ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ


ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΒΟΛΗ - ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε σήμερα στην Κύπρο με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου και την Υπουργό Αποδήμων της Αρμενίας κα Hranush Hakobyan

Σε αυτή την πρώτη τριμερή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι υφίσταται ευρύ περιθώριο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα Διασποράς.


Συμφωνήθηκε καταρχήν η επεξεργασία κοινών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς θεσμούς, πολιτιστικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης και δεξαμενές σκέψεις, σε χώρες όπου διαβιούν ομογενειακές κοινότητες των τριών χωρών, όπως ιδίως στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Επίσης, οι τρεις αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι προτεραιότητα της κοινής τους προσπάθειας θα πρέπει να είναι η νεολαία των τριών ομογενειακών κοινοτήτων, σε πολλούς τομείς δράσεις, συμπεριλαμβανομένου και του αθλητισμού.

Τέλος, σκοπός, θα είναι και η κατάλληλη ανάδειξη της Ποντιακής και της Αρμενικής γενοκτονίας, καθώς και της εισβολής και παράνομης κατοχής της Κύπρου.

Συμφωνήθηκε συγκρότηση εθνικής Επιτροπής από τις τρεις χώρες, για την εκπόνηση των δράσεων συνεργασίας. Από ελληνικής πλευράς,  επικεφαλής θα είναι ο κ. Μιχάλης Κόκκινος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Οι τρεις Υπουργοί, μετά το τέλος της 1ης συνάντησής τους, κατέθεσαν στεφάνι στο τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκληθεί στο Ερεβάν, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Related Posts