Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣΔιανέμουμε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο REAL FM.

Ν. Χατζηνικολάου: κ. Υπουργέ καλημέρα σας.

Τ. Κουίκ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου. Είχα άλλη μια πρωτιά στη ζωή μου απ ότι αντιλαμβάνομαι. Έχω κάνει πολλές πρωτιές στα δημοσιογραφικά μου χρόνια, αλλά δεν περίμενα ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα ορκιζόμουν απευθείας ανεξάρτητος βουλευτής μετά από τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ την περασμένη Παρασκευή.

Ν. Χατζηνικολάου: Σωστά το είπατε, πράγματι ορκιστήκατε αφού είχε διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα μου επιτρέψετε όμως να επισημάνω αγαπητέ μου κ. Κουίκ ότι εάν δεν είχε διαλυθεί την Παρασκευή η ΚΟ των ΑΝΕΛ, θα βρισκόσασταν μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση. Και θέλω να σας ρωτήσω, βέβαια τώρα αυτά είναι υποθετικά γιατί το έλυσε η ζωή το θέμα, τι θα κάνατε αν δεν είχε διαγραφεί ο Παπαχριστόπουλος και κρινόταν από τη δική σας απόφαση το αν θα πάψει να έχει δικαιώματα αρχηγού ο Πάνος Καμμένος.

Τ. Κουίκ: κ. Χατζηνικολάου εδώ και 15 μέρες περίπου, μέσω ενδιάμεσου, γιατί δεν ήθελα να μιλήσω απευθείας, είχα καταστήσει σαφές και σε καθημερινή βάση στον κ. Καμμένο, ότι με την ορκωμοσία μου θα δήλωνα βεβαίως τη δεδηλωμένη του 151, όπως είχε κάνει και ο κ. Ζουράρης όπως είχε κάνει και ο κ. Παπαχριστόπουλος, αλλά δεν θα δήλωνα ανεξαρτητοποίηση και θα παρέμενα, ακριβώς γιατί ξέρετε κάτι;

Μπορεί να με έδιωξαν με τον τρόπο τους και μάλιστα χειροκροτώντας όρθιοι στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ τον Οκτώβριο, με σκληρά λόγια και με χαρακτηρισμούς που δεν μου αρμόζουν όλους αυτούς τους μήνες. Αλλά καθώς θα έκλεινε η πόρτα του σπιτιού πίσω, ενός σπιτιού που έχτισε με πολύ κόπο ο Καμμένος αλλά που έβαλα και εγώ πολλά λιθαράκια μέσα, δεν θα το γκρέμιζα. Θα έμενα εκεί.

Από εκεί και πέρα θα ήταν απόφαση άλλου αν θα ήθελε να με διαγράψει ή όχι. Αλλά εγώ όμως έκανα αυτό που θα έπρεπε να κάνω πολιτικά και ηθικά. Από εκεί και πέρα, όπως είπατε, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς και το έλυσε η ζωή το θέμα.

Ήλπιζα μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι κ. Χατζηνικολάου ότι θα επικρατούσε αυτή η λύση και ότι δεν θα διαγράφονταν τελικά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Και ομολογώ ότι όπως ήμουν στη μεγάλη γιορτή των Ιταλών που έκαναν για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μιλάνο, μου ήρθε το μήνυμα ότι διεγράφη ο Παπαχριστόπουλος και στεναχωρήθηκα. Σας το λέω εντίμως, στεναχωρήθηκα.

Ν. Χατζηνικολάου: Σας κατηγορεί όμως το πρώην κόμμα σας και ο Πάνος Καμμένος, όχι μόνο εσάς, όλους τους Υπουργούς των ΑΝΕΛ που παρέμειναν στην κυβέρνηση, ότι ξεχάσατε τις παλαιότερες θέσεις σας για την Μακεδονία.

Τ. Κουίκ: Στο περίφημο εκείνο Υπουργικό Συμβούλιο, το ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο, είχα κάνει την αναφορά ότι ήμουν υποστηρικτής της λύσης που έδινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τότε για τη σύνθετη ονομασία. Και τότε δεν είπα βεβαίως και τα υπόλοιπα τα οποία μπορώ να σας τα πω τώρα. Ποιά είναι αυτά;

Ανεξάρτητα με τις θέσεις που κρατούσα στις προεκλογικές περιόδους για να στηρίξω τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ σε δύσκολες μάχες που έδωσαν για την Βουλή, υπενθυμίζω τότε, που ήμουν ένας πολύ δυνατός στο  ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 δημοσιογράφος, είχα ασχοληθεί με το θέμα έντονα. Και μάλιστα, για μία ολόκληρη εβδομάδα έκανα γκάλοπ μεταξύ του ακροατηρίου, που η πλειοψηφία ήταν οπαδοί της ΝΔ, και έβγαινε ότι συμφωνούσαν στο Βόρεια Μακεδονία! Τότε, το ’92 - ’93!

