ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ«ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης – Θεσμών ρωτήθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ από τα τηλεοπτικά και έντυπα Μέσα του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Υφυπουργός βρίσκεται στο  νησί για την κηδεία της μητέρας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κκ Θεόδωρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τί φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Ακούμε ότι υπάρχουν νέες δυσκολίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το χθεσινοβραδινό Euroworking Group πήγε καλά. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς, έχοντας κυρίως απέναντί της, τις εμμονές του ΔΝΤ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η κυβέρνηση δεν στέλνει Υπουργούς στο Παρίσι για να πάρει έτοιμες και γραμμένες τις οδηγίες των θεσμών και σε 48 ώρες να επιστρέψουν πίσω για να τις ψηφίσουν στη Βουλή. Γιατί αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.

Εμείς διαπραγματευόμαστε όσο μπορούμε πιο σκληρά και ρεαλιστικά, χωρίς να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, προσπαθώντας να επιτύχουμε τα λιγότερα δύσκολα μέτρα, όπως και τα καλύτερα δυνατόν αντίμετρα.

Για τα υπόλοιπα, θα σας παραπέμψω στον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ.Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι οι Υπουργοί ή Υφυπουργοί που δεν μετέχουν των διαπραγματεύσεων, όπως είναι ο Υπουργός Οικονομικών ή η Υπουργός Εργασίας, καλό θα είναι να αποφεύγουν τα πολλά λόγια, από τη στιγμή που δεν είναι απόλυτοι γνώστες της ύλης και της πορείας των διαπραγματεύσεων. Σύγχυση προκαλούν και τίποτε άλλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αληθεύει ότι υπήρξε διαφωνία Τσίπρα – Τσακαλώτου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Οικονομικών , δεν υπήρξε καμία διαφωνία. Καλό θα είναι, να αποφεύγονται οι μη ελεγχόμενες πληροφορίες. Δεν αξίζει να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια για έναν τίτλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η σημερινή σας παρουσία στην κηδεία της μητέρας του Πατριάρχη, είναι το αποτέλεσμα της προσωπικής φιλίας που σας συνδέει με τον Μακαριότατο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την ήξερα την μητέρα του. Και μάλιστα την ημέρα που εκλεγόταν Πατριάρχης ο κ. Θεόδωρος, ήμουν με μικρόφωνο και κάμερα στο σπίτι τους, εδώ στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου, και κατέγραφα τη χαρά της. Την συνάντησα και άλλες φορές.

Μεγάλη φιλία με εκτίμηση και σεβασμό, με συνδέει και με τον Πατριάρχη σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά ως Υφυπουργός Εξωτερικών οφείλω να τονίσω ότι η παρουσία του στο χώρο της ομογένειας στην Αφρικανική Ήπειρο είναι εξαιρετικά θετική και αποτελεσματική.

Χωρίς δισταγμό μπορώ να σας πω ότι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Υπηρετεί το θεσμικό του ρόλο χωρίς να μπλέκεται με πολιτική και κόμματα. Αυτό φέρνει μία ηρεμία και στις ομογενειακές Κοινότητες.

Επίσης, τον επικροτούμε για το γεγονός ότι, γνήσιος Ιεραπόστολος ο ίδιος, έχει ιδρύσει στην Αφρική 6.000 σχολεία και έχει χειροτονήσει πάνω από 500 Αφρικανούς ιερείς.

Αντιλαμβάνεστε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, με τις οδηγίες του κ. Νίκου Κοτζιά, έπρεπε να είναι σήμερα εδώ στο πλευρό του Πατριάρχη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη κουβεντιάσατε κάτι το ειδικότερο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Περιφέρεια Κρήτης έχει συστήσει ένα ειδικό Γραφείο για τους Απόδημους Κρήτες σε όλον τον κόσμο. Αυτό το έμαθα σήμερα και το βρήκα εξαιρετικά σημαντικό, πόσο μάλλον που φέτος, το 2017, είναι η χρονιά που η Ελλάδα τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη με εκδηλώσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι και εδώ στην Κρήτη, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και με εκδηλώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες.

Πρέπει να τονίσω ότι οι Κρήτες ομογενείς, όπου και αν βρίσκονται, έχουν πολύ ισχυρές και δραστήριες Ενώσεις. Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού που έχει τον κρητικό Δημήτρη Πλευράκη αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, μπορεί να συντονίσει ακόμα καλύτερα τις δράσεις που θέλουμε να γίνουν παντού στο όνομα του Νίκου Καζαντζάκη.

Και με την ευκαιρία θέλω να πω ότι το συντομότερο θα πρέπει να συναντηθώ και με τους Ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα σημαντικά και πολύ επιτυχημένα Προγράμματα που έχουν, με έδρα το Ρέθυμνο, για τη διατήρηση , διδασκαλία και εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Κάνουν πολύ σημαντική δουλειά εδώ, όπως  με ενημέρωσε και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.


Όπως ξέρετε, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στα θέματα της ελληνικής  γλώσσας σε σχέση με τον Ελληνισμό της Διασποράς και όχι μόνο.

Related Posts