ΕΛΗΞΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
«ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

Με την επιβεβαίωση των τελευταίων λεπτομερειών για το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ - Η  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» που θα πραγματοποιηθεί 30 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια, παρουσία των τριών Προέδρων της Δημοκρατίας και με τη συμφωνία για δύο νέα Προγράμματα μέσα στο 2018,  έληξε στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, την Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αποδήμων Αιγυπτίων Nabila Makram και τον Κύπριο Προεδρικό Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου.


Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθησε αμέσως μετά επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από τον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Νωρίτερα το πρωί είχαν επισκεφθεί την Ακρόπολη και το μεσημέρι το Μουσείο της, όπου ο ΥΦΥΠΕΞ παρέθεσε και επίσημο γεύμα.

Με τη λήξη των εργασιών της τριμερούς Συνάντησης ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα κλείσαμε και τις τελευταίες εκκρεμότητες για το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια,  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, την έναρξη του οποίου θα τιμήσουν στην Αλεξάνδρεια με την παρουσία τους, εκτός του Αιγύπτιου Προέδρου, οι Πρόεδροι Δημοκρατίας Ελλάδας και Κύπρου κκ Παυλόπουλος και Αναστασιάδης.

Η παρουσία και μόνο των τριών Προέδρων, εκτός από το μήνυμα της κοινής πορείας τους στο διάβα της ιστορίας και στους πανάρχαιους πολιτισμούς τους, στέλνει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην παγκόσμια Κοινότητα.

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, με τη βοήθεια και της μεγάλης, όπου Γής Ομογένειάς τους, μάχονται για αξίες που σχετίζονται με ειρήνη, αλληλεγγύη, πρόοδο και ανάπτυξη.

Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» η Αίγυπτος έχει προσκαλέσει για 7 ημέρες (30 Απριλίου - 6 Μάιου 2018), 120 Αιγυπτιώτες της Ελλάδας και της Κύπρου, που έφυγαν με τα γεγονότα του ’50, ή τους απογόνους τους, προκειμένου να περπατήσουν στις παλιές γειτονιές τους στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, να επισκεφθούν την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, και να δουν από κοντά το Sharm El Sheikh, που είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Αιγύπτου».

Η επόμενη συνάντηση των τριών Υπουργών, θα πραγματοποιηθεί την 1η  Μάιου στην Αλεξάνδρεια, για να επεξεργαστούν τις προτάσεις που εγκρίθηκαν για τις επόμενες τριμερείς δράσεις τους.

Η πρώτη αφορά τη διεθνοποίηση του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», ξεκινώντας με τις Ομογένειες των τριών χωρών στις ΗΠΑ, και η δεύτερη την πρόσκληση 30 νέων (10 από κάθε χώρα), να επισκεφθούν όλοι μαζί τις τρεις χώρες των προγόνων τους.

Οι περισσότεροι νέοι θα προσκληθούν από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αφού μέχρι σήμερα (τουλάχιστον από Ελληνικής πλευράς) ανάλογες προσκλήσεις, μονοπωλούσαν νέοι από τις ΗΠΑ και δευτερευόντως από τις άλλες ηπείρους, πλην της Αφρικανικής.


Βίντεο ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr

Related Posts