ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ «ΕΥΡΩΠΗ - ΑΦΡΙΚΗ» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
«ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΜΕ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ»

«Δεκαετίες ολόκληρες ο Δυτικός κόσμος και η Ευρώπη μαζί, κοιτούσαν προς την Ασία. Ούτε μια ματιά προς την Αφρική. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Το πληρώνει η Αφρική, με τη φτώχεια και τα πολλαπλά εσωτερικά σε πολλές χώρες και διασυνοριακά προβλήματα. Το πληρώνουμε και εμείς με τις ροές των μεταναστών προς Ευρώπη, αλλά και τα σύνορά της την Ελλάδα, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή».

Εμείς δεν συμφωνούμε με τη λογική εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απέναντι σε αυτό το πρόβλημα σηκώνουν τείχη και φράχτες. Εμείς οι Έλληνες προτιμούμε να χτίζουμε γέφυρες ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και σεβασμού.

Αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να συγχαρούμε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Αυστριακής προεδρίας, να συγκαλέσει αυτό το υψηλού επιπέδου φόρουμ, καλώντας όλους να χτίσουν γέφυρες ανάπτυξης με την Αφρική και γέφυρες στοχεύοντας στην ευημερία των λαών της».

Αυτό τόνισε ο ΥΦΥΠΕΞ Τ.Κουίκ στην ομιλία του στο υψηλού επιπέδου φόρουμ «Ευρώπη - Αφρική» που διοργάνωσε η αυστριακή ΕΕ προεδρία στη Βιέννη, με τη συμμετοχή 12 Προέδρων,11 Πρωθυπουργών,23 Υπουργών & Υφυπουργών.

Ο κ.Κουίκ επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα εδ'ω και δυο χρόνια έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Αφρική και κυρίως στις αδύναμες υποσαχάριες, όπου υπάρχουν και πολύ σημαντικές ελληνικές ομογενειακές κοινότητες. Επισκέψεις οι οποίες προετοίμασαν επιχειρηματικές αποστολές ελληνικών εταιριών, οι οποίες εκτός από την εξωστρέφειά τους, βοηθούν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην πολύ σημαντική διμερή και τριμερή - μαζί με τη Κύπρο - συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τερενς Κουίκ, είχε στο περιθώριο του Φόρουμ, συνομιλίες με τον Πρόεδρο και με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τους Προέδρους Ρουμανίας, Αιθιοπίας, Κένυας,Τσεχίας και Υπουργούς Γαλλίας, Μάλτας, Μαρόκου, Λετονίας,Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας.

Related Posts