Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

 «Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορη στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, για μια συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια στην κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, που έχει υποστεί ανυπολόγιστες βιβλικές καταστροφές, από τους δύο κυκλώνες που την έπληξαν σε διάστημα 45 ημερών, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς, πάνω από 2 εκατομμύρια άστεγους και σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά χωρίς σχολικές αίθουσες.

Δεν συμπεριλαμβάνω τις απώλειες στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Και μέσα σε όλα, η βορειότερη περιοχή της Μοζαμβίκης, κηρύχτηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από την επιδημία της χολέρας που ξέσπασε.

Σήμερα, εδώ στο Μαπούτο, παρέδωσα εκ μέρους τη Ελληνικής κυβέρνησης επιστολή του ΥΠΕΞ κ Γιώργο Κατρούγκαλου,  η οποία αναφέρεται στην ανθρωπιστική μας βοήθεια. Την επιστολή παρέδωσα στην ΥΠΕΞ κα Μανουέλα Λούκα Σάντος και στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αλμπάνο Μασίε.

Παρών ήταν και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μαπούτο κ. Γεράσιμος Μαρκέτος, ο οποίος μαζί  με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές»

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ στα ΜΜΕ της Μοζαμβίκης προσθέτοντας ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Υπουργό Εθνικής  Άμυνας της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, υπήρξε συνεννόηση ώστε το Υπουργείο Άμυνας να συγκεντρώσει έναν αριθμό φαρμάκων, ώστε με τη  φροντίδα του ΥΠΕΞ ως προς την αποστολή τους,  να συμπεριληφθούν στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Μοζαμβίκη.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών κα Σάντος ευχαρίστησε θερμά τον ΥΦΥΠΕΞ τονίζοντας ότι:
« Εκτιμούμε αφάνταστα το γεγονός ότι ήρθε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πατρίδα μας, Για εμάς δεν έχει σημασία το ύψος ή ο όγκος της ανθρωπιστική βοήθειας. Σημασία έχει ότι η χώρα του Σωκράτη και του Αριστοτέλη βρίσκεται εδώ, για να συμπαρασταθεί στον πόνο και στο δράμα που ζούμε, και βεβαίως αυτό όχι μόνο δεν μας αφήνει αδιάφορους, αλλά απεναντίας θα το μνημονεύουμε πάντα.

Εξάλλου την ανθρωπιά τους την έδειξαν από την πρώτη στιγμή και τα μέλη της εδώ Ελληνική Κοινότητας, όπως και ο φίλος Γεράσιμος, Επίτιμος Γενικός πρόξενος αυτής της αδελφικές μας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός επισκέφτηκε τον πρέσβη του ΟΗΕ στο Μαπούτο κ.Μάρκο Κόρσι και τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Αντονιο Σάντσες, από τους οποίους είχε μια πλήρη ενημέρωση για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Μαπούτο Υπουργική Σύνοδος για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Μοζαμβίκης, με τη συμμετοχή και Υπουργών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Κουίκ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντείβιντ Μάλπας, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή πριν από 25 μέρες και πραγματοποίησε για τον ίδιο λόγο επίσκεψη στην Μοζαμβίκη, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα. Σκοπός η παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας και όπως είπε στον ΥΦΥΠΕΞ: «Μπράβο στους Έλληνες που δείχνουν τέτοια ποιότητα ανθρωπιάς. Περάσατε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, αλλά σεβόμενοι την ιστορία σας, είσαστε εδώ για να δείξετε την αλληλεγγύη σας».Related Posts