Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΣ 1ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις σημερινές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της Κύπρου της 1ης Απριλίου 1955, ιστορική ημέρα έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα του νησιού.

Παρέστη στην επίσημη Δοξολογία που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.


Μετά το τέλος των εκδηλώσεων ο ΥΦΥΠΕΞ  έκανε την εξής δήλωση:

«Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σήμερα γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο ημερομηνίες ορόσημο, που αποδεικνύουν ότι η ψυχή και ο νους του Ελληνισμού είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Ελευθερία.

Δυστυχώς, το «χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στο πέλαγος», εξακολουθεί να βιώνει την Τουρκική κατοχή. Η Ελλάδα θα είναι συνέχεια στο πλευρό της Κύπρου, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος κατακτητής, μέχρι να τελειώσει το καθεστώς των αναχρονιστικών εγγυήσεων, και μέχρι η Κύπρος να ξαναζήσει στο σύνολό της, την Ελευθερία, την Ειρήνη και την Δημοκρατία που της αξίζει ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ευχαριστώ τον Κύπριο πρέσβη κ Κυριάκο Κενεβέζο, που στον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε στον Μητροπολιτικό  Ναό, έκανε αναφορά  και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη, όμηροι των καταστάσεων και των νοοτροπιών της ηγεσίας της Άγκυρας, που φυσικά δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτό που ονειρεύεται. Την μελλοντική Ευρωπαϊκή της πορεία.

Εύχομαι, η Παναγιά να κάνει το θαύμα της, ώστε αυτά τα παλληκάρια να γιορτάσουν το Πάσχα με τους γονείς τους.

Σε ότι αφορά τις συνεχόμενες λεκτικές προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων, σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως στη τελευταία που καλά θα κάνουν να την διαβάσουν λέξη λέξη. Όλες έχουν τη σημασία τους».

Related Posts