Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΙΝΣΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

«Και η Κινσάσα και το Λουμπουμπάσι, έχουν δύο Ελληνικές Κοινότητες που ξεχωρίζουν. Εξαιρετικά οργανωμένες, με σχολεία ενταγμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, με ομογενείς που ξεχωρίζουν με τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις και απόλυτα αγαπητοί από τους ντόπιους.

Μπορεί να μην είναι πια πολλοί. Τα γεγονότα μετά το 1974 και το 1991, αλλά και πιο πρόσφατες πολιτικές αναταράξεις, τους συρρίκνωσαν σημαντικά. Εκεί γύρω στους 800. Όμως το παλεύουν με πάθος, αγαπούν την μητέρα πατρίδα και είναι άλλος ένας Ελληνισμός της Υποσαχάριας Αφρικής, που θέλει μόνο να προσφέρει στην Ελλάδα και δεν της ζητάει τίποτα, παρά μόνο εκπαιδευτικούς για τα παιδιά τους. Και δικαίως.

Πέρυσι το Λουμπουμπάσι απέδωσε μαθήτρια που μπήκε από τις πρώτες στις πανελλήνιες εξετάσεις για ΑΕΙ και φέτος στην Κινσάσα η Διαμάντω αποφοίτησε με 19/7 και ονειρεύεται να περάσει στην αρχιτεκτονική του ΕΜΠ».

Αυτό δήλωσε τηλεφωνικά στο ΑΠΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λ.Δ.Κονγκό, με επόμενο ομογενειακό σταθμό το Καμερούν.

Στη Κινσάσα ο ΥΦΥΠΕΞ προσκύνησε στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κκ Νικηφόρος, τον ξενάγησε στη Θεολογική Σχολή που έχει ιδρύσει, όπως και στη Σχολή Πληροφορικής, αμφότερα πενταετούς φοίτησης, σύμφωνα με τον νόμο για τα ΑΕΙ του Κονγκό.


Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας, ο κ.Κουίκ είχε συνάντηση με τους Εκπαιδευτικούς και αργότερα παρακολούθησε τη γιορτή λήξης της σχολικής περιόδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μίλησε στα μέλη της Κοινότητας Κινσάσα, ευχαριστώντας το ΔΣ και τον Πρόεδρό της και Γενικό Επίτιμο Πρόξενο στο Λουμπουμπάσι κ.Γεράσιμο Ντούνη, για την άριστη φιλοξενία του, έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά για τα τρία πολιτιστικά ντοκυμαντεράκια που έφτιαξαν μόνα τους και τα προέβαλαν σε γιγαντοοθόνη και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα πειράματα Χημείας που παρουσίασαν.


«Μου δώσατε την ιδέα, σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ, να οργανώσουμε από του χρόνου φεστιβάλ ντοκυμαντέρ, φτιαγμένα από τα παιδιά της Ομογένειας, στα σχολεία τους ή στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Όλο και και κάποια μικρή κάμερα θα υπάρχει. Ακόμα και ένα κινητό ή ένα που όλα πια έχουν HD εικόνα με πολλά pixels, μπορεί να κάνει ωραία πράγματα με την επεξεργασία (μοντάζ, σπηκάζ, μουσικό χαλί) σε Υπολογιστή.

Αφήστε να το ψάξουμε λίγο, να το οργανώσουμε καλύτερα στα χαρτιά και σύντομα θα έχετε νέα μου» δήλωσε από μικροφώνου ο Υφυπουργός.
Related Posts