ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ «ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ» ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ, ΝΑΙ, ΑΠΡΕΠΗΣ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Αναρτώ άρθρο μου στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ η οποία κυκλοφορεί εδώ και 55 χρόνια σε περιοχές της βόρειας Αττικής. Σε 10 Δήμους. Αγία Παρασκευη, Βριλλησια, Ηράκλειο, Κηφισια, Λυκόβρυση - Πεύκη, Μαρούσι, Παπάγου - Χολαργός, Πεντέλη, Φιλοθέη - Ψυχικο, Χαλάνδρι. Η συνεργασία μου με τον εκδότη και φίλο μου Χρήστο Ζαγκλή, θα είναι πολύ συχνή, με δημοσιογραφικές αναλύσεις, άρθρα και συνεντεύξεις.
Ακόμα δεν λέει να καταλαγιάσει η κουβέντα για το αν έβγαλε θετικά αποτελέσματα η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα στο Λευκό Οίκο. Λογικό. Ο Ερμτογάν κάθε μέρα ανεβάζει τους επιθετικούς τόνους του προς την Ελλάδα, με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να θέτει τώρα και θέμα για 16 νησιά μας.

Όμως. Όποιοι πιστεύουν ότι συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ αρχηγών κρατών, βγάζουν «φαστ φουντ» αποφάσεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επικίνδυνα μικροπολιτικοί αν μιλάνε για λογαριασμό κομμάτων και επικίνδυνοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης αν είναι δημοσιογράφοι και ισχυρίζονται οτι καλύπτουν το Πολιτικό ή Διπλωματικό ρεπορτάζ. 

Τους παραπέμπω όλους σε απόσπασμα άρθρου του Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ στην αμερικανική πρωτεύουσα, αμέσως μετά τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο:

«Πριν καν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Αμερικής είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και δεν πήρε τίποτα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το έχω γράψει ξανά, αλλά ποιος δίνει σημασία όταν πάνω απ’ όλα βάζουμε το κομματικό, και όχι το εθνικό συμφέρον. Τα ίδια έκαναν οι νεοδημοκράτες στον Αλέξη Τσίπρα όταν είχε έρθει στην αμερικανική πρωτεύουσα, τον Οκτώβριο του 2017. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε σπεύσει να τον κατακρίνει για τη συμφωνία για τα μαχητικά F-16. Τα ίδια ανταποδίδουν τώρα στον κ. Μητσοτάκη οι συριζαίοι. Μυαλό δεν θα βάλουμε ποτέ. Και δεν θα μάθουμε στα εθνικά θέματα «να τα βρίσκουμε» όσες διαφορές και να έχουμε.

Λοιπόν: Τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πλανητάρχη θα τα δούμε στο σύντομο μέλλον. Στον Λευκό Οίκο συνηθίζουν να συζητούν όλα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν με τους ξένους ηγέτες που φιλοξενούν και δίνεται εντολή στους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς για να συνεχίσουν τις συζητήσεις στις βάσεις που τέθηκαν και να προχωρούν.

Το ίδιο ακριβώς έγινε με τον κ. Τσίπρα. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τον κ. Μητσοτάκη».

Δεν θα διαφωνήςω με τον καλό και έμπειρο συνάδελφο Μιχάλη Ιγνατίου. Φιάσκο ή επιτυχία θα φανεί όταν (και εάν) έλθει η ώρα. Βάζω και το «εάν έλθει η ώρα», διότι ειναι γνωστή η χαλαρή στάση (Επιεικής ο όρος) του Ντόναλντ Τραμπ για τον Τούρκο ομόλογό του.

Αυτό, όμως, που θα μείνει στην ιστορία και μάλιστα μαγνητοσκοπημένο, είναι η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ συμπεριφορά του Αμερικανού Προέδρου στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Και δεν έχει να κάνει με το αν ο Πρωθυπουργός λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως χαιρέκακα σχολιάζουν κάποιοι «παρωπιδάτοι». Είναι ευθεία προσβολή σε μία χώρα και τον λαό της που είτε τον ψήφισε είτε όχι. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε σε γλάστρα (αυτή είναι η ορθή λέξη) για πάνω από 20' στο Οβάλ Γραφείο, έναν ξένο επισκέπτη/καλεσμένο του, συζητώντας με τους δημοσιογράφους προβλήματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν έχουν και σοβαρές διεθνείς προεκτάσεις. Ένα άνευ προηγουμένου γεγονός. Ποτέ δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ,  μία τέτοια σκαιότατη κατάσταση. Σε καμία διμερή συνάντηση κορυφής στο κόσμο δεν πήγε στο νου το ενός, να μετατρέψει τον άλλον σε κομπάρσο του, με τέτοιο πρωτοφανή τρόπο και μάλιστα μπροστά σε κάμερες και κινητά.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε το ιδιόμορφο, απρόβλεπτο και πολλάκις υπεροπτικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου ζάμπλουτου επιχειρηματία/πολιτικού. Και δυστυχώς αυτή την αγενή και ακραία συμπεριφορά του, την υπέστη και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας επί 50'. Και άλλοι καλεσμένοι του στο Λευκό Οίκο, που δεν συγκρατώ στη μνήμη μου


Related Posts