ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΕΞ


Είναι κρίμα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ακολούθησε τα χνάρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο επιλεκτικό ενδιαφέρον της για τους Έλληνες της Διασποράς.


Προτίμησε και εκείνη να ενδιαφερθεί μόνο για την Ομογένεια της Αμερικής, αγνοώντας ότι Ελληνισμός υπάρχει σε όλο τον πλανήτη. Παγκόσμιος Ελληνισμός ο οποίος επίσης υποφέρει από τον εφιάλτη του Covid-19.
Ορθώς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Αναμφισβήτητα η Νέα Υόρκη είναι στο μάτι του κυκλώνα και οι ΗΠΑ γενικότερα. Αλλά θα μπορούσε αμέσως μετά να μιλήσει με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας,  καθώς είναι πολύ έντονα τα αντίστοιχα προβλήματα και στην Αφρικανική Ήπειρο. Θα μπορούσε να μιλήσει τηλεφωνικά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, όταν είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας και η εκεί Ομογένεια. Και εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να κάνει μία teleconference με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, αφού έτσι και αλλιώς το Φανάρι είναι αυτό που εκκλησιαστικά έχει την ιερατική επίβλεψη της Ομογένεια.
Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον  προς μία πλευρά της Διασποράς, σε μια χώρα όπου ανοίγονται ακόμα και ομαδικοί τάφοι, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις παραβλέψεις που προανέφερα.
Με την ευκαιρία του Πάσχα οφείλει να στείλει μήνυμα σε όλο τον Ελληνισμό. Και σίγουρα δεν θα της ήταν κόπος, στις ανθρώπινες ευαισθησίες που πράγματι έχει, να οργανώσει με τη βοήθεια του Διπλωματικού της Γραφείου μία σειρά τηλεφωνημάτων είτε στους κατά τόπους επικεφαλής της Εκκλησίας, είτε ακόμα καλύτερα, στους Προέδρους των απανταχού μεγάλων Ελληνικών Ομοσπονδιών.
Ταυτόχρονα αισθάνομαι μία ικανοποίηση, που το άρθρο μου για το επιλεκτικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Ελληνισμό της Αμερικής, προφανώς του έδωσε το ερέθισμα να κάνει τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστα Βλάση.
Καθυστερημένα;  Ασφαλώς. Αλλά και πολύ χρήσιμο να ξέρει τί ακριβώς συμβαίνει με τη Διασπορά μας. Με γνώση λόγου πληροφορώ ότι ο ΥΦΥΠΕΞ και οι Διπλωματικοί του Σύμβουλοι, χαρτογραφούν συνέχεια την Ομογένεια και τα προβλήματά της. (Για τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, αποφεύγω τον σχολιασμό. Δεν ασχολούμαι με την ανεκδοτολογία). 
Τέλος, εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να μην σχολιάσω άρθρο του πρώην ΥΦΥΠΕΞ και εκδότη Αμερικανικής Ομογενειακής εφημερίδας.
Γιατί αδειάζει τη κυβέρνηση του συγγενούς του Πρωθυπουργού στο θέμα του απεγκλωβισμού/επαναπατρισμού των Ελλήνων, φοιτητών και εργαζομένων, από χώρες που σαρώνει ο covid-19;
Δεν πληροφορήθηκε τις πολλαπλές αεροπορικές επιχειρήσεις σε πάμπολλες ευρωπαϊκές πόλεις; Δεν έμαθε για την Ιταλία και το charter πλοίο; Δεν άκουσε για τη συνεννόηση του ΥΠΕΞ με τη, Ισπανία, η οποία με δικά της αεροπλάνα έφερε στη Μαδρίτη Έλληνες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που μετά προωθήθηκαν στην Αθήνα; Δεν διάβασε για την ειδική πτήση που μετέφερε στην Ελλάδα ασθενείς και ΑΜΕΑ;
Οφείλω όμως να επισημάνω, ότι και η αναφορά του σε μία Κυβέρνηση (!;!;!) ή Ομοσπονδία Ελληνισμού, με έδρα πόλη Ευρωπαϊκής χώρας, κατά προτίμηση Γερμανία ή την Ουάσιγκτον, είναι απαξιωτική και προσβλητική για την Ελλάδα. Και πιο ειδικά για την Θεσσαλονίκη, η οποία ανεξάρτητα με το σχήμα που θα συγκροτεί τον παγκόσμιο Ελληνισμό, είναι η έδρα του στην οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 
Είναι απορίας άξιο πώς έκανε αυτήν την πρωτοφανή τοποθέτηση. Και μάλιστα με αναφορά σε Κυβέρνηση! Φαντάζομαι με Πρωθυπουργό και Υπουργούς! Εκπληκτικά πράγματα!    

Γνωστός παράγων του κυβερνώντος κόμματος (και βουλευτής) μου έλεγε οτι αυτό είναι η απόδειξη του «πόσο ο Αντώνης ξέρει πολύ λίγο η και καθόλου τον παγκόσμιο Ελληνισμό, πόσο λίγο ξέρει τη μέχρι σήμερα φιλοσοφία και λειτουργία του, καθώς σε όλα τα χρόνια της εκδοτικής του θητείας στη Νέα Υόρκη ήξερε μόνο την Ελληνοαμερικανική πραγματικότητα».


Related Posts