Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΝΕΟ ΥΦΥΠΕΞ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

«ΗΛΘΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ. ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΨΑ. ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΒΑΛΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ».


Αγαπητέ κ. Υπουργέ, φίλε Αντώνη,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που παραδίδω τις αρμοδιότητές μου σ’ έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω χρόνια, σ’ έναν άνθρωπο της δημοσιογραφικής πιάτσας - για να το πω πιο απλά - και σ’ έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά την πιο μεγάλη συγκεντρωτικά Ομογένεια, αυτή των ΗΠΑ.

Στα 2 χρόνια και 8 μήνες προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τη Διασπορά μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξαν Ελληνικές Κοινότητες που έβλεπαν για πρώτη φορά Υπουργό από τη μητέρα - πατρίδα ή που έβλεπαν εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης μετά από 48 ολόκληρα χρόνια. Αυτό, κυρίως, στις Υποσαχάριες χώρες οπού έχουμε έναν πολύ δυναμικό Ελληνισμό, όχι σε μέγεθος αλλά σε επιχειρηματική δεινότητα, Υποσαχάριες χώρες όπου αρχίζουμε να χτίζουμε ξανά τις διμερείς διπλωματικές και πολιτικές μας σχέσεις, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Εδώ οφείλω να επισημάνω, ότι χάρη και στην επιχειρηματική Ομογένεια χτίσαμε πολλές επιχειρηματικές αποστολές βοηθώντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Κολακεύτηκα ιδιαίτερα από το τηλεφώνημα που μου έγινε χθες και από τον ΣΕΒ και από τον ΕΒΕΑ, για τους διαδρόμους που άνοιξα σε χώρες για πρώτη φορά.
Σε όλο αυτό το διάστημα της θητείας μου δεν ανακάτεψα ποτέ τα κόμματα με την Ομογένεια. Όπως έλεγα παντού, στις σχέσεις πατρίδας και Ομογένειας το κόμμα είναι ένα, η Ελλάδα και σημαία της η γαλανόλευκη με το Σταυρό.

Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε σε παθογένειες του παρελθόντος, που ταλαιπώρησαν τόσο πολύ τον Ελληνισμό. Όπως, επίσης, σε καμία περίπτωση δεν ανακατεύτηκα με τα εσωτερικά των Ομογενειακών Οργανώσεων. Γι αυτό και το νομοσχέδιο του νέου ΣΑΕ που σας παραδίδω, προβλέπει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους: την αυτό-οργάνωσή του και την αυτοχρηματοδότησή του.

Η Ομογένεια ξέρει πολύ καλύτερα τα δικά της θέματα για να έρχεται η οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοσδήποτε Υπουργός να της κουνάει το δάχτυλο και να της λέει τι θα πρέπει να κάνει.

Όπως είπα και στην αρχή, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά την Ομογένεια των ΗΠΑ. Στην εφημερίδα σας, τον Εθνικό Κήρυκα, έχουν αναγραφεί χιλιάδες ρεπορτάζ. Στηρίξατε και τις προσπάθειες Ελληνόπουλων καθηγητών που μέσα από τα τμήματά τους και τα ταξίδια με τους φοιτητές τους στην Ελλάδα χτίζουν σταθερά και αθόρυβα έναν πολύ σημαντικό φιλελληνισμό. Σας φέρνω σαν παράδειγμα από την Βοστώνη την Κέλλυ Πολυχρονίου και τον Πέτρο Βαμβακά και άλλους Ομογενείς καθηγητές που διαπρέπουν και στην Νέα Υόρκη.
Θα ήθελα να συνεχίσετε να υποστηρίζετε αυτά τα Προγράμματα όπως τα ξεκίνησα και όπως τα λειτούργησα, στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Θέλω να σημειώσω ότι σε Ομογένειες που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε, σε χώρες που πρέπει να είναι κάτω από την ομπρέλα της προσοχής σας, θα είμαι εδώ για να προσφέρω την οποιαδήποτε βοήθεια ή συνδρομή μου ζητήσετε.

Βάζω σκόρπια στο μυαλό μου την Μαριούπολη, το Χαράρε, το Λουμπουμπάσι με την Κινσάσα, τον Ελληνισμό της Αρμενίας, της Γεωργίας, του Λιβάνου, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Λατινικής Αμερικής και του Καναδά, της Νότιας Αφρικής με πολύ δυνατό Ελληνισμό και φυσικά της Αιγύπτου και της Αυστραλίας όπου, στην Μελβούρνη, έχουμε την τρίτη μεγαλύτερη Ελληνική πόλη του πλανήτη με 300.000 Έλληνες.

Ναι, είναι αλήθεια, ότι πρέπει να είσαι συνέχεια σε ένα αεροπλάνο για να μπορείς να τους προλαβαίνεις όλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά μας εδώ. Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε.
Άφησα για το τέλος τις διμερείς και τριμερείς δράσεις του Υφυπουργείου που είχα την τιμή να διευθύνω. Αιχμή του δόρατος, η Κύπρος. Θα σας τα πει και ο ίδιος ο Φώτης Φωτίου, ο αρμόδιος Προεδρικός Επίτροπος για θέματα Διασποράς. Σε αυτά τα 2,5 χρόνια κάναμε πάρα πολλά. Χτίσαμε εξαιρετικές τριμερείς δράσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είμαστε στην αφετηρία για αντίστοιχες τριμερείς δράσεις με την Αρμενία, το Λίβανο με την Ιορδανία, την Ιρλανδία και της Πορτογαλία. Έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τους αντίστοιχους ομολόγους μου και είμαι βέβαιος ότι εσείς θα πατήσετε γκάζι μαζί με τον Φώτη για αν έχουμε και άλλους σπουδαίους συμμάχους στο πλευρό της παγκόσμιας Ομογένειας μας. Εξάλλου τους έχουμε ανάγκη και για τα εθνικά μας θέματα.

Όταν ανέλαβα Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, το πρώτο μου ταξίδι δεν το έκανα στην Κύπρο. Το έκανα στην Κωνσταντινούπολη. Ήθελα η πρώτη μου επίσκεψη να γίνει στο Φανάρι. Να συναντήσω τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο με συνδέει προσωπική φιλία από την ημέρα που ενθρονίστηκε.

Προσωπική φιλία με συνδέει και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο αλλά και με τον Κρητίκαρο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, ο οποίος κάνει εκπληκτική Ιεραποστολική δουλειά στην Αφρικανική Ήπειρο, την οποία θα ήθελα να υποστηρίξετε.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας. Είμαι βέβαιος ότι με την εμπειρία σας θα φέρετε πολύ θετικά αποτελέσματα.


ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ενημέρωση κράτησε 2 ώρες.
Ο Τερενς Κουίκ παρέδωσε πάνω από 15 φακέλους με τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη. Επίσης πάνω από 150 σελίδες με όλα τα Δελτία Τυπου που εξέδωσε για όλο το έργο του, όχι μόνο του ομογενειακού τομέα.

Έδωσε δώρο στον Αντώνη Διαβατάρη μια γραβάτα με μικρές ελληνικές σημαίες και το λεύκωμα της Προεδρικής Φρουράς «ΕΥΖΩΝΕΣ» που προλογίζει ο ΠτΔ


Related Posts