ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΙΑΡΑ ΚΑΝΝΟΝ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
«ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΤΙΜΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ κ.ΚΑΝΝΟΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

Σε συμφωνία για άμεση εκκίνηση της συνεργασίας των Ομογενειών Ελλάδας - Ιρλανδίας, κατέληξε η συναντηση στο Δουβλίνο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ με τον Ιρλανδό ομόλογοι του κ.Ciara Cannon.

Όπως δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ: «Η συζήτησή μας ήταν πολύ γόνιμη. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη συνεργασία των δύο χωρών και σε επίπεδο Διασποράς.

Ήταν, μάλιστα, πολύ τιμητική η πρόταση του συναδέλφου μου να αρχίσουμε με πολιτιστικές δράσεις, με δεδομένη την εκτίμηση των Ιρλανδών στη παγκόσμια προσφορά της Ελλάδας, με γλώσσα και πολιτισμό.

Ας μη ξεχνάμε οτι η Ιρλανδική Διασπορά ειναι μία τεράστια δύναμη, με πάνω από 60 εκατομμύρια Ομογενείς, από τους οποίους περισσότεροι από 30 εκατομμύρια ειναι στις ΗΠΑ και μάλιστα με ισχυρότατη πολιτική επηροή.

Επίσης θα πρεπει να λάβουμε υπόψη μας και ένα τεράστιο κοινό στοιχείο που μας ενώνει. Όπως μαζί μας και τη Κύπρο. Την δίψα μας και τους αγώνες μας για την Ελευθερία. Μία άσβεστη φλόγα που έχουμε και οι τρεις μας στις καρδιές μας.

Πιστεύω ότι σύντομα θα έλθει εδώ στο Δουβλίνο και ο Κύπριος Επίτροπος για τη Διασπορά κ.Φώτης Φωτίου, ώστε να συστηματοποιήσουμε μία περεταιρω συνεργασία όλοι μαζί. Εξ άλλου η Ιρλανδία έχει τεράστια συνεισφορά στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη Κύπρο. Όπως, επίσης σκάφη της στη Μεσόγειο επιτελούν εξαιρετικό έργο δίνοντας μαχες σωτηρίας για ναυαγούς μετανάστες που ξεκινούν από τα βόρεια αφρικανικά σύνορα, κυρίως προς Ιταλία. Αυτό μας αγγίζει ιδιαίτερα, αφού εμείς ζούμε στο πετσί μας το μεταναστευτικό και πρόσφυγικό δράμα».

Στη συναντηση ο Ιρλανδός Υφυπουργός, ενημέρωσε τον κ.Κουίκ και για το πρόγραμμα της επιστροφής των Ιρλανδών νεομεταναστών, μετά το τέλος της πρόσφατης οικονομικής κρίσης της χώρας τους.

Το ιρλανδικό brain drain έφτασε τις 250.000 εκροές, ενώ το πρόγραμμα brain gain αποδίδει σταθερά μέχρι τώρα πάνω από 500 επιστροφές την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κάννον.
Related Posts