ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΕΝΕΔΟΥ-ΙΜΒΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ


Την χρόνια εκκρεμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ίμβρο και την Τένεδο έθεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον Έπαρχο και τον Δήμαρχο της Τενέδου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού.

Στον Υφυπουργό το θέμα τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, ο οποίος παρέστη σε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά και από την Πρόεδρο του Σωματείου των Τενεδίων που κατοικούν μόνιμα εκεί.

Τόσο στην ομιλία του μετά το εκκλησίασμα, όσο και στη πολύ φιλική συζήτηση  που είχε με τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο του νησιού, ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε:

«Χάρηκα ιδιαίτερα που και ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος της Τενέδου συμφωνούν απόλυτα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα και μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Χακάν Κάν Γιλμάζ, θεωρεί, ότι το καλύτερο σημείο ένωσης με την Ελλάδα είναι η Μυτιλήνη.

Ας μη ξεχνάμε, ότι όλη τη τουριστική περίοδο η Μυτιλήνη συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα Δωδεκάνησα και με τον Πειραιά και με την Καβάλα. Αλλά από τη στιγμή που θα ανοίξουν πύλες εισόδου σε Τένεδο και Ίμβρο, θα είναι εξαιρετικά παραγωγική και μια ακτοπλοϊκή γραμμή, που θα συνδέει αυτά τα νησιά με Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη, επωφελούμενη όχι μόνο του Τουρισμού από την Ελλάδα, αλλά και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τα περασμένα χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής η τουρκική διοίκηση, ενώ δηλώνει ότι θέλει, βρίσκει δυσκολίες, οι οποίες ενδεχομένως, να προκαλούνται από τοπικούς τούρκικους ανταγωνιστικούς Φορείς, χωρίς να θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες.

Με βάση τα νέα δεδομένα που έμαθα, θα κάνουμε όλους τους κατάλληλους χειρισμούς».
 Σημειώνεται, ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε με έμφαση, ότι η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η ροή του Τουρισμού από την Τουρκία, η οποία δεν είναι μόνο οικονομικά επωφελής για τους ελληνικούς προορισμούς, αλλά φέρνει κοντά τους δυο λαούς, και μάλιστα σε μια εποχή εντάσεων στη περιοχή. Νομίζω, είναι επιβεβλημένο να συμβεί και το αντίστροφο» τόνισε ο ΥΦΥΠΕΞ.

Για αυτές τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, που αποκάλυψε ο ΥΦΥΠΕΞ  Τέρενς Κουίκ , δέχτηκε τις ευχαριστίες και του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, αλλά και των Συλλόγων των Τενεδίων και Ιμβριωτών.Related Posts