Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ GREEK VISION RADIOΠηγή: www.greekvision.ca

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη σε ομογενειακό μέσο ενημέρωσης του Καναδά, με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Greek Vision Radio 1570 AM του Μόντρεαλ ο Τέρενς Κουϊκ.

Μιλώντας στην εκπομπή που επιμελούνται και παρουσιάζουν κάθημερινά (12 μ.-2 μ.μ.) οι Ζώης Μαρίνος, Παντελής Στεφανίδης, Ελένη Τζούμπα και Μαρία Κυριακού, ο κ. Κουϊκ αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στους Έλληνες της Διασποράς αλλά και στην νέα πολιτική που χαράσσει το Υπουργείο Εξωτερικών για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.).

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε και σε ερωτήσεις για το χρέος την Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ επισημαίνοντας ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στόχος της Κυβέρνησης είναι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, το ζήτημα να τακτοποιηθεί οριστικά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μετά το Πάσχα και αφού προηγουμένως επισκεφθεί χώρες με ισχυρό ελληνικό στοιχείο όπου ποτέ στο παρελθόν δεν επισκέφθηκε Έλληνας υπουργός, θα προγραμματίσει ταξίδι στον Καναδά.

Μίλησε, επίσης, με κολακευτικά λόγια για το περιοδικό Greek Vision που κυκλοφορεί σε Μόντρεαλ, Τορόντο και Νέα Υόρκη, αποδίδοντας ηρωισμό στους εκδότες αποκλειστικά ελληνόφωνων περιοδικών και εφημερίδων στην ελληνική Διασπορά.
Ειδικότερα ο κ. Κουϊκ είπε:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Μέσα σε μια μέρα είχαμε τρία απανωτά συμβάντα. Όσο θα μαίνεται ο πόλεμος στην Συρία, όσο το διεθνές σύστημα δεν θα μπορεί να υποτάξει τους τζιχαντιστές και τον ISIS, όσο θα υπάρχουν ένα σωρό εκκρεμότητες σε μια περιοχή τόσο ευαίσθητη, δυστυχώς αυτά θα συμβαίνουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να οπλιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο, για να μπορούμε να είμαστε αποτρεπτικοί στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στις επιθέσεις βίας».

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Κατ’ αρχάς, αυτό που λέω- και το λέω με εύλογο παράπονο ή ως παρατήρηση- όταν κάποιος υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο, όπως είναι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ένα κορυφαίο όργανο της Ομογένειας παρά τω πλευρώ της Ελλάδας, που εργάζεται για την σύσφιγξη των σχέσεων και την πρόωθηση των εθνικών θεμάτων, δεν μπορεί να περιμένει λεφτά απ’ την Ελλάδα για να το κάνει αυτό. Γι’ αυτό είπα ότι δεν μπορούμε να έχουμε μπροστά μας την έννοια του επαγγελματία πατριώτη. Άρα, και επειδή το ΣΑΕ είχε κακοφορμίσει, ενώ είχε ξεκινήσει ως ένα σπουδαίο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, κατέληξε να εκφράζει τελικά μόνο το 4% της Ομογένειας. Είπαμε, λοιπόν, ότι το Συμβούλιο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα φτιαχτεί από μηδενική βάση. Με έδρα την Θεσσαλονίκη, βεβαίως. Εμείς το ΣΑΕ το θέλουμε, πρέπει να γίνει ΣΑΕ και μάλιστα θα μπούν νέοι κανόνες παιχνιδιού. Πρώτον, όσοι μετέχουν δεν θα έχουν παραπάνω από δυο θητείες, ώστε να γίνεται συνεχής ανανέωση. Και, επίσης, θα έχουμε τρεις παράπλευρους πυλώνες. 

Εκ των οποίων ο ένας θα είναι προσωπικότητες Ελλήνων στο εξωτερικό που δεν θέλουν να μπλέκονται στα, εντός εισαγωγικά, συνδικαλιστικά. Μιλάω για γνωστούς, διάσημους στον τόπο τους Έλληνες, οι οποίοι μπορεί να είναι Καθηγητές Πανεπιστημίων, υψηλού επιπέδου επιχειρηματίες, γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, για παράδειγμα. Αυτός είναι ο ένας πυλώνας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι φιλέλληνες. 
Άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα όσο και εμείς οι Έλληνες, όπως για παράδειγμα ένας πολύ γνωστός φιλέλληνας που μας βοηθάει στην βιομηχανία του κινηματογράφου, ο Τομ Χάνκς. Γιατί αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα έχει και σπίτι σε ελληνικό νησί, να μην τον έχουμε στο πλευρό μας; Και ο τρίτος πυλώνας, ο κορυφαίος όλων και ο πιο σημαντικός, είναι η Εκκλησία. Την Εκκλησία πρέπει να την βλέπουμε και αυτόνομα δίπλα στο ΣΑΕ και όπου εκείνη επιλέγει να εμπλέκεται».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

«Ακούστε, είναι ένα θέμα που το παρακολουθώ από τότε που ήταν Πρόξενος στο Μόντρεαλ ο Θάνος Καφόπουλος. Είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση στην Βουλή (σ.σ. Φεβρουάριος 2013) ότι το χρέος αυτό πρέπει να διαγραφεί. Το έθεσα και στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Διασποράς της Βουλής. Τους είπα ότι αυτή είναι μια εκκρεμότητα την οποία θα ήθελα να την αναβαθμίσουμε με νέα ομόφωνη απόφαση και της νέας σύνθεσης της Επιτροπής, μιας και μεσολάβησαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις. ‘Ώστε, αυτή την νέα ομόφωνη απόφαση να την πάρω και να την πάω στον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, γιατί αυτός έχει την τελική αρμοδιότητα διαγραφής του χρέους, για να μπορεί έτσι να ησυχάσει και η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ. Θα είναι δύσκολο ο Υπουργός Οικονομικών να αρνηθεί μια νέα, ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής της Βουλής. Έχω μιλήσει με τον ίδιο, έχω μιλήσει με τον κ. Τσακαλώτο και του είπα ότι εδώ έχουμε δυο επιλογές. Ή θα ξεχάσουμε τα τέσσερα εκατομμύρια ή θα ξεχάσουμε τα τέσσερα εκατομμύρια και τα σχολεία. Ε, δεν αντέχουμε να τα χάσουμε τα σχολεία. Πολύ απλά. Το κατάλαβε. Δηλαδή, θέλω να πω ότι έχω την πλήρη κατανόηση του Υπουργού Οικονομικών. Απλά, θέλω να το τεκμηριώσω. Έχω και την καλή συνεργασία με τον Γενικό μας Πρόξενο στο Μόντρεαλ κ. Σιγάλα, συνεργάζομαι πολύ καλά μαζί του, έχω και την αλληλογραφία του κ. Παγώνη, οπότε νομίζω ότι μέσα σ’ ένα συμβατό χρονικό διάστημα να το επιλύσω το θέμα. Πάντως, θέλω να έρθω εκεί, στο Μόντρεαλ, και να έχει λήξει το θέμα, παρ’ ότι οι ημερομηνίες είναι πιεστικές».


Related Posts