ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Λ.Δ.ΚΟΝΓΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ

Μία εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορά τις περιουσίες των Ελλήνων της Λ.Δ.Κονγκό, μπαίνει στο δρόμο της ενδελεχούς έρευνας και επίλυσης.

Στη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχε για διμερείς συνομιλίες ο ΥΦΥΠΕΞ κ.Τέρενς Κουίκ στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Κινσάσα, η πρώτη μετά από 46 χρόνια, ο Υφυπουργός κ.Emmanouel Kasongo ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να συγκροτήσει Επιτροπή και μάλιστα Διαρκή, με συμμετοχή εκπροσώπων της Ομογένειας, προκειμένου να δώσει λύσεις σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν, μετά τις εθνικοποιήσεις του 1974.

Στη συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στη Κινσάσα κ.Γεωργίου Παπακώστα και του Επίτημου Γενικού Προξένου στο Λουμπουμπάσι και Προέδρου της ελληνικής Κοινότητας στη Κινσάσα κ.Γεράσιμου Ντούνη, αναλύθηκαν οι τρεις βασικές κατηγορίες των ελληνικών εκκρεμοτήτων που πρεπει να εξεταστούν.

   Οι περιουσίες που εθνικοποιήθηκαν,
   Οι περιουσίες που καταστράφηκαν στα βίαια και αιματηρά γεγονότα του 1991
   Τα χρήματα που οφείλει η Λ.Δ. Κονγκό, σε Έλληνες προμηθευτές του.

Όπως δήλωσε ο κ.Κουίκ, «βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μία πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη εξέλιξη. Επίσης σημαντικό ειναι ότι σε αυτή την Επιτροπή θα μετέχουν και δύο Έλληνες. Σε ένα τεράστιο και δύσκολο έργο, η συμμετοχή των Ελλήνων θα είναι ουσιαστική και επιπλέον θα διασφαλίζει την διαφάνεια στις διαδικασιες και τις αποφάσεις.

Ο κ.Kasongo, διερμηνεύοντας προφανώς τη θέση της κυβέρνησής του, μου τόνισε επανειλημένα ότι ήταν λάθος όλα αυτά που συνέβησαν με τις ξένες περιουσίες το 1974 και αυτο το λάθος θέλουν να το επιλύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτιμούν οτι ολη αυτή η κίνηση, θα συμβάλει ώστε να επιστρέψουν κάποιες από τις ομογενειακές οικογένειες που έφυγαν εξ αιτίας των διάφορων γεγονότων.

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ

Συζητήσαμε επίσης, για πεδία συνεργασίας, όπως ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Λ.Δ.Κονγκό και μάλιστα με την συμβολή της Ομογένειας.

Πολύ ενδιαφέρον ειχε το κομμάτι των μαρμάρων. Το Κονγκό έχει πολλά μάρμαρα, εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δεν έχει την τεχνογνωσία της επεξεργασίας του. Μου ζήτησαν να έλθουν Έλληνες να επιχειρήσουν σε αυτο το τομέα.

Επεσήμανα οτι η Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Διαλόγου, που έκτισε τον αρχαίο πολιτισμό της και με το μάρμαρο, που ξερει να το κόβει και να το λαξεύει μέχρι σήμερα, είναι πάντα ανοικτή σε επωφελείς συνέργιες.

Και αποφεύγοντας να εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, σέβεται τις πολιτικές διεργασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη τους επόμενους μήνες στη χώρα και αναμένει με το τέλος τους, μέσα σε περιβάλλον ηρεμίας και σταθερότητας, που ειναι βασικοί κανόνες της αγοράς, να πραγματοποιηθούν και η πρώτη επιχειρηματική αποστολή και άλλες δράσεις που θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις».Related Posts