Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: «ΣΥΓΝΩΜΗ  ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ»


«Ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη που ποτέ δεν ήλθε κοντά σας η Ελλάδα, με τον όποιον Υπουργό της όποιας κυβέρνησης.

Είσαστε ένας Ελληνισμός, Ελλαδιτών και Κυπρίων, που αγνοούν και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας στην μητέρα πατρίδα, αλλά και εκείνοι της υπόλοιπης Διασποράς μας στις άλλες Ηπείρους. Μπορεί να γνωρίζουν της Ομογενειακές Κοινότητες της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής, αλλά εσάς των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, σας αγνοούν. Σίγουρα όχι σκόπιμα. Αλλά από παραλείψεις του ελληνικού κράτους που ποτέ δεν σκέφθηκε να δημιουργήσει τις μεταξύ σας γέφυρες.

Αυτές τις γέφυρες η κυβέρνηση της Ελλάδας θα τις κτίσει με συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες έχω ήδη συζητήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και στη συνέχεια με συγκεκριμένους Ομογενειακούς Φορείς που ενδιαφέρονται πολύ να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Έτσι ξεκίνησε τη ομιλία του στην Ελληνική Κοινότητα του Μπλαντάιρ στο Μαλάουι, το βράδυ της Μ.Παρασκευής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη πορεία της Ελλάδας πλησιάζοντας στο τέλος της μνημονιακής περιόδου και σχετικά με τα τρέχοντα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Κουίκ είναι το πρώτο μέλος ελληνικής κυβέρνησης και πόσο μάλλον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, που επισκέπτεται αυτή τη χώρα των 17.000.000 κατοίκων, των οποίων απολαμβάνουν τον πλήρη σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη οι 170 Έλληνες, που οι οικογένειές τους πρωτοπήγαν στις αρχές του περασμένου αιώνα ως εργάτες και μικροεπιχειρηματίες και όχι ως αποικιοκράτες. ( Το μεγάλο όπλο των Ελλήνων στην Αφρική).

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, στο Μπλαντάιρ ειναι οτι το 90% των Ομογενών κατάγονται από τη Λήμνο! Από το χωριό Κουτιά.

Γι αυτό και στη συνάντηση που είχε ο ΥΦΥΠΕΞ με τον Δήμαρχο  της πόλης κ.Wild Ndipo, ο παριστάμενος Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας κ.Ερμής Καλογρίδης, του πρότεινε την αδελφοποίηση Μπλαντάιρ - Λήμνου, με την βεβαιότητα ότι η ιδέα θα γίνει αποδεκτή από τον Δήμαρχο του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρακολούθησε την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και την Περιφορά του Επιταφίου, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής και επισκέφθηκε  με τον πατέρα Ερμόλαο, ιερέα που κατάγεται από τη Μυτιλήνη, την Ιεραποστολή στο Ναό της Αναστάσεως, όπου άκουσε ψαλμωδίες της Ορθοδοξίας στη τοπική γλώσσα και μοίρασε δώρα στα παιδιά.


Στη συνάντηση του με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας κατέγραψε τα θέματα που του έθεσαν σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά τους και την αποστολή εκπαιδευτικού από την Ελλάδα, την επανέναρξη λήψης της ΕΡΤ ( η εικόνα διακόπηκε όταν η ΝΕΡΙΤ σταμάτησε όλα τα συμβόλαια δορυφορικών εκπομπών) και ζητήματα σχετιζόμενα με προξενικές διευκολύνσεις.

Ο ΥΦΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ Γιώργος Βλάχος έχει καταθέσει θετική εισήγηση για ΤΕΓ στο Μπλαντάιρ και την απόσπαση εκπαιδευτικού, την οποία και θα παρακαλέσει το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει.

Με τη σειρά της η Κοινότητα δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει δωρεάν στέγη στις εγκαταστάσεις της, στην/στον εκπαιδευτικό με πληρωμένα τα έξοδα λειτουργίας.

Related Posts