ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας της Αυστραλίας κ. Daniel Andrews, ο οποίος ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του, θα διαθέσει το καταρχήν ποσόν των 150.000 δολαρίων, για την εισαγωγή της Ελληνικής γλώσσας σε 6 νηπιαγωγεία της Πολιτείας του.

Το θέμα της στήριξης της Ελληνικής γλώσσας είχε τεθεί στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Andrews στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, στο ταξίδι που είχα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2017 στην Αυστραλία, και στη δική μας συνάντηση στο Γραφείο του στην Μελβούρνη, όταν αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την 9η Φεβρουαρίου, ο κ. Andrews μου είχε απαντήσει ότι ανεξάρτητα με το τί θα κάνει η πολύ δραστήρια Ελληνική Κοινότητα, θα αναλάβει και ο ίδιος μία πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία.

Αυτό που ανακοίνωσε χθες, νομίζω ότι τα λέει όλα, και δείχνει τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης και της Ελληνικής Διπλωματίας, με τη βοήθεια και της Ομογένειας.

Υπενθυμίζω και σχετική συζήτηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα και ο Προεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, όταν πληροφορήθηκε την είδηση της σχετικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού κ. Daniel Andrews, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, παρουσία Ομογενών Πολιτικών, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας, με την εκεί επίσκεψη του νέου Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου.

Παραθέτουμε το πλήρες ρεπορτάζ της Ομογενειακής Εφημερίδας «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»της Μελβούρνης, το οποίο έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

«Με επίσκεψη του νέου γεν. προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου, στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας την Πέμπτη, και αναφορά δύο ομογενών πολιτικών της κυβερνητικής παράταξης στο Κοινοβούλιο - αναφορά η οποία έγινε στα ελληνικά - τιμήθηκε στην πολιτεία η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
«Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γλώσσες στον κόσμο» είπε η υπουργός Προσχολικής Εκπαίδευσης, Νέας Γενιάς και Οικογενειών, Τζένη Μικάκου μιλώντας στο Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι νιώθει περήφανη για την ελληνική της καταγωγή αλλά και για τα επιτεύγματα της ελληνικής παροικίας στη Βικτώρια. 
Η κ. Μικάκου ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Andrews τιμώντας πρόσφατη εξαγγελία της θα διαθέσει αρχικά το ποσό των $150.000 για να εισαχθεί η ελληνική γλώσσα σε έξι νηπιαγωγεία. 
Δεν ήταν όμως μόνο η υπουργός που χρησιμοποίησε την ελληνική γλώσσα στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη, αλλά και ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος στη Βικτώρια, Στιβ Δημόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και δασκάλους της παροικίας μας για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να μην χαθεί η ελληνική γλώσσα έδωσε πρακτικά παραδείγματα λέξεων της ελληνικής που έχει δανειστεί η αγγλική.
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού της Βικτώριας, Daniel Andrews, στην Ελλάδα και στις εντυπώσεις που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά: 
«Όταν ρώτησα τον κ. Andrews τί τον εντυπωσίασε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι, μου απάντησε, με μια λάμψη στα μάτια του: 'η επίσκεψη, εκείνο το τυπικό χειμωνιάτικο πρωινό, στην μαγευτική Ακρόπολη θα μου μείνει αξέχαστη'». 
Μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ στον εξής σύνδεσμο:


Related Posts