ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ 
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΝΟΪ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΡ: Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στο Βιετνάμ; Πως θα σχολιάζατε τις σχέσεις Ελλάδος-Βιετνάμ τα προηγούμενα χρόνια;

ΑΠ: Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια που εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επισκέπτεται το Βιετνάμ. Τον Φεβρουάριο του 2017 η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, την οποία ανταπέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ κ. Φαμ Μπινχ Μιν τον περασμένο Ιούλιο, σηματοδότησε την εκπεφρασμένη μας βούληση να αναπτύξουμε περαιτέρω τις στενές και φιλικές μας σχέσεις. Η υπογραφή εκ μέρους των δύο Υπουργών Εξωτερικών της συμφωνίας περί «απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων» μεταξύ Ελλάδος και Βιετνάμ, που θα τεθεί εν ισχύ μόλις το Βιετνάμ ολοκληρώσει τις σχετικές εσωτερικές διαδικασίες, επισφράγισε την ενίσχυση των δεσμών μας.

Πράγματι, η επίσκεψή μου επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή μας προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδος-Βιετνάμ σε πλήθος τομέων, ήτοι στο εμπόριο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την τεχνολογία, την ενέργεια, τις κατασκευές, η λίστα είναι ανεξάντλητη, όπως είναι και οι δυνατότητες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας.

ΕΡ: Πως θα σχολιάζατε τη δυναμική της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βιετνάμ, ειδικά στο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη;

ΑΠ: Με πληθυσμό άνω των 95 εκατ. και μια ταχεία αναπτυσσόμενη οικονομία, το Βιετνάμ αποτελεί μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη στη Ν. Α Ασία που συνδυαζόμενη με την τεχνογνωσία και τον δυναμισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχει πολυάριθμες ευκαιρίες συνέργειας και αμοιβαίας ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Αναμφισβήτητα, με έναν εισερχόμενο αριθμό τουριστών τρεις φορές το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού και μια τουριστική βιομηχανία που σπάει όλα τα ρεκόρ, οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου του Βιετνάμ. Ο πλούσιος πολιτισμός, η φιλοξενία και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, που μοιράζονται οι χώρες μας, εγγυώνται την επιτυχία των κοινών μας δράσεων.

Συνέργειες στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού, τη ναυτιλία και την ενέργεια, μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στη βάση της ελληνικής τεχνογνωσίας στο ναυτιλιακό και ενεργειακό τομέα, όπως και στις υποδομές και την ανάπτυξη δράσεων που θα συνδυάζουν το ελληνικό εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και την υψηλή τεχνολογία με τη βιετναμέζικη επιχειρηματική επάρκεια και τις εμπορικές ευκαιρίες. Ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, οι ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, ενώ μια ποικιλία προϊόντων, καλλυντικά, φαρμακευτικά, φημισμένα διατροφικά προϊόντα και πρώτες ύλες, αποτελούν βάση ανάπτυξης αγορών και διασφαλίζουν την αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη. Οι ευκαιρίες είναι αμέτρητες. Εναπόκειται σε εμάς να τις εκμεταλλευτούμε.       

Διαθέτουμε τον επαγγελματισμό, τη συνέπεια και την ανταγωνιστικότητα και οι ελληνικές επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι στο Βιετνάμ θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με φερέγγυους και έντιμους εταίρους.

ΕΡ: Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Βιετνάμ (EVFTA) αναμένεται να κυρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Πως θεωρείτε ότι η Συμφωνία θα επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα;

ΑΠ: Μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής εργασίας αυτό το καλοκαίρι, ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει ταχύτατα τη Συμφωνία προκειμένου να επιτρέψει σε επιχειρήσεις, εργαζομένους, αγρότες και καταναλωτές να καρπωθούν τα οφέλη το συντομότερο δυνατό.

Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Βιετνάμ είναι η πιο φιλόδοξη και συνεκτική Συμφωνία που έχει συνομολογήσει ποτέ η ΕΕ με μία αναπτυσσόμενη χώρα. Δεικνύει τη δυναμική προσέγγιση του Βιετνάμ στην επιδίωξη της διεθνούς ενσωμάτωσης προς όφελος των πολιτών του.

Η Συμφωνία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους και τους Βιετναμέζους φορείς να εξάγουν και να επενδύσουν. Θα επιφέρει πλεονεκτήματα και οφέλη άνευ προηγουμένου για τις ευρωπαϊκές και βιετναμέζικες επιχειρήσεις, εργαζομένους και καταναλωτές.

Το Βιετνάμ διαθέτει τεράστια δυναμική επιχειρηματικής δραστηριότητας για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και επενδυτές, τώρα και στο μέλλον. Αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Ν.Α Ασία, διαθέτοντας μία δυναμική αγορά άνω των 95 εκατ. καταναλωτών, μία αναδυόμενη μέση τάξη και ένα νεαρό εργατικό δυναμικό.

Η Ελλάδα υποστηρίζει όλες τις συμφωνίες που διευκολύνουν την ανάπτυξη και την πρόοδο, ειδικά εκείνες που προάγουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ κρατών ως μέσο διατήρησης και επιτάχυνσης της οικονομική ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι ένθερμος υποστηρικτής της έγκαιρης ολοκλήρωσης και της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών εμπορίου και επενδύσεων.

Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, των Βαλκανίων, Δυτικής Ευρώπης και Ασίας, η Ελλάδα απολαμβάνει τόσο τη γεωγραφική θέση, όσο και τις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους) και το ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να αποτελεί εμπορικό κόμβο υποστήριξης και ανάπτυξης εμπορικών ροών και επενδύσεων από και προς την Ευρώπη

ΤΟ ΛΙΝΚ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ https://en.vietnamplus.vn/vietnam-has-massive-potential-for-eu-businesses-greek-diplomat/143277.vnp


Related Posts