ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Ανασταστιάδη είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, και για διμερείς επαφές και για το Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου και ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Λευκωσία κ. Χρήστος Καποδίστριας.

Ο ΥΦΥΠΕΞ ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την πορεία της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου σε θέματα Διασποράς με βάση το μνημόνιο που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2016, όπως επίσης και για την πολύ καλή πορεία της τριμερούς συνεργασίας για θέματα Αποδήμων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Τέλος, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα που άπτονται του Κυπριακού και των παραμέτρων του, μετά της συζητήσεις – διαπραγματεύσεις που έγιναν αρχές Ιουλίου στην Ελβετία.


«Ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης μου εξέφρασε την πολύ μεγάλη ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που έχει με την Ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του Κυπριακού, τόσο με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά», δήλωσε  ο ΥΦΥΠΕΞ στα Κυπριακά ΜΜΕ, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο. Και συνέχισε:

«Οφείλω να επισημάνω ότι παρακολούθησα με πολύ προσοχή τη χθεσινή εκτενή ομιλία – αναφορά του κ. Αναστασιάδη για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κηρύσσοντας την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Κυπρίων Ομογενών. Έστειλε  πολλαπλά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, ανάμεσα στους οποίους και οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις, αλλά και σε άλλες χώρες, οι πρέσβεις των οποίων ήταν παρόντες στην έναρξη του Συνεδρίου.

Επίσης τέσσερις φορές ζήτησε από τους συνέδρους της Κυπριακής Διασποράς «να μην ακούνε πράγματα που στο εσωτερικό κακόβουλα λέγονται και γράφονται και που στερούνται αλήθειας. Η Κύπρος παραμένει σταθερή στις θέσεις της», θέσεις που όπως είναι γνωστό αρνήθηκε η Άγκυρα, τορπιλίζοντας και τη δεύτερη συνάντηση στα ορεινά της Ελβετίας.


Χαίρομαι, επίσης, που αναγνωρίζεται και ο ειδικότερος ρόλος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, με τον οποίο δεν μπορεί να παίζει κανένας, είτε από πλευράς Άγκυρας είτε από πλευράς των εγγυητριών χωρών, είτε από πλευράς των διεθνών διαμεσολαβητών, διότι είναι πάρα πολύ καλά διαβασμένος.  Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο έγγραφο που αφορά όλη τη μακρόχρονη πορεία του Κυπριακού».Related Posts