ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ»


«Οι εργασίες για την αναστήλωση στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προχωρούν με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, πολύ πριν από το Πάσχα και την Αφή του Αγίου Φωτός.

Οι εργασίες γίνονται από κλιμάκιο καθηγητών και τεχνικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής την καθηγήτρια κα Τόνια Μοροπούλου.Για την αποκατάσταση στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επισκεφτεί δύο φορές το Πατριαρχείο εδώ στα Ιεροσόλυμα.

Δεν είμαι πρόχειρος να δώσω όλες τις λεπτομέρειες για την συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης στο πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι από τις αρχές καλοκαιριού στην ομάδα Μοροπούλου εντάχθηκαν δύο Συντηρητές, που έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Είχα την ευκαιρία σε αυτή την επίσκεψη μου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να επισκεφτώ το εργοτάξιο, με την καθηγήτρια κα Τόνια Μοροπούλου να μου εξηγεί τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος, που γίνεται πέτρα – πέτρα, κομμάτι – κομμάτι, καθώς ο χρόνος και η διάβρωση είχαν «φουσκώσει» το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, με άμεσο κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση του, καθώς και τα εξωτερικά σιδερένια υποστυλώματα, που είχαν βάλει οι Άγγλοι το 1948, ήταν ζήτημα αν θα άντεχαν, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων κκ Θεόφιλος με παρακάλεσε να μεταφέρω στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα τις άπειρες ευχαριστίες του, για τα όσα πράττει η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, στο εγχείρημα του Παναγίου Τάφου».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ επισκεπτόμενος επίσημα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με την ευκαιρία  του σημερινού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Γεθσημανή , όπου και ο Πανάγιος Τάφος της.

Με την ευκαιρία αυτής της επίσημης επίσκεψης και εκπροσώπησης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Γεθσημανής, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστο Σοφιανόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού κ. Κώστα Μεϊμάρη.

Ο Υφυπουργός επισκέφτηκε επίσης ορισμένα από τα μοναστήρια των Αγίων Τόπων, όπως του Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτη, του Προφήτη Ελισσαίου και το Μοναστήρι του Σαραντάριου Όρους στην περιοχή της Ιεριχούς.

Όπως δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ μετά τις μοναστηριακές επισκέψεις του:

«Σε όλα τα μοναστήρια, όπου κυματίζει η ελληνική σημαία, άκουσα και από τους λιγοστούς μοναχούς, αλλά και από τους προσκυνητές, το ίδιο μήνυμα: Ότι εδώ, στους Αγίους Τόπους  σε όλα τα μοναστήρια της Ορθοδοξίας, «χτυπάει» η καρδιά της Ελλάδας. Είναι συγκινητικό να βλέπεις ολόκληρες ομάδες προσκυνητών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ρωσία, την Ρουμανία, την Ουκρανία, την Σερβία…

Εντυπωσιακή και η σκηνή που έζησα, Αιθίοπες προσκυνητές να βαφτίζονται χριστιανοί στον Ιορδάνη ποταμό».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα.
Related Posts