Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΟ BLED STRATEGIC FORUM ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ«ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ  ΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε.»
  
«ΕΜΕΙΣ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΨΩΝΟΥΝ ΤΕΙΧΗ. ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»
  
Το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού στο χώρο της Μεσογείου, αποτύπωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουικ σε πάνελ για τη Μεσόγειο που διοργάνωσε η Σλοβενία στα πλαίσια του 12ου Bled Strategic Forum.

Συμμετείχαν Υπουργοί και Υφυπουργοί από Μάλτα, Ιταλία, Παλαιστίνη, εμπειρογνώμονες, καθηγητές και δημοσιογράφοι από Αίγυπτο, Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Μαρόκο.

Στην πρωτολογία του ο Έλληνας Υφυπουργός μεταξύ άλλων είπε τα εξής:


ΥΠΕΞ Μάλτας
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ηρεμία στη Μεσόγειο, όταν αυτή η θάλασσα που γέννησε τρεις πολιτισμούς, Ελληνικό, Αιγυπτιακό και Ρωμαϊκό, βρίσκεται παραδομένη στις συνέπειες μιας καταστροφικής Αραβικής Άνοιξης, έχει χώρες, άλλες με οικονομικά προβλήματα, άλλες με έντονη εσωτερική αστάθεια, σπαράσσεται από εμφύλιους, ματώνει από τον ISIS, τρομοκρατείται με νεκρούς αθώους πολίτες από έναν ακραίο φομενταλισμο και επιπλέον νοιώθει όλη την πίεση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

Και προσωπικά θα σταθώ σε αυτό το τελευταίο θέμα, που ταλανίζει την Ελλάδα. Όπως και την Ιταλία.

Στη λύση του προβλήματος με τις τεράστιες ροές προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, είμαστε δύο χώρες μόνες απέναντι στους περισσότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

Μη γελιόμαστε. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την όλη εφιαλτική υπόθεση χτίζοντας γέφυρες με την ανθρωπιά και άλλοι σηκώνουν τείχη και συρματοπλέγματα.

Ακόμα και ο μακρινός Καναδάς, απορρόφησε 42.000 πρόσφυγες. Το υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός Τριντό και το έκανε. Τον ευχαρίστησα προσωπικά όταν τον είδα στο Μόντρεαλ πριν μερικούς μήνες. Ήταν μια ανάσα για μας σε εποχές, όπως οι περυσινές, που είχαμε προσφυγικό τσουνάμι στα νησιά μας.

Και εμείς εδώ στην Ευρώπη τί κάνουμε; Είμαστε όμηροι των εφιαλτικών συμφωνιών του Δουβλίνου. Και κάποιοι θέλουν να ανεβάσουν κι άλλο το βαθμό δυσκολίας για τις χώρες πρώτης υποδοχής, που είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ξέρετε τί μου έλεγε προηγουμένως ο Ιταλός Υφυπουργός Επικρατείας, που τώρα κάθεται δίπλα μου;

Μόνο η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δείχνει να την απασχολεί και να βγάζει μία ευαισθησία στο όλο θέμα. Και ότι όσο κι αν πασχίζει κι αν προσπαθεί να βρείτε λύσεις ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει όσο κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν να υπακούσουν σε αποφάσεις. Να συνεργαστούν...


Είπαμε: Ελλάδα και Ιταλία έχουμε απέναντί μας όλους τους άλλους»

Related Posts