Ν. Χατζηνικολάου: Βέβαια οι ΑΝΕΛ πάντα έλεγα ότι δεν συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία

Τ. Κουίκ: Αυτό είναι αλήθεια. Βεβαίως να ξέρετε, ότι στην ιδρυτική Διακήρυξη των ΑΝΕΛ, στο κείμενο, δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια, οπότε καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιούν. Υπάρχουν όμως τρεις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου αυτό είναι βέβαιο. Αλλά από εκεί και πέρα, καθώς η ζωή εξελίσσεται, έχουμε και έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή.

Κάποια στιγμή πρέπει να σκέφτεσαι αν θα πρέπει να κάνεις ένα βήμα, το οποίο ίσως να σε στεναχωρεί και να σε ματώσει, αλλά που δεν θα σε οδηγήσει στο μέλλον να γυρίσουν να πουν «γιατί δεν είχες προλάβει καταστάσεις;».

Και πραγματικά εννοώ ότι στο χώρο των Βαλκανίων επιτύχαμε αυτό που έπρεπε να επιτύχουμε. Μάλιστα πολλοί λένε ότι τα Σκόπια αν δεν υπήρχανε, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε ως ασπίδα απέναντι σε πολλές καταστάσεις περίεργες οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν ανισορροπία στα Βαλκάνια. Αλλά αυτό, εν πάση περιπτώσει, είναι πλέον ένα ιστορικό γεγονός. Δηλαδή ότι υπήρξε αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός, ο οποίος ήταν όμως πολύ - πολύ πιο επώδυνος για τους Σκοπιανούς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν αλλαγή ονόματος, αλλαγή Συντάγματος, να διευκρινίσουν πράγματα που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.

Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει αυτή η συμφωνία. Και επιπλέον σας λέω, ότι αν δεν ψήφιζε η Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία, αφού την είχαν ψηφίσει προηγουμένως οι Σκοπιανοί, σε ποια θέση θα ήταν στο διεθνές στερέωμα η Ελλάδα; Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι.

Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα, απορία ειλικρινής παλαιού φίλου και συναδέλφου. Ν. Χατζηνικολάου: Ο Κουίκ είχε πάντοτε , όσες δεκαετίες τον θυμάμαι, την πολιτική ταυτότητα του κεντροδεξιού. Του Καραμανλικού. Τι θα γίνει τώρα; Ποιο είναι το επόμενο πολιτικό βήμα; Ένταξη στο Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα και υποψηφιότητα με τον Σύριζα;

Τ. Κουίκ: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να κουβεντιάζω  το τι θα κάνω. Εμένα όπως ξέρετε με τρώει το σαράκι της δημοσιογραφίας. Και μάλιστα, σε εκείνο το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο που επεσήμαναν αργότερα οι συνεργάτες του Π. Καμμένου, ότι  το είχε βάλει στο μυαλό του, είχα πει ότι ας περιμένουμε να τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης την οποία εγώ θα στηρίξω μέχρι τελευταίας συνταγματικής μέρας, κάτι που το επανέλαβα εχτές στη δήλωση που κατέθεσα στη βουλή και μετά με βλέπω να γυρίζω πίσω στη δουλειά μου. Ξέρετε μου λείπει η δουλειά μου. Σε όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν λέω «τώρα γιατί να μην είμαι από την πλευρά του δημοσιογράφου να γράφω όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν».

Ν. Χατζηνικολάου: Αυτή είναι μια σαφής απάντηση.

