ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«Είναι πολύ σημαντικό που η Ρουμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, υπουργική Διάσκεψη για θέματα Διασποράς.

Εξάλλου, η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει δυνατές και αξιοσέβαστες Ομογενειακές Κοινότητες σε πολλά από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και βεβαίως η Ρουμανία, χωρίς να ξεχνώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ειδικά εδώ στη Ρουμανία, έχουμε έναν ιστορικό Ελληνισμό που ξεκινά από την περίοδο των Φαναριωτών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Με το πέρασμα των χρόνων, σήμερα, ξεκινώντας εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ο ελληνισμός μας διαπρέπει και με Ελληνικές επιχειρήσεις που ξεπερνούν τις 7.000. Επιχειρήσεις που συνεισφέρουν και στην οικονομία της Ελλάδας, όπως μου εξηγούσαν σε συνάντησή μας οι επικεφαλείς του Ρουμάνο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που εδρεύει στο Βουκουρέστι».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για την Υπουργική Σύνοδο για θέματα Διασποράς που συγκάλεσε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ρουμανικής Προεδρίας, η Υπουργός αρμόδια για τη Ρουμανική Ομογένεια κα Natalia-Elena Intotero.Πριν την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου, ο κ. Κουίκ είχε διμερή συνάντηση με τον Ομόλογό του Προεδρικό Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Φώτη Φωτίου, και στη συνέχεια οι δύο τους είχαν μία ανεπίσημη τριμερή συνάντηση με την κα Intotero, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες και σε ποια θέματα θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι Ομογένειες των τριών χωρών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στοχεύοντας σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την έχτισαν και την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της.


Related Posts