ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ BLED STRATEGIC FORUM ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ 
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

«Η Ελλάδα, βαθιά προσηλωμένη στην εφαρμογή των διεθνών της Συμφωνιών, του διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά και στη λογική του σεβασμού των συνόρων, προσπαθεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, να συνδιαλέγεται ακόμα και με τους πιο «ζωηρούς» από τους γείτονές της.

Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι μέσα από τις διμερείς, αλλά και διακρατικές συζητήσεις, να βρίσκουμε όλα εκείνα τα πεδία συνεργασίας που μας ενώνουν και όχι να «μπλοκαριζόμαστε» αποκλειστικά από αυτά που μας χωρίζουν.

Και έχουμε άπλετο χώρο δράσης συνεργασιών με τις γειτονικές μας χώρες, όπως στους τομείς της Οικονομίας, του Τουρισμού, της Παιδείας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού…».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στη Διάσκεψη για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Αναφερόμενος στις ειδικότερες σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων, που τέθηκε ως «ανοικτό ζήτημα», από αρκετούς συμμετέχοντες Υπουργούς, ο ΥΦΥΠΕΞ παρέπεμψε στο πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη ΦΥΡΟΜ.

Όπως είπε: «Ο Υπουργός κ.Νίκος Κοτζιάς, όπως εξ άλλου ο ίδιος δήλωσε, συζήτησε με τον κ.Νικόλα Ντιμιτρόφ, για τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, για το κοινό μέλλον των δυο κρατών μας. Όπως και για τα πολύ θετικά αποτελέσματα που είχαμε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη συνάντηση στα Σκόπια ανάμεσα σε πολυπληθείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, 17 από τη μεριά της ΦΥΡΟΜ, 25 από την δική μας μεριά, που δείχνει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μας αναπτύσσονται πιο εντατικά σε σχέση σχεδόν με κάθε άλλο γείτονα.

Θα τα κάνουμε όλα. Καινούργιες σιδηροδρομικές γραμμές, καινούργιους αγωγούς για το φυσικό αέριο. Συνεργασία των πανεπιστημίων. Συνεργασία των Διπλωματικών Ακαδημιών. Συζητάμε τα θέματα της ενέργειας, των μεταφορών, της έρευνας, της αστυνομικής συνεργασίας και για την ασφάλεια όλης της περιοχής

Επίσης, όπως δήλωσε ο κ.Κοτζιάς, δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά του βόρειου γείτονά μας. Θα είδατε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια η Ελλάδα δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τα εσωτερικά ζητήματά της. Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη σταθερότητα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της φίλης βόρειας γείτονός μας. 

Αυτός ο δρόμος απαιτεί και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, οικονομικές, κοινωνικές, και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και κάθε αλυτρωτισμό που υπάρχει και που δημιουργεί ανύπαρκτα γεωπολιτικά προβλήματα, γιατί εμείς δεν έχουμε γεωπολιτικά προβλήματα μεταξύ μας, δεν έχουμε γεωστρατηγικά προβλήματα. Ίσα – ίσα έχουμε κοινά συμφέροντα. Ο αλυτρωτισμός μετατρέπει αυτά τα κοινά μας συμφέροντα πολλές φορές σε έναν αγώνα, σε μια διαμάχη περί πολιτισμού, όπως λένε και στην πολιτική επιστήμη».

Στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στη Διάσκεψη SEECP, ο ΥΦΥΠΕΞ Τ.Κουίκ είχε ιδιαίτερες συναντήσεις για διμερή θέματα ή σύντομες συνομιλίες για τρέχοντα θέματα της περιοχής και Διεθνή, με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας κ.Αχμέτ Τσαβούσογλου, ΦΥΡΟΜ κ.Νικολάι Ντιμιτρόφ, Μάλτας κ.Καρμέλο Αμπέια, Αλβανίας κ.Ντίτμιρ Μπουσάτι, Ρουμανίας κ.Τέοντορ Μελεσκάνου, τους Υφυπουργούς Επικρατείας της Ιταλίας κ.Μπενεντέτο Ντελα Βέντοβα, Εξωτερικών της Κολομβίας κα Πάττι Λοντόνιο Γιαραμίγιο, Διασποράς της Σλοβενίας κ.Γκόραζντ Ζμαβσκ και τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για την Μεσόγειο κ.Φαταλάχ Σιγιλμάσι.


Related Posts