στις ανισορροπίες που έλεγε είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, είτε ο Μπόρις Τζόνσον. Και ούτε θα κατηγορήσω τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος βασίστηκε επάνω σε όσα έλεγαν ο ΠΟΥ και κορυφαίοι φορείς στην Ευρώπη και στην Αμερική για την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών.
Είναι σαφές ότι ο κ. Τσιόδρας,  με την επιστημονική αξιοσύνη που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είχε στο νου του, όταν απέκλειε τη χρήση μάσκας για τους πολίτες, και το γεγονός της κακής χρήσης και της ψευδαίσθησης - όπως και με τα γάντια – ότι μπορεί να αποτελούν ένα από τα υπέρτατα όπλα ατομικής προστασίας μας. Που σαφώς δεν είναι έτσι με την κακή χρήση τους. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν πώς πρέπει να φοράει και να βγάζει κάποιος μια μάσκα, πώς να την έχει ακριβώς στο πρόσωπό του, όπως το ίδιο και με τα γάντια.
Ήλθε, όμως, η ώρα στις 4 Απριλίου, όπου ο ΠΟΥ και οι Οργανισμοί προστασίας από μεταδοτικές ασθένειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, άλλαξαν γνώμη και δήλωσαν ότι «τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να συστήσουν ευρεία χρήση μάσκας απ’ όλους τους πολίτες».
Αυτή ήταν μία παράμετρος που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δεν το κράτησε ως εξέλιξη σε εκείνη την περίφημη τοποθέτησή του, 5 μέρες αργότερα, στην καθημερινή των 18.00 ενημέρωσή του. Αν την κρατούσε, αν μίλαγε και για αυτήν την παράμετρο, σήμερα δεν θα έμπαινε στο «στόχαστρο» εκείνων που σχολιάζουν «αλλά λέγατε τότε, άλλα λέτε σήμερα». 
Θα έλεγα, όμως, ότι αυτό είναι μία παράμετρος, στην οποία δυστυχώς κάποιοι εμπλέκουν και την εμπορία των μασκών, το εάν ένας μεγάλος Έλληνας κατασκευαστής είναι φίλος του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού Ανάπτυξης, εάν κάποιοι προμηθευτές θα κερδίσουν τα εκατομμύρια και κάποιοι θα ξηλωθούν από τις τσέπες τους για να προμηθευτούν μια καλή μάσκα για την καθημερινή τους χρήση…
Και ας σταθούμε σε αυτήν την τελευταία, κάθε άλλο παρά ασήμαντη, «λεπτομέρεια». 
Με υποχρεωτική, πλέον, τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους έξω από το σπίτι, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταστήματα, εκκλησιαστικές λειτουργίες όταν αρχίσουν, δημόσιες υπηρεσίες κλπ, τίθεται το ερώτημα ποιός θα πληρώσει ένα κόστος που για μία 4μελή οικογένεια, εάν υπολογίσουμε 20ρικο τη μάσκα, αγγίζει το ουχί ευκαταφρόνητο ποσό των 80 Ευρώ. Και μάλιστα, όταν το ίδιο το κράτος τη θεωρεί την απόλυτη ασπίδα προστασίας και μη διασποράς, με την επιβολή προστίμου 150 Ευρώ σε κάθε «παρανομούντα».
Εδώ, λοιπόν, μπαίνουν οι εξής παράμετροι: 
  • Επειδή ο πολίτης αγοράζει από μόνος του παντελόνι - πουκάμισο για να μη βγει γυμνός στο δρόμο και παλτό το χειμώνα για να μην κρυώσει, άρα ο ίδιος πρέπει να φροντίσει για τα νέα δεδομένα και να βάλει στο όποιο εξοδολόγιο του και την αγορά εξ΄ ιδίων, είτε μασκών μίας χρήσης, είτε μάσκας πολλαπλών χρήσεων.
  • Η δεύτερη παράμετρος, από τη στιγμή που η φύση της μάσκας έχει να κάνει με την απόλυτη προστασία της δημόσιας υγείας, να τη συνταγογραφούν τα Ταμεία. Και κυρίως ο ΕΟΠΥΥ.
  • Τρίτη παράμετρος, όποιος μπαίνει σε κατάστημα, η ίδια η επιχείρηση να του δίνει στην είσοδο μάσκα μίας χρήσης και ενδεχομένως και γάντια. Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μπορούσε να κάνουν το ίδιο και οι αρμόδιοι Οργανισμοί.
Θα μου πείτε, αφού, όπως είπε ανερυθρίαστα  ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ότι παρέλαβε διαλυμένες τις συγκοινωνίες από την τελευταία πενταετή κυβέρνηση της χώρας, ας τις αποδιαλύσει ο ίδιος με το γάντι και τη μάσκα, τουλάχιστον για καλό σκοπό. Θα ενισχύσει τους κατασκευαστές που κανακεύουν Μαξίμου και Υπουργοί. Επιπλέον δεν θα του λιγοστέψουν από τον κορωνοϊό οι καθημερινοί του πελάτες.
Πάντως σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, πραγματικά μένω με την απορία, γιατί όλο αυτό το τελευταίο διάστημα το μέτρο δεν είχε επιβληθεί ως υποχρεωτικό για όλους εμάς που πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ - με εξαίρεση τον Σκλαβενίτη που τις πρώτες εβδομάδες εφάρμοζε από μόνος του αυτήν την πρωτοβουλία - , στους φούρνους, στα φαρμακεία, στις λαϊκές αγορές και το θέμα προέκυψε τόσο αυστηρά τώρα.
Πιθανολογώ ότι είναι ένα μήνυμα, απόλυτα σωστό, ότι δεν πρέπει να παίρνουμε πολύ αέρα και ότι πρέπει να γίνουμε ένα με τη λογική της ατομικής προστασίας. Αυτό καλό κάνει, κακό δεν κάνει. 
Πάντως, εάν πρέπει να εκφράσω την προσωπική μου άποψη, το πιο σωστό είναι η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ταμείων. Αρκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να κόψουν με κάθε τρόπο τη μαυραγορίτικη συμπεριφορά της αγοράς, η οποία δυστυχώς θα συμβεί. Υπάρχει η ανάγκη του πλαφόν. Της ενιαίας τιμής. Όπως και στα φάρμακα.
ΥΓ: Επιτρέψτε μου να βάλω και ακόμα μία παράμετρο για τις μάσκες. Με τόσες που θα κυκλοφορούν στο δρόμο, πολύ φοβάμαι ότι θα αυξηθούν οι περιπτώσεις περιστατικών που θα απασχολούν το καθημερινό Αστυνομικό δελτίο. Και ο νοών νοείτω.

Related Posts