Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΜ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ


 
 
«Η ΤΑΝΖΑΝΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

«Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τις πόρτες της χώρας της που έχει 54.000.000 πληθυσμό, πάνω από 5% ετήσιο ρυθμός ανάπτυξης και δεκαετή μηδενική φορολογία για όσους θέλουν να επενδύσουν.

Ο Ελληνισμός της Τανζανίας, ξεκάθαρα και με πολύ έμφαση υπόσχεται τη πλήρη στήριξή του σε όσους θέλουν από την Ελλάδα να επιχειρήσουν στη δική τους δεύτερη πατρίδα. Επιπλέον κάνουν γενικότερο κάλεσμα στους Έλληνες εκείνους που θέλουν να δουλέψουν σε ένα κράτος που προσφέρει πολλές εργασιακές ευκαιρίες.

Και ο Υπουργός Εξωτερικών που συνάντησα και οι συμπατριώτες μας παρουσιάζουν την Τανζανία πράγματι σαν τη χώρα της ευκαιρίας, χώρα που λόγω των αναπτυξιακών ρυθμών της θα βρεθεί πολύ ψηλά ανάμεσα στις υποσαχάριες, μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Αυτή τη δήλωση έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, αναχωρώντας από το Νταρ Ες Σαλάμ για το Μαλάουι, τον δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής, προκειμένου να γιορτάσει μαζί τους τις μέρες του Πάσχα και να έχει διμερείς επαφές που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους.

ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο Νταρ Ες Σαλάμ, το Λιμάνι της Ειρήνης σε μετάφραση, ο ΥΦΥΠΕΞ είχε δύο συναντήσεις εργασίας με τον Πρόεδρο κ.Μιχάλη Μαυροκέφαλο και στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας, παρουσία του Πρέσβη κ.Κωνσταντίνου Μοάτσου και του επίτημου Προξένου κ.Ουίλιαμ Φερεντίνου.

Σε αυτή την πρώτη, ιστορικά, επίσκεψη στην Τανζανία, Υφυπουργού για την Ομογένεια, τα θέματα που καταγράφηκαν ήταν:-   Προσπάθεια για πιο άνετη εξυπηρέτηση στην έκδοση εγγράφων μέσω του επίτιμου    Προξενείου. (Το Γενικό Προξενείο βρίσκεται στο Ναϊρόμπι).

-     Απόδοση στοιχειώδους σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής πρόνοιας, με εξαγορά λογικού ασφαλιστικού χρόνου από τον ΟΓΑ, για υπερήλικες Έλληνες που παλιννοστούν.

-      Ενημέρωση επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα, μέσω Επιμελητηρίων και άλλων επαγγελματικών φορέων, για έναρξη δραστηριότητας στη Τανζανία.

Με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, ο κ.Κουίκ συναντήθηκε στην Λέσχη της, μετά την Ακολουθία της Μ.Πέμπτης στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τανζανίας κκ Δημητρίου.

«Ο Σεβασμιότατος, με τόπο γέννησης τη Τούμπα της Θεσσαλονίκης, επιτελεί σημαντικότατο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο. Στη δικαιοδοσία του έχει πάνω από 110 εκκλησίες, με περισσότερους από 80 τανζανούς ιερείς, από τους οποίους τους 38 έχει χειροτονήσει ο ίδιος», σχολίασε ο ΥΦΥΠΕΞ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Εξαιρετικά παραγωγική και σε πολύ φιλικό κλίμα, ήταν η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τανζανίας κ.Augustine Mahiga. Η πρώτη διμερής στην ιστορία των δυο κρατών. Αλλά γνώριμοι οι δύο τους από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης στο Αμπιτζάν, τον περασμένο Νοέμβριο.

Και όπως επεσήμανε ο κ.Mahiga: «Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε μία καλή και εποικοδομητική συνεργασία. Χαίρομαι που έρχεστε από τη χώρα του Σωκράτη. Την Ελλάδα του αρχαίου πολιτισμού. Την σημερινή Ελλάδα της Ευρώπης. Και χαίρομαι που μαθαίνω ότι ο Υπουργός σας κ.Νίκος Κοτζιάς, έχει χαράξει ειδική εξωτερική πολιτική για την Αφρική».

Συζητήθηκε η δυνατότητα έναρξης πολιτικών διαβουλεύσεων και καταγράφηκαν οι επιθυμητοί τομείς για την συνεργασία των δύο χωρών, όπως Τουρισμός, Ναυτιλία, Αλιεία, Γεωργία, Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειες (solar panels), Φάρμακα - Καλλυντικά, παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, κατασκευές κλπ.

«Μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Τανζανία από το φθινόπωρο του 2018 θα ήταν ευπρόσδεκτη και ότι το καλύτερο. Θα θέσουμε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας στη διάθεσή σας», σχολίασε ο κ.Mahiga.
Related Posts