ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής κ. Ιωάννη Φιλίππου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη Εργασίας στην Αθήνα.

Σήμερα ο κ. Φιλίππου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποίησε την τρίτη συνάντησή του με τον κ. Κουίκ και είχε συνομιλίες τόσο με τη Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου όσο και με τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Παιδεία Απόδημου Ελληνισμού κ Κώστα Ζουράρι. Επίσης είχε συνάντηση και με στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).Με το τέλος αυτού του κύκλου των συναντήσεων, ο ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής κ. Γιάννη Φιλίππου είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία.

Τον συνάντησα πρόσφατα στο ταξίδι μου στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά πρέπει να πω ότι τις ευχάριστες εκπλήξεις μου τις επεφύλαξε στις συζητήσεις που είχαμε εδώ στην Αθήνα.

Σταχυολογώ τα σημαντικότερα:

     1.    Μου προανήγγειλε, φέτος το Φθινόπωρο, συνάντηση στο Γιοχάνεσμπουργκ όλων των Ομοσπονδιακών φορέων από όλες τις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής, των Κοινοτήτων αλλά και των Σωματείων. Ελλήνων και Κυπρίων. Συνάθροιση, η οποία θα καταδείξει την ομοιογένεια και την ενότητα του Ελληνισμού της Νότιας Αφρικής. Συνάθροιση στη οποία θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την εκεί Διασπορά, και σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με τις Μητέρες – Πατρίδες την Ελλάδα και την Κύπρο.

     2.   Μου προανήγγειλε, επίσης, την επανεκκίνηση του εκεί Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Σημαντικότατη κίνηση, όταν μάλιστα, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Νότιο Αφρική, ο ΣΕΒ και ο ΕΒΕΑ σκοπεύουν τον επόμενο Οκτώβριο να πραγματοποιήσουν επιχειρηματική αποστολή στη Νότιο Αφρική και ταυτόχρονα τόσο στη Μοζαμβίκη όσο και στην Μποτσουάνα.

     Το Επιμελητήριο θα είναι και η γέφυρα για να τονωθούν στη Νότιο Αφρική – εκτός των άλλων - και οι εισαγωγές Ελληνικών Αγροτικών προϊόντων όπως π.χ. λάδι, κρασί και γαλακτοκομικά.

     3.   Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τον κ. Φιλίππου να διαβεβαιώνει τον Υφυπουργό Κώστα Ζουράρι, ότι η Ομοσπονδία στην οποία προεδρεύει, θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση Ελλήνων δασκάλων να αποδεχθούν την τριετή ή πενταετή απόσπασή τους σε Κοινοτικά σχολεία της Νότιας Αφρικής, συνεισφέροντας στέγη και όχημα. Σημαντικότατη προσφορά, λαμβανομένων υπόψιν του μη ελκυστικού μισθοδοτικού ύψους των δασκάλων σε σχέση με το κόστος ζωής στη Νότια Αφρική.

     4.    Ικανοποίηση και μόνο ικανοποίηση μπορεί να καταγράψει ο οποιοσδήποτε από όσα μου είπε ο κ. Φιλίππου για την απόφαση της Ομογένειας της Νότιας Αφρικής, να δώσει τα ινία της στα νέα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό το ότι η Ομογενειακή νεολαία είναι οργανωμένη και σε Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της οποίας είναι μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας των «πρεσβυτέρων».

Αυτό θα μπορούσε να είναι το λαμπρό παράδειγμα για αρκετά Ομογενειακά σημεία του πλανήτη μας, εκεί που κάποιοι γαντζωμένοι στα καρέκλες τους, έχουν διαζύγιο με την λέξη ανανέωση.

     5.    Στη συνάντηση που είχε ο κ. Φιλίππου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στον πρώτο Ομογενειακό Ομοσπονδιακό βουλευτή Γιώργο Μιχαλάκη, θέτοντας ως στόχο, ο Ελληνισμός να στηρίξει και άλλα παιδιά της Ελληνικής ή της Κυπριακής Ομογένειας σε τοπικά ή Ομοσπονδιακά Κοινοβουλευτικά αξιώματα.

     6.    Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η προσέγγιση του κ. Φιλίππου για τα πολιτιστικά θέματα, ζητώντας από την κα Λυδία Κονιόρδου τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, για την επίσκεψη στη Νότιο Αφρική καλλιτεχνικών σχημάτων υψηλού επιπέδου, αλλά και περιοδικών εκθέσεων συνυφασμένων με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

     7.    Προανήγγειλε ιδιαίτερες Φθινοπωρινές δράσεις για να τιμηθεί το έτος Καζαντζάκη, όπως και ειδικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και συντάκτης του νέου Συντάγματος της Νότιας Αφρικής κ. Γιώργος Μπίζος, ο οποίος φέτος κλείνει τα 90 του χρόνια.

Επίσης, στον κ. Πρόεδρο υπογράμμισε και τις εξαιρετικές σχέσεις της Ομογένειας με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της στη Νότιο Αφρική.

Τέλος, σε λίγες μέρες, θα μπορώ να ανακοινώσω και ευχάριστα αποτελέσματα από συγκεκριμένα αιτήματα που υπέβαλα σε Υπουργούς της Νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Νότιο Αφρική.

Παρακάλεσα τον κ. Φιλίππου να μεταφέρει τους χαιρετισμούς μου σε όλη την Ομογένεια της Νότιας Αφρικής, με τις ευχαριστίες μου για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Κέιπ Τάουν και στην Πρετόρια».

Related Posts