ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΔΗ
ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

«Ελλάδα και Κύπρος έχουμε κοινό Εθνικό Ύμνο. Έχουμε κοινή την Ορθοδοξία. Έχουμε και κοινή τη γλώσσα μας. Την Ελληνική γλώσσα που πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε σε όλες τις κοιτίδες της Διασποράς.

Αυτή ήταν και η ουσία της συνάντησης που είχα με τον Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Καδή, ο οποίος – να σημειώσω – έχει μία εξαιρετική συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Μπορεί το Υπουργείο Εξωτερικών να μην έχει τις επισπεύδουσες αρμοδιότητες για διάφορα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια και συγκεκριμένα Υπουργεία, όπως για παράδειγμα θέματα Παιδείας, αλλά είμαστε εμείς που, είτε μέσω των διπλωματικών μας Υπηρεσιών, είτε άμεσα ως Υπουργός και Υφυπουργοί, δεχόμαστε τα αιτήματα των απανταχού Ελλήνων.

Από εκεί και πέρα, έχουμε την υποχρέωση να τα διαβιβάζουμε αρμοδίως, να τα παρακολουθούμε, να συντονίσουμε Υπουργεία όπου χρειάζεται, και να «πιέζουμε» για λύσεις όπου αυτές είναι εφικτές.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό, για την πολύ γόνιμη συζήτηση που είχαμε αυτή τη μία ώρα και με την επιστροφή μου στην Αθήνα θα ενημερώσω τον κ.Γαβρόγλου για τη συνέχεια, που ειναι και δική του».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μετά τη συνάντηση που είχε στην Λευκωσία με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, παρουσία και του Επιτετραμένου της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Χρήστου Καποδίστρια και του κ.Βίκτωρα Μαλιγκούδη,Διπλωματικού Συμβούλου του ΥΦΥΠΕΞ.

Στην ατζέντα της συνάντησης, ήταν η πρόταση που έχει ήδη βάλει στο τραπέζι ο κ. Κώστας Γαβρόγλου για κοινές δράσεις Ελλήνων και Κυπρίων δασκάλων σε βασικές Ομογενειακές εστίες, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάθε χώρας από πλευράς διάθεσης έμψυχου δυναμικού.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε στον Κύπριο Υπουργό να ξεκινήσει το γρηγορότερο ένας σχεδιασμός για τη δικτύωση των Πανεπιστημίων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, που έχουν έδρα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και πόσο μάλλον χρησιμοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες και την εξέλιξη της τεχνολογίας κυρίως στο διαδίκτυο.

Και για τα δύο σημεία υπήρξε θετική αποδοχή από πλευράς του κ. Κώστα Καδή, ο οποίος – όπως είπε – θα ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές συζητήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Όπως τόνισε ο ΥΦΥΠΕΞ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων των Κυπριακών ΜΜΕ:

«Στην Μεγάλη Βρετανία, οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος  της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, προφανώς γιατί έχουν και μία τεράστια Ομογενειακή παροικία. Αλλά δεν είναι μόνον αυτή η παροικία, αλλά και οι Έλληνες, κυρίως της brain drain γενιάς, που έχουν φύγει τα τελευταία 7 χρόνια από την Πατρίδα, έχοντας και παιδιά σχολικής ηλικίας.

Σε άλλες χώρες συμβαίνει το αντίστροφο, λόγω της διαφορετικής ποσόστωσης Ομογενών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με σαφώς πολύ περισσότερο τους Ελλαδίτες.
Μια καλή συνεργασία των δύο Υπουργείων Παιδείας μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στην κάλυψη ορισμένων κενών που υπάρχουν.

Σε ο,τι αφορά τις έδρες των Ελληνικών Σπουδών και τις ψηφιακές πλατφόρμες εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, πιστεύουμε ότι η δικτύωση των σχετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και η μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία, θα βοηθούσε ώστε να έχουμε ένα καλύτερο «άπλωμα» σε περισσότερους αποδέκτες, της πολύ σημαντικής δουλειάς που κάνουν.

Μέχρι τώρα ο καθένας κινείται αυτόνομα για τους δικούς του λόγους, αλλά αυτό – ανεξάρτητα με την αυτονομία – μπορεί να μπει στα πλαίσια μίας συλλογικότερης προσπάθειας».

Related Posts