ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ 72 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΚΟ»


«Ήταν εξαιρετική ιδέα να προσκαλέσουμε 72 φοιτητές από την Ελληνική Διασπορά των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών για να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες που οργάνωσε η Ελληνική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού με θέμα τον Νίκο Καζαντζάκη, καθώς το 2017 έχει ανακηρυχθεί το έτος που τον τιμά η Ελλάδα.

Η παρουσία τους το βράδυ του Σαββάτου στο Καμπάνειο Ίδρυμα (Ψυχρό Οροπέδιο Λασιθίου), συγκίνησε και χειροκροτήθηκε, ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τίμησε όλες τις εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη που έγιναν εκείνη την ημέρα σε 4 διαφορετικούς Δήμους, σε 2 διαφορετικούς Νομούς της Κρήτης, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Οι 72 νέοι από Μαριούπολη Ουκρανίας, Αρμενία, Ρωσία, Γεωργία και Καζακστάν μας συγκλόνισαν όλους εμάς τους παρισταμένους στην εκδήλωση του Καμπανείου Ιδρύματος, όταν πάντρεψαν με το παραδοσιακό τοπικό χορευτικό συγκρότημα, χορούς του Πόντου και της Κρήτης, σε έναν πρωτόγνωρο συνδυασμό μουσικού ακούσματος Ουκρανικού ακορντεόν και Κρητικής και Ποντιακής λύρας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Νίκος Καζαντζάκης έπαιξε κορυφαίο ρόλο, με εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου, στη διάσωση 150.000 Ποντίων του Καυκάσου και της ασφαλούς εγκατάστασής τους στην Μακεδονία και την Θράκη. 

Και όπως έγραψε ο ίδιος, «Πρώτη φορά παρουσιαζόταν στην ζωή μου η ευκαιρία να μπω στην πράξη, να μην έχω πια να παλεύω με Χριστούς και Βούδες, παρά με ζωντανούς, σάρκα και κόκκαλα ανθρώπους. Δεν ήταν ο Προμηθέας, ήταν η Ελλάδα καρφωμένη πάλι από το κράτος και τη βία να φωνάζει. Φωνάζει όχι τους Θεούς, φωνάζει τους ανθρώπους, τα παιδιά της να την σώσουν. Έτσι, ταυτίζοντας τα σημερινά παθήματα, με τα αιώνια πάθη της Ελλάδας, υψώνοντας την τραγική σύγχρονή περιπέτεια σε σύμβολο, δέχθηκα» (Αναφορά στον Γκρέκο).

Εν κατακλείδι, ήταν πολύ ήταν πολύ τιμητικό για τα παιδιά που πρώτευσαν ανάμεσα στα 72 που ήρθαν στην Ελλάδα στον διαγωνισμό με θέμα Νίκος Καζαντζάκης, να τα βραβεύσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος».

Αυτό σχολίασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Κρήτη, όπου το Σάββατο, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις που έγιναν για τον Νίκο Καζαντζάκη στον τάφο του, με επιμνημόσυνη δέηση, στην Μυρτιά Δήμου Αρχανών, στο Κράσι Χερσονήσου, στο Ψυχρό Οροπέδιο Λασιθίου αλλά και στις Αρχάνες, όπου έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή αποσπασμάτων της κινηματογραφικής ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Και ο ΥΦΥΠΕΞ κατέληξε με την εξής δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους για τη μεγάλη βοήθεια που πρόσφεραν σε αυτές τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με κατάθεση ψυχής από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της, κ. Δημήτρη Πλευράκη, ο οποίος είναι και γέννημα θρέμμα του Οροπεδίου Λασιθίου.

Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε, για πρώτη φορά, και συνταξιούχους του Ελληνισμού από την περιοχή της πολυπαθους Μαριούπολης. Ένα Πρόγραμμα που ζήτησε να το εκπονήσουμε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όταν τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, επισκέφθηκε επίσημα το Κίεβο.


Και εκεί στο Κίεβο ήταν που ο κ. Κοτζιάς είχε την ιδέα και μου πρότεινε τον διαγωνισμό για τον Νίκο Καζαντζάκη, προκειμένου να επιλεγούν οι 72 φοιτητές. Στο ταξίδι μου στην Μαριούπολη λίγες μέρες αργότερα, τον ανήγγειλα, τον διοργανώσαμε με την ΓΓΑΕ και φτάσαμε στα σημερινά λαμπρά αποτελέσματα». 

Related Posts