ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΠΕΟ Υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, παραχώρησε σήμερα το πρωί (12.12.16) συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM», στους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών του για θέματα της επικαιρότητας, έχουν ως εξής:
ΔΝΤ, ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ Η ΩΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«Φαντάζομαι, ότι πλέον έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό ότι έχουμε έναν πόλεμο μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε, με την Ελλάδα στη μέση ή μία σύμπραξη ΔΝΤ με Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας. Αλλά έτσι όπως - είτε το ΔΝΤ από τη μία πλευρά, είτε ο κ. Σόιμπλε από την άλλη - δρουν σκέφτονται και προσπαθούν να επιβάλλουν αποφάσεις τους, επί της ουσίας τι κάνουν; Παρεμβαίνουν ωμά, πολιτικά, μέσα στα ελληνικά δρώμενα.
Θεωρώ, δηλαδή, ότι δεν είναι μια απλά παρέμβασή τους στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η οποία έχει να κάνει με οικονομικά ή εργασιακά θέματα, είναι εξόχως πολιτική η παρέμβασή τους μέσα στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. Και προσωπικά θεωρώ ότι όταν παρεμβαίνεις στα πολιτικά δρώμενα μιας άλλης χώρας, τότε από εκεί και πέρα υπάρχει ισχυρό ζήτημα».
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Ως κυβέρνηση, δεν συζητάμε καν για τα πλεονάσματα τα οποία θέλει ο κ .Σόιμπλε. Από την άλλη, δεν συζητάμε θέματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, έτσι όπως τα θέτει το ΔΝΤ. Και επειδή ο κόσμος - επόμενο είναι - έχει φτάσει στα όριά του, εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια για να κάνουμε άλλες υποχωρήσεις, οι οποίες θα είναι επώδυνες.
Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει, και θα πω γιατί.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μία συνέντευξη είχα πει ότι η διαπραγμάτευση θα πάει καλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά θα έχουμε το γνωστό θέμα της κόντρας κυρίως με το ΔΝΤ. Έχοντας βέβαια κάπου στην άκρη του μυαλού μας και το πώς μπορεί να παίξει στη όλη διαδικασία και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας, ότι μπαίνει πια η Γερμανία σε εκλογική χρονιά, που και αυτό, επίσης, επηρεάζει την όλη κατάσταση από τη δική τους την πλευρά.
Αλλά επειδή έχουμε με την πλευρά μας τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό, τι αφορά στα εργασιακά θέματα, θα δείτε ότι στο τέλος θα κλείσει η διαπραγμάτευση και επιτέλους θα μπούμε στα ήρεμα νερά τα οποία τα επιδιώκουμε τόσο καιρό. Και υπενθυμίζω και αυτό που είχε πει και ο κ. Τσακαλώτος, ότι αν δεν ήταν το ΔΝΤ στη μέση, η Συμφωνία θα είχε κλείσει δύο εβδομάδες πριν. Αυτό είναι γεγονός.
Εν κατακλείδι, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πια άλλα μέτρα. Επ´ αυτού, το τελευταίο καιρό, γίνονται αλλεπάλληλες ευνοϊκές δηλώσεις και από Ευρωπαίους Αξιωματούχους.
Ακόμα και ο κ. Ντάισελμπλουμ, που πέρσι δεν ήταν τόσο «φιλικός» με την Ελλάδα, τώρα πλέον έχει κατεβάσει τους τόνους. Βλέπει ότι η κατάσταση είναι οριακή με τις ελληνικές οικογένειες. Ίσως ήταν και εκείνος ο οποίος δεν είπε τίποτα για το αυτονόητο το οποίο κάναμε, να δώσουμε ένα μέρισμα στους συνταξιούχους κάτω των 850 Ευρώ, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα με τα εγγόνια τους ή να εκπληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις που τις έχουν σε εκκρεμότητα,
Βλέπετε ότι από πλευράς  Ευρώπης υπάρχει πάρα πολύ προσοχή. Και βεβαίως παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο, ανεξάρτητα με το αν αποχωρεί από την πολιτική σκηνή, και η συμπεριφορά του Γάλλου Προέδρου, τον οποίο μάλιστα βλέπει αυτό το 48ωρο στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος.
