ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

Με τελευταίους σταθμούς στο Γιοχάνεσμπουργκ και τη Πρετόρια, ολοκληρώθηκε η περιοδεία εξπρές με μονοήμερες επισκέψεις του Υφυπουργού Τέρενς Κουίκ, σε τρεις υποσαχάριες χώρες (Αιθιοπία, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα)  και σε τρεις πόλεις της Νότιας Αφρικής (τις προαναγραφόμενες και το Κέιπ Τάουν).

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, με την επιστροφή του στην Αθήνα:

«Είχε πολύ ενδιαφέρον η διπλή αποστολή μου σε χώρες όπου είχαμε χρόνια να δώσουμε τη παρουσία μας ή δεν είχε εμφανιστεί ποτέ μέλος ελληνικής κυβέρνησης.

Το ένα σκέλος αφορούσε την εκεί Ομογένεια. Απόλυτα ξεχασμένη, αφού μέχρι τώρα οι προτεραιότητες των προκατόχων μου ήταν κυρίως επικεντρωμένες προς την Αμερική και  Αυστραλία. Δεν λέω... Μεγάλη αριθμητικά Ομογένεια, σε μεγάλες χώρες με διεθνή επιρροή...

Αλλά Έλληνες με ψυχή είναι και οι αγνοημένοι στην Αφρικανική Ήπειρο, με εξαιρετικές επιχειρηματικές επιδόσεις, σε χώρες δύσκολες ακόμα και ως προς τη λειτουργία τους, αλλά που είναι ψήφοι στα διεθνή φόρα για εθνικά θέματα που μας αφορούν και οικονομίες που προσπαθούν να αναδυθούν, προσφέροντας ευκαιρίες σε Ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτό ακριβώς ήταν και το δεύτερο σκέλος της αποστολής μου, έχοντας συγκεκριμένες οδηγίες από τον Υπουργό μου Νίκο Κοτζιά για τα πολιτικά ζητήματα και αντίστοιχες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, που έχει το χαρτοφυλάκιο της οικονομικής Διπλωματίας.

Θα το επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς, στρέφουν με πολύ συγκεκριμένα βήματα, σχεδιασμό και πρωτοβουλίες την προσοχή της εξωτερικής πολιτικής μας στο σύνολο της Αφρικής, όπου μάλιστα - για να μη το ξεχνάμε - έχει κάνει Διπλωματική και οικονομική «εισβολή» η Τουρκία, αυτά τα τελευταία χρόνια. Δραστηριοποιείται Διπλωματικά και,επιχειρηματικά, σχεδόν σε 50 αφρικανικές χώρες, με τη βοήθεια και των απευθείας πτήσεων της αεροπορικής της εταιρίας.Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, τη σημασία της εκεί παρουσίας της Ελλάδας. Γι αυτό και σε όλες τις διμερείς συναντήσεις μου στις χώρες που επισκέφθηκα, εκτός των Πρέσβεων της Ελλάδας στις συγκεκριμένες πρωτεύουσες, συμμετείχε και Εμπορικός μας Ακόλουθος.

Τέλος, σημαντικό είναι ότι στο Β' εξάμηνο του 2017 θα υπάρξει Επιχειρηματική αποστολή του ΣΕΒ στη Ν.Αφρική, ενώ μεθοδεύεται επιχειρηματικό φόρουμ στη Μοζαμβίκη και επιχειρηματικές συνέργειες στην Αιθιοπία και την Μποτσουάνα»

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε στο Γιοχάνεσμπουργκ συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ.Γιάννη Φιλίππου και υψηλόβαθμα στελέχη της εκεί Κοινότητας, επισκέφθηκε το εντυπωσιακό ελληνικό σχολείο SAHETI (South African Hellenic Educational Technological Institute), ένα από τα κορυφαία της χώρας, με 1300 μαθητές, σε,εγκαταστάσεις 190 στρεμμάτων και είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ.Γιώργο Μπίζο, ομογενής από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, 65 χρόνια φίλος του Νέλσον Μαντέλα και δικηγόρος του στα δύσκολα χρόνια των διώξεών του. Προσωπικότητα εμβληματική στη Νότια Αφρική.Στην εκδήλωση που έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, παρουσία και του Μητροπολίτη κκ Δαμασκηνού, του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Ελευθέριου Κουβαριτάκη, του Γενικού Προξένου κ. Θεόδωρου Μιχαλόπουλου και πολλών Ομογενών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Έχω επισκεφθεί το Γιοχάνεσμπουργκ πάρα πολλές φορές τα τελευταία 27 χρόνια. Ιδιωτικά και δημοσιογραφικά. Το 2007 γύρισα πάνω από 10 ρεπορτάζ - ντοκιμαντέρ για το κανάλι που,εργαζόμουν. Έκανα και καλούς φίλους. Φαντάζομαι ότι γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι το τωρινό μου ταξίδι δεν γίνεται από τη διάθεση να γνωρίσω μία χώρα, μία πόλη.

Σήμερα έρχομαι από τη θέση ενός Υφυπουργού, αρμόδιου για τον Ελληνισμό της Διασποράς, να δει από κοντά εσάς και ταυτόχρονα να συναντήσει μέλη της Νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης για διμερή θέματα, οικονομικά, εκπαιδευτικά, τουριστικά κλπ, που πρέπει να επανεκκινήσουν και να μη μείνουν, όπως συμβαίνει αρκετά χρόνια τώρα, σε λόγια και κατ' αρχήν συμφωνίες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον Ελληνισμό της Νότιας Αφρικής, δεν συναντιόμαστε σήμερα για να ρωτήσω τί θα κάνετε εσείς για την Ελλάδα, αλλά για να ακούσω τί θα θέλατε να κάνει η πατρίδα για σας. Να ακούσω εσάς, παραδειγματιζόμενος από τη φράση του Νέλσον Μαντέλα η οποία υπάρχει στο Μουσείο του Απαρτχάιντ, εδώ στο Γιοχάνεσμπουργκ:

«Ένας πολιτικός, για να υπηρετεί σωστά τον άνθρωπο, πρέπει κυρίως να ακούει τί του λένε. Να ακούει και να πράττει»

Αυτό που διατυπώνω εδώ στη Νότια Αφρική ισχύει ως μήνυμα για όλους τους Ομογενείς, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται.


Σας ευχαριστώ εκ μέρους της πατρίδας μας, την Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, που κρατάτε ψηλά την Ελλάδα σε μία χώρα τόσο μακρυά από εμάς, άξιοι πρεσβευτές και εντυπωσιακά θετικό, που Ελλαδίτες και Κύπριοι, είστε εδώ ενωμένοι σε μία Ομοσπονδία». 
Related Posts