Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: «ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ WIN WIN ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ Τ. ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


«Χαίρομαι που υποδέχομαι την Ελλάδα στο προεδρικό Μέγαρο της Αιθιοπίας. Χαίρομαι που μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται εδώ σε αυτή την αίθουσα, μετά από περισσότερο από πενήντα χρόνια.

Οι δεσμοί των δυο χωρών έτσι και αλλιώς, ανάγονται σε αιώνες πίσω, με πολλά κοινά σημεία που έχουν να κάνουν και με τον Πολιτισμό. Δεν παραλείπω και την ιστορική,  σημαντική Ελληνική Κοινότητα στη πατρίδα μου.

Μετά τη συζήτηση που είχαμε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βιέννη, στην Υπουργική Σύνοδο Ευρώπη - Αφρική, εκτιμώ ιδιαίτερα ότι τιμήσατε τον λόγο σας και είσαστε εδώ με μία σημαντική Ελληνική επιχειρηματική αποστολή.

Να είσαστε βέβαιος ότι επιχειρώντας με την Αιθιοπία και οι δύο πλευρές επιτυγχάνουν ένα win  win αποτέλεσμα».

Με αυτά τα λόγια ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Αιθιοπίας κα Sale-Gouork Zeounta, με σημαντική διπλωματική καριέρα και έχοντας υπηρετήσει και ως πρέσβης της χώρας της στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ΥΦΥΠΕΞ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ικανοποίηση της Ελληνικής κυβέρνησης για την πρωτοβουλία της Αιθιοπίας να προχωρήσει σε συμφωνία Ειρήνης με την Ερυθραία. 

Επίσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα, ως μέλος τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα, τόσο στον Διοικητικό όσο και στον Οικονομικό τομέα. Σημειώνεται ότι από τον νέο πρωθυπουργό κ. Abiy Ahmed, επελέγησαν τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι γυναίκες, όπως γυναίκα είναι και η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η έναρξη των εργασιών της επιχειρηματικής αποστολής έγινε στην Ελληνική πρεσβεία της Αντίς Αμπέμπα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Οικονομίας και Διασποράς Dr. Aklilu Hailemichael, με τον οποίο στη συνέχεια ο ΥΦΥΠΕΞ είχε διμερή συνάντηση παρουσία του Έλληνα πρέσβη κ. Νίκου Πατακιά.

Νωρίτερα, ο κ. Κουίκ είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Πολιτικά Ζητήματα Dr. Marcoς Tekle.

Στην ατζέντα του Υφυπουργού Εξωτερικών ήταν και η συνάντησή του με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αιθιοπία κ. Johan Borgstam και την Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αντίς Αμπέμπα κα Ελένη Κύρου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εμπορικό και Επιχειρηματικό Επιμελητήριο της Αιθιοπίας παρουσία και του εκπροσώπου του Enterprise Greece κ. Γιώργου Ζησιμάτου.

Σε δηλώσεις του στην Αγγλόφωνη εφημερίδα Herald, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε μεταξύ άλλων:

«Η Αιθιοπία είναι η βάση της Αφρικανικής Ένωσης. Έχει εδώ και ένα από τα βασικά στην Αφρικανική Ήπειρο κεντρικά Γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ανάπτυξή της κινείται σε αριθμούς από 8% έως 11%.

Αυτά είναι βασικά συστατικά που ενθαρρύνουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και προς την πλευρά της Αιθιοπίας,  σε σημαντικούς τομείς όπου προβάλει τις ανάγκες της, όπως είναι η ενέργεια σε όλες τις μορφές της, πόσο μάλλον της Πράσινης, ο τομέας κατασκευής υποδομών, ο τομέας κατασκευής οικιστικών συγκροτημάτων, η τυποποίηση προϊόντων , ο τομέας των φαρμάκων και των καλλυντικών και η εισαγωγή επίλεκτων αγροτικών προϊόντων όπως για παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο και το κρασί.

Η Συμφωνία με την Ερυθραία, που επιτρέπει πλέον την πρόσβαση της Αιθιοπίας σε σημαντικά λιμάνια, όπως συζήτησα και με τον αρμόδιο Υφυπουργό, μας ανοίγει δρόμους και για τη συνεργασία στον τομέα των logistics, των μεταφορών και της ναυτιλίας, όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε και για συνεργασία με το λιμάνι του Πειραιά για το επιχειρείν της Αιθιοπίας με την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Πέρσι, ήταν εδώ στην Αντίς Αμπέμπα ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και τώρα μέσα σε δύο χρόνια έρχομαι για δεύτερη φορά στην Αιθιοπία, απόδειξη του εμφαντικού τρόπου με τον οποίο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θέλει να βλέπει τις σχέσεις του με την Αιθιοπία».

Related Posts