Με την ευκαιρία, μάλιστα, πρέπει να πω, με γνώση λόγου, ότι από την κρίση του καλοκαιριού του 2015 μέχρι σήμερα και εκείνος με τη σειρά του, δηλαδή ο κ. Παυλόπουλος, έχει προσφέρει πολύ μεγάλες υπηρεσίες για την πορεία της Ελλάδας».
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
«Ο κόσμος βλέπει ότι, αν μη τι άλλο, το παλεύουμε με νύχια και με δόντια. Διαπραγματευόμαστε με όλη τη σημασία της λέξεως. Μοιάζει σαν εφιάλτης η εικόνα που είχαμε στο παρελθόν, τότε που έστελνε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τέσσερις υπουργούς μέσα σε ένα αεροπλάνο στο Παρίσι για να συναντήσουν εκεί τους θεσμούς!!!
Πήγαιναν για δύο μέρες σε ένα ξενοδοχείο, τους έδιναν οι θεσμοί τα χαρτιά των αποφάσεών τους στο χέρι και τα έφερναν χωρίς άλλη κουβέντα πίσω στην Ελλάδα, όπου μέσα σε 48 ώρες τα μετέφραζαν και τα ψήφιζαν εξπρές. Αυτά δεν συμβαίνουν με την κυβέρνησή μας και δεν θα συμβούν».
Η ΝΔ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, σε αυτές τις καθοριστικές ώρες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, συμπεριφέρεται σαν το παιδάκι που του έχουν πάρει το τόπι και φωνάζει «θέλω το τόπι ή ακριβέστερα, θέλω εκλογές - θέλω εκλογές».
Αυτό το πράγμα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν υπολογίζει, ότι η αγορά ανισορροπεί με τέτοιου είδους καταστάσεις. Διευκρινίζω, πάντως, ότι στις δικές κουβέντες μου δεν θα ακουστεί η λέξη εκλογές. Γιατί αυτό - όπως προείπα - ανισορροπεί την Αγορά, γιατί αυτό δεν το θέλει κανείς, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και της φαμίλιας του.
Άρα, δεν το συζητώ και δεν θέτω θέμα εκλογών. Και εν πάση περιπτώσει, τί φωνάζει ο κ. Μητσοτάκης; Τί φωνάζει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή τα πλεονάσματα του 0,5% και του 1,75% τους ενοχλούν και δεν τους ενοχλούν τα πλεονάσματα του 4,5% που είχαν υπογράψει από το 2016 μέχρι το 2031;»
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ
Στη δήλωση του Νίκου Παρασκευόπουλου για την ελληνική σημαία, απάντησε και η νεολαία των ΑΝΕΛ, απάντησε και ο βουλευτής του Κινήματός μας Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπενθύμισε μάλιστα στον κ. Παρασκευόπουλο και ορισμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα αλλά και Συντάγματος σε σχέση με το τί προβλέπεται όταν προσβάλεις τα εθνικά σύμβολα.
Ακόμα και στην τελευταία χώρα της Ευρώπης ή όλου του πλανήτη, έχουν πεθάνει άνθρωποι για υπερασπιστούν τη σημαία τους.
Και εδώ μιλάμε για την ελληνική σημαία - σύμβολο αγώνων του Έθνους, με επανάσταση και ιστορικές μάχες από το '21 και πέρα, το έπος ´40, της Αντίστασης, το Πολυτεχνείο...
Ε, δεν μπορείς αυτή τη σημαία να την κουρελιάζεις με τις δηλώσεις σου και δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να την κουρελιάζει ή να την καίει. Συνεπώς θεωρώ, ότι ήταν ένα πολιτικό λάθος του κ. Παρασκευόπουλου να μιλήσει για αποποινικοποίηση, όταν κάποιος βανδαλίζει την Ελληνική σημαία.

Από εκεί και πέρα, οι ΑΝΕΛ τοποθετήθηκαν. Ας τοποθετηθούν και από την πλευρά του Σύριζα. (Ήδη το έπραξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης)».


Related Posts