«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΙΑ»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στη Πρέβεζα για τις εργασίες του Δ΄ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών  Εξωτερικού, απάντησε ως εξής σε ερώτηση που του τέθηκε, σχετικά με τις κατεδαφίσεις ακινήτων μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις Δρυμάδες Χειμάρρας, αλλά και ενέργειες ή δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης που στρέφονται κατά της Ελλάδας.

«Καταρχήν για το θέμα στις Δρυμάδες, σας παραπέμπω σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και η οποία έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Γενικότερα, τα όσα συμβαίνουν κατά καιρούς από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και τα όσα ανιστόρητα ισχυρίζονται, επίσης κατά καιρούς, τα Τίρανα, είναι στη συνεχή ατζέντα του Υπουργού Εξωτερικών κ Νίκου Κοτζιά.
Μπορώ να σας παραπέμψω και σε διμερείς του συναντήσεις με την αλβανική πλευρά και σε προσωπικές του δηλώσεις, αλλά και σε ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ.

Ακούστε, για να είμαι σαφής στην απάντηση που δίνω στο ερώτημα σας:

Πριν λίγους μήνες ήμουν με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μαριούπολη, όπου δοκιμάζονται σε ζώνη εχθροπραξιών πάνω από 90.000 ψυχές του εκεί Ελληνισμού.
Χτες ήμουν στη Τένεδο, όπου σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όσο και η Πρόεδρος των Τενεδίων που ζουν μόνιμα εκεί, αναφέρθηκαν στη μη πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σήμερα, βρίσκομαι εδώ στη Πρέβεζα, με τους Ηπειρώτες της Διασποράς, οι οποίοι ανησυχούν για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος των Βορειοηπειρωτών συμπατριωτών τους.
Καταρχήν, οφείλω να τονίσω, ότι κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της. Θα επαναλάβω, ότι άπαντες οφείλουν να σέβονται Συνθήκες και Δίκαια.

Ειδικότερα, για τα δρώμενα από πλευράς της Αλβανικής κυβέρνησης - και αφού διευκρινίσω, ότι για εμάς είναι πρωτεύον στοιχείο η καλή, ήρεμη και ειρηνική συνύπαρξη με γείτονες χώρες - το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει οτι όλα αυτά προσκρούουν στις σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την Ε.Ε., για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ελλάδα και Ε.Ε. έχουν επίσης καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων – τονίζω αυτές τις τέσσερις λέξεις – της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες και στις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Η παραβίαση αυτών των Αρχών, από το υποψήφιο Κράτος, σημαίνει, ότι στη πραγματικότητα, αυτό το Κράτος δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.
Δεν νομίζω, ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο».


Τέλος, σε άλλο ερώτημα που τέθηκε στον ΥΦΥΠΕΞ, τόνισε την αναγκαιότητα της συσπείρωσης και ομόνοιας στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Αλβανίας. 

Related Posts