ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ 11η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ, ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΣΑΕ, ΨΗΦΟ ΚΑΙ BRAIN DRAIN

Την αναγκαιότητα της αναμόρφωσης της λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.) επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 11ης Γενικής Συνέλευσης της, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσία της Βουλής των Ελλήνων.

«Μετά από τη παρέλευση δυο δεκαετιών, και με την σημερινή εκλογή του νέου Προεδρείου της, θα πρέπει η ίδια η ΠΑ.Δ.Ε.Ε. να κάνει την αυτοκριτική της και τον απολογισμό της για όσα έπραξε ή δεν έπραξε στις δύο δεκαετίες λειτουργίας της.

Ας σκεφτεί η ίδια τροποποιήσεις στο καταστατικό λειτουργίας και στους τρόπους δράσεις της και για το συμφέρον της Ομογένειας, αλλά και για το συμφέρον της Ελλάδας» τόνισε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι:

« Είναι πολύ σημαντικό να βλέπω στις τάξεις της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. Βουλευτές είτε περιφερειακούς είτε ομοσπονδιακούς είτε εθνικούς, νέας και μέσης ηλικίας.

Η ενθάρρυνση της νέας γενιάς  της Διασποράς, η οποία έχει φτάσει στο τρίτο, στο τέταρτο, ακόμη και στο πέμπτο σκαλοπάτι, πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας.

Βεβαίως και υπάρχουν οι παλιότερες και ώριμες γενιές, που από θέσεις ευθύνης, κυρίως των ομογενειακών οργανώσεων, έχουν να προσφέρουν πολλά με τη σοφία τους. Αυτή την σοφία πρέπει να τη παντρέψουμε με τα νιάτα της μόρφωσης και του δυναμισμού.  Αλλά, δεν μπορεί όμως να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους ομογενειακούς θύλακες, σε πολλά μέρη του πλανήτη μας, ένα κομμάτι της Ομογένειας, που εξάντλησε την προσφορά της και εξακολουθεί να είναι «γαντζωμένη» σε καρέκλες».

Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε για πρώτη φορά μια σκέψη, να ενθαρρυνθεί η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου των Ελλήνων Ομογενών, που εκλέγονται στη τοπική Αυτοδιοίκηση. Είτε Δήμαρχοι είτε και μέλη δημοτικών Συμβουλίων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε :
«Εκλεγμένοι Δήμαρχοι, όπως οι κκ Αλαχούζος και Κρητικός στη Τάμπα της Φλόριντας, υπάρχουν σε πολλές χώρες. Οι ασχολούμενοι με την τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις τοπικές κοινωνίες. Οι ψηφοφόροι τους δεν είναι απαραίτητα Ομογενείς. Είναι και οι πολίτες, που έλκουν την καταγωγή τους είτε από άλλες χώρες είτε είναι γηγενείς. Ντόπιοι. Είναι αυτοί που οφείλουμε πάνω απ’ όλα να έχουμε από κοντά για την προώθηση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Εθνικών θεμάτων, πολιτιστικών θεμάτων, ελληνικών προϊόντων, προώθηση Τουρισμού κτλ.

Με λίγα λόγια, μια ΠΑ.Δ.Ε.Ε. που θα λειτουργεί σωστά, σε κυβερνητικά επίπεδα και ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Ομογενών της τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί ένα συνδυασμό που μπορεί να πετύχει με έναν καλό, μεταξύ τους, συντονισμό».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο επερχόμενο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τονίζοντας για μια ακόμη φορά, ότι δια νόμου θα αυτοοργανώνεται και θα αυτοχρηματοδοτείται. Και όπως παρατήρησε:

«Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε, και την ονομασία του Σ.Α.Ε., το οποίο, όπως μου λένε παρά πολλοί Ομογενείς, τους φέρνει στο