Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 2019»
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ»
  
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση «Ημέρα της Αφρικής 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του African Group of Ambassadors in Athens, τόνισε ότι:

«Όλες οι χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής μας καλοδέχθηκαν και μας καλοδέχονται. Οι πόρτες είναι ανοιχτές. Είμαστε ένας σοβαρός και αγαπητός συνομιλητής τους».

Επεσήμανε επίσης ότι «επιθυμία της Ελλάδας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, είναι να ενισχύσει τη σχέση της με τις Αφρικανικές χώρες σε κάθε τομέα« και αναφέρθηκε στα καθήκοντα που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός να στρέψει ένα κομμάτι της δραστηριότητάς του στην ξεχασμένη υποσαχαρική Αφρική. Εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές Ελληνικές Κοινότητες, λειτουργώντας ως γέφυρα στις διμερείς σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, συνδυάστηκαν «οι χώρες με αυτό το δυναμικό ελληνισμό και την άμεση αναγκαιότητα είτε να επανεκκινήσουμε είτε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές, πολιτιστικές  μας σχέσεις. Να τους επισκεπτόμαστε μέσα στο σπίτι τους. Να μην τους βλέπουμε μόνο σε επίπεδο οργανισμών στον ΟΗΕ, για παράδειγμα. Χώρες που είχαμε 46 χρόνια να επισκεφτούμε είτε που δεν είχαμε επισκεφθεί ποτέ, από τις όποιες, όμως ζητάμε ψήφους στήριξης υποψηφιοτήτων μας ή εθνικών μας θεμάτων.

Και να μην ξεχνάμε ότι οι αφρικανικές χώρες είναι κράτη - μέλη της Αφρικανικής Ένωσης που συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πολλές από αυτές της χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με τον οποίο πρέπει για πολλούς λόγους να έχουμε αυτές τις χώρες ως γέφυρα για θέματα που μας αφορούν ή  ενδιαφέρουν».

Στις χώρες που επισκέφθηκε, όπως τόνισε με έμφαση, βρήκε τις πόρτες για την Ελλάδα ανοιχτές σε σημείο να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους και ηγέτες κρατών πολύ υψηλότερες από αυτό που θα του επέτρεπε το  δικό τους πρωτόκολλο με την δική του υφυπουργική θεσμική του ιδιότητα..

«Η μεγάλη αγκαλιά του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας πριν από λίγες μέρες στην Αντίς Αμπέμπα δεν ήταν στον Τέρενς, ήταν στην Ελλάδα. Το ίδιο και η αγκαλιά του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι. Το ότι μου άνοιξε την πόρτα του ο Πρόεδρος της Ζιμπάουμπε ή η Πρόεδρος της Αιθιοπίας, δεν ήταν στον Κουίκ, ήταν στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να το έχουμε μέσα στην καρδιά μας ως πολύτιμο εργαλείο, για το πώς θα προσεγγίζουμε την αφρικανική ήπειρο. Την αγαπούν την Ελλάδα, πολύ περισσότερο που εμείς δεν ήμασταν ποτέ αποικιοκρατική τους δύναμη. Οι Έλληνες που πήγαν εκεί από τον προπερασμένο αιώνα, πήγαν για να δουλέψουν μαζί τους στα ορυχεία, στα χωράφια, στο εμπόριο», είπε χαρακτηριστικά.

Ως απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην αφρικανική ήπειρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, πρόσφατα, για πρώτη φορά στα χρονικά, πραγματοποιήθηκε, υπό τον ΥΠΕΞ κ.Γιώργο Κατρούγκαλο, η πρώτη και ευρύτατη υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε ποτέ στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της Αφρικής. Εκεί μπήκαν στο τραπέζι τα πάντα, προγραμματίστηκε το ενδιαφέρον της χώρας μας να αναπτύξει ακόμα περισσότερες σχέσεις με τα αφρικανικά κράτη με ένα καταρχήν 5ετές αλλά σε εξέλιξη 10ετές πρόγραμμα, και μάλιστα αποφασίστηκε να ξεκινήσουν και άμεσα- με χώρες που πρέπει να το κάνουμε- οι πολιτικές μας διαβουλεύσεις.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουίκ, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη μεικτή διυπουργική επιτροπή με την Κένυα, μία πρόταση της Αν.Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία έγινε δεκτή. 

Στο πλαίσιο αυτό, θέλησε να επισημάνει και τον πολύ θετικό ρόλο που διαδραματίζει και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τις Μητροπόλεις και τις Ιεραποστολές του,

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στη Μοζαμβίκη και τις καταστροφές, που είδε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, από τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα, δηλώνοντας περήφανος που η Ελλάδα ήταν μέσα στο 30% των χωρών του ΟΗΕ που έσπευσαν να βοηθήσουν και ότι μπορούμε να κάνουμε παραπάνω. «Έχουμε το μάτι μας στραμμένο και είμαστε έτοιμοι να παρέξουμε την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ακόμα και με δικούς μας εθελοντές, οι οποίοι θα ήθελαν να σπεύσουν πέρα βεβαίως από το διπλωματικό μας δυναμικό», πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι για την Αφρική και τη νέα προσέγγιση από την Ελλάδα, «το νερό έχει μπει ήδη στο αυλάκι». Και περιέγραψε με τα θετικότερα λόγια τις αλλεπάλληλες αποστολές ελληνικών επιχειρήσεων που ηγήθηκε σε υποσαχαρικές χώρες, με λαμπρά αποτελέσματα όπως προκύπτει από ανακοινώσεις συναφών Φορέων (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ, Enterprise Greece)Related Posts