Χθες υπήρξε και ένα επεισόδιο στη Βουλή κατά την ορκωμοσία σας με τον πρώην συνοδοιπόρο σας στους ΑΝΕΛ, πλέον είναι και εκείνος ανεξάρτητος βουλευτής και μάλιστα έχει ιδρύσει και δική του πολιτική κίνηση, τον κύριο Δημήτρη Καμμένο. Γιατί υπήρξε τέτοια ένταση μεταξύ σας;

Τ. Κουίκ: Καταρχάς θέλω να συμπληρώσω κάτι στην προηγούμενη απάντησή μου. Πραγματικά πιστεύω πως μέσα στο πολιτικό στερέωμα αυτή τη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει  όλα τα εχέγγυα για να μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά. Έχει πολλά χαρακτηριστικά αυτός ο συγκεκριμένος πολιτικός ο οποίος μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά. Εγώ δεν δήλωσα ποτέ ότι είμαι αριστερός. Το ξεκαθαρίζω. Αλλά του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Και επειδή έχω και δουλέψει και μαζί του δύο χρόνια, παρά τω Πρωθυπουργώ, μπορώ να σας πω ότι με γνώση λόγου ότι σκέφτεται πολύ εθνικά, πολύ πατριωτικά και εμένα αυτό με ικανοποιεί.

Ν. Χατζηνικολάου: Θα μπορούσατε επομένως να συνεχίσετε μαζί του πολιτικά;

Τ. Κουίκ: Σας είπα. Ας φτάσουμε κοντά στις εκλογές τον Οκτώβριο και από εκεί και πέρα θα κάνω κουβέντα και μαζί του.

Ν. Χατζηνικολάου: Θα είναι τον Οκτώβριο ή θα είναι τώρα τον Μάιο;

Τ. Κουίκ: Θα είναι 20 Οκτωβρίου. Σας βάζω και την ημερομηνία. Από εκεί και πέρα, για να γυρίσω πίσω στο άλλο.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος ο οποίος γυρίζει «πόρτα-πόρτα» κανάλια και ραδιόφωνα, θέλει απλά και μόνο να εδραιώσει την πολιτική του ταυτότητα. Την προσωπική του ταυτότητα. Τον κατανοώ. Ο συγκεκριμένος βουλευτής, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δύσκολα κάνει πίσω όταν παίρνει αποφάσεις. Χαίρομαι που του έδωσα αυτή τη δυνατότητα μιας πρόσθετης δημοσιότητας αυτές τις τελευταίες ώρες.

Ν. Χατζηνικολάου: Σόου λέτε  ότι ήταν, επομένως.

Τ. Κουίκ: Δεν νομίζω ότι το κάνει για το σόου. Εγώ πιστεύω ότι του βγαίνει μέσα από την ψυχή του αυτό που κάνει. Είναι ο χαρακτήρας του αυτός.  Δεν θέλω, πραγματικά, να υποτιμώ ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να υποδεικνύουν την δική τους πολιτική στάση με κάποιες ενέργειες.

Εάν το έκανε ως σόου ή δεν το έκανε ως σόου, ποτέ δεν θα ήθελα, με ανθρώπους τους οποίους δούλεψα στο παρελθόν μαζί, να πω πικρά λόγια. Ήταν μια στάση ζωής που πάντα την είχα. Και εσείς πρέπει να ξέρετε ότι ακόμα και όταν εκδιώχθηκα από κανάλια, ποτέ δεν γύρισα να πω την παραμικρή κουβέντα.

Ν. Χατζηνικολάου: Στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, πιστεύετε ότι μπορεί να κλείσει η ψαλίδα Σύριζα-ΝΔ; Και με ποιον τρόπο; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σκέφτεται και προγραμματίζει η κυβέρνηση;

Τ. Κουίκ: Αυτό που είπα προηγουμένως, ότι δεν θέλω να κατηγορώ ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα στο παρελθόν, να ξέρετε ότι ισχύει πάνω από όλα με τον Πάνο Καμμένο. Ο οποίος είναι ένας άλλος, ιδιαίτερος χαρακτήρας, πατριώτης και αυτό το υπογραμμίζω.

Ν. Χατζηνικολάου: Με αυτό που είπατε χθες αφήσατε μια  βαριά πολιτική αιχμή. Είπατε ότι «εγώ με τη στάση μου δεν πρόκειται να βοηθήσω στο ξαναπάρουν τα ηνία αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία με σκάνδαλα. Ποιους εννοούσατε;

Τ. Κουίκ: Διευκρινίζω.

Ν. Χατζηνικολάου: Δεν είχα την φωτογραφία του Π. Καμμένου αυτή η αναφορά;

Τ. Κουίκ: Όχι, όχι. Διευκρινίζω ότι αυτό αφορούσε τη ΝΔ και τα συνεταιράκια του ΚΙΝΑΛ. Αποκλειστικά και μόνο. Καμία μομφή, καμία αιχμή για τον Π. Καμμένο. Ο οποίος να σας πω και κάτι στο κάτω - κάτω της γραφής; Είναι από τους ελάχιστους οι οποίοι σηκώνουν ανάστημα απέναντι σε όλο αυτό το διεφθαρμένο σύστημα και κυρίως εκείνων οι οποίοι θέλουν να εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο του νταβατζή στη δημόσια ζωή.

Ν. Χατζηνικολάου: τώρα έτσι όπως σας ακούω, μη σας δω να πολιτεύεστε πάλι μαζί του….

Τ. Κουίκ: Δεν υπάρχει περίπτωση. Με όλα αυτά τα βαριά πράγματα που έχει πει για εμένα καταλαβαίνετε ότι έχει κλείσει όλα τα περιθώρια. Θα μπορούσε ίσως, Οκτώβριο-Νοέμβριο αν είχε δεύτερες σκέψεις να κάναμε κάποιες κουβέντες. Αλλά και τι δεν μου έχει πει…. Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχουν τα περιθώρια. Όχι δεν νομίζω. Τα κλείνω εγώ τα περιθώρια.

Ν. Χατζηνικολάου: Ρώτησα πριν, αν μπορεί κατά τη γνώμη σας να κλείσει η ψαλίδα και με ποιο τρόπο.

Τ. Κουίκ: Τώρα που ηρέμησε πια η κυβέρνηση, όπου δεν έχει εσωτερικές αναταραχές, οι οποίες δημιουργούνταν και από την συμπεριφορά του Π. Καμμένου, νομίζω ότι πιο συγκεντρωμένα τώρα μπορεί να βγάλει το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όπως και το κυβερνητικό πρόγραμμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσιπρας που ελέχθη ότι ήταν ο καλύτερος Πρωθυπουργός όλων των εποχών από τον Πάνο Καμμένο.

Νομίζω ότι όλα αυτά τα καλά που έρχονται μπροστά και κυρίως ο τρόπος ο ανεδαφικός με τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση η ΝΔ, με πολύ περίεργες συμπεριφορές και με ακραία στοιχεία που έχει μέσα, που δεν πρέπουν σε ένα κόμμα το οποίο έχει ως κορμό τον Καραμανλισμό, θα σας έλεγα και το κόμμα που είχε αρχηγό και τον φιλελεύθερο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν πρέπει ούτε στου Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην ιστορία, ούτε στου Κωνσταντίνου Καραμανλή την ιστορία, να υπάρχουν αυτές οι ακραίες φωνές, δεν ταιριάζουν.

Εγώ πιστεύω ότι και η ψαλίδα θα κλείσει και δεν θέλω να κάνω πολλές προβλέψεις γιατί είμαι και λίγο προληπτικός ως ψαροτουφεκάς, αλλά δεν το αποκλείω, το πιθανότερο ή μάλλον το βέβαιο είναι, ότι πρώτο κόμμα θα είναι πάλι ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Χατζηνικολάου: Κλείνω με 2-3 ερωτήματα που έχουν έρθει και είναι όλα του ίδιου περιεχομένου από τους ακροατές. Επιμένουν όλοι «Νίκο να του υπενθυμίσεις παλαιότερες δηλώσεις του, δεν δεχόταν τη χρήση του όρου Μακεδονία, υπάρχουν και έχουν γίνει video viral στο διαδίκτυο.

Τ. Κουίκ: Βεβαίως! Εγώ δεν αρνούμαι τα λεγόμενά μου στις προεκλογικές περιόδους, αλίμονο. 

Επαναλαμβάνω όμως, ότι τα πράγματα άλλαξαν, τα τελευταία 3-4 χρόνια στην περιοχή των Βαλκανίων, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, έγιναν πολλά πράγματα. Καταρχήν μόνο η διείσδυση της Άγκυρας, με ένα περίεργο τόξο που ξεκινά από την Άγκυρα, φτάνει μέχρι στο υπογάστριο της Βουλγαρίας, περνάει μέσα από το Κόσοβο, μέσα από τα Σκόπια,  μέσα από την Αλβανία και φτάνει μέχρι Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αυτά πρέπει να τα σκεφτούν εκείνοι που αντιδρούν στην επίτευξη μιας Συμφωνίας. Αν το σκεφτούν, θα δουν ότι δεν μας φτάνει το Αιγαίο, θα έχουμε τώρα προβλήματα και πάνω από το κεφάλι μας;

Ν. Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Κουίκ, καλή σας ημέρα.Related Posts