ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΤΕΝΕΔΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ«Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΤΗΝ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ»


«Άκουσα με πολλή προσοχή μετά τον χθεσινό Εσπερινό και τον σημερινό εκκλησιασμό στο Αγίασμα της εορτάζουσας Αγίας Παρασκευής, τις ομιλίες τόσο του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, όσο και της κας Πελαγίας Πισιρτζή Προέδρου των Τενεδίων που ζουν στο νησί των προγόνων τους, σχετικά με «την μη πλήρη εφαρμογή στη Τένεδο, εδώ και δεκαετίες, της Συνθήκης της Λωζάννης».

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τα όσα επανειλημμένα για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης τονίζουν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς.

Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί και να μην εφαρμόζει πλήρως Συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάννης, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Σας διαβεβαιώνω, ότι - όπου υπάρχουν στρεβλώσεις - η Ελλάδα μέσω της Διπλωματίας της και της επικοινωνίας – ζητά πιεστικά τον σεβασμό, την αποδοχή και την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων».


Αυτά δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Τένεδο, όπου συναντήθηκε με τους λιγοστούς εκεί Έλληνες, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού. 

Related Posts