ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «JUAN DE FUCA - ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ»
ΥΦΥΠΕΞ Τ. ΚΟΥΙΚ: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟ»

«Ήταν ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ. Μέσα σε 35 λεπτά ο Ελληνιστής Ισπανός σκηνοθέτης Pedro Olalla αποτύπωσε όλη την άγνωστη ιστορία του Κεφαλλονίτη Ιωάννη Φωκά από το Βαλεριάνο, που επικεφαλής Ισπανικής αρμάδας, ανακάλυψε το 1592 τα στενά ανάμεσα στο Βανκούβερ του Καναδά και την Πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Στενά που οδηγούν στο λιμάνι του Βανκούβερ και που το 1787, από τον Βρετανό πλοίαρχο Charles Barkley, ονομάστηκαν Strait of Juan de Fuca, (Στενά του Juan de Fuca).

Το κείμενο και η παρουσίαση της ερευνήτριας Ευρυδίκης Λιβαδά δένει μοναδικά με τον ευφυή σκηνοθετικό σχεδιασμό του Pedro Olalla.

Όμως, οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αμέριστη συνδρομή τους την Ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα και τον φίλο πρέσβη κ. Enrique Viguera. Επίσης το ίδρυμα Instituto Cervantes Atenas, την Casa Mediterráneo, αλλά και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνιων Ιθακήσιων «ο Οδυσσεύς», που συν τις άλλοις είχε γενναία συμβολή στη χρηματοδότηση των δύο προτομών του Juan de Fuca του γλύπτη Ιωάννη Μπάρδη, που τοποθετήθηκαν στο λιμάνι του Αργοστολίου και έξω από το Ναυτικό Μουσείο του Βανκούβερ κάτω από τις σημαίες της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Έκπληξη για μένα και ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ. Ήταν ο πρώην Νομάρχης Κεφαλονιάς Μάκης Μεταξάς που υποδύθηκε τον ρόλο του Juan de Fuca στις ακτές του νησιού του, περιμένοντας να του επιστραφούν τα 60.000 δουκάτα που του είχαν κλέψει Άγγλοι σε ένα ταξίδι του στις Φιλιππίνες το Νοέμβριο 1587 και για να του έρθει το μήνυμα της δικαίωσής του για τη σημαντική του ανακάλυψη των Στενών, η οποία  δυστυχώς για αυτόν, έφτασε μετά θάνατον».

Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, μετά το τέλος της προβολής, στην αίθουσα Ταινιοθήκη, του ντοκιμαντέρ «Juan de Fuca σε αναζήτηση του Βορείου περάσματος». Σε μία αίθουσα κατάμεστη, με όρθιους, εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ισπανική πρεσβεία.

Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί στην Ισπανία, θα προβληθεί άλλη μία φορά στην Αθήνα για το εδώ διπλωματικό Σώμα και στη συνέχεια θα ταξιδέψει για προβολή καταρχήν στο Βανκούβερ και στη συνέχεια και σε άλλες μεγαλουπόλεις του Καναδά, με τη φροντίδα των εκεί διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας.

Τέλος ο ΥΦΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

«Είναι πολύ σημαντικό να υμνείται το όνομα της Ελλάδας μέσω ενός θαλασσοπόρου της, που επί 40 χρόνια ήταν πλοηγός στο στόλο της Ισπανίας, εξερευνώντας στα τέλη του 14ου αιώνα τις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής για να βρει τα μυθικά στενά του Ανιάν, που υποτίθεται πως ένωναν τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ορθώς το καλοκαίρι του 2017, το λιμάνι του Αργοστολίου μετονομάστηκε σε λιμάνι «Ιωάννη Φωκά» με τα αποκαλυπτήρια της προτομής που έγιναν στις 5 Αυγούστου.

Και πολύ σημαντικό που η δίδυμη προτομή του Juan de Fuca τοποθετήθηκε και στο Ναυτικό Μουσείο του Βανκούβερ με τη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών, θέμα που είχα θέσει όταν τον Μάρτιο του 2017 είχα επισκεφθεί την Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ και την έδρα των Ελληνικών Σπουδών του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου, στο εκεί κρατικό Πανεπιστήμιο Simon Fraser.

Να μην ξεχάσω και την ειδική συλλεκτική έκδοση του γραμματοσήμου που έβγαλαν για τον Ιωάννη Φωκά τα ΕΛΤΑ, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Γενικού της Διευθυντή Μιχάλη Κόκκινου».

Related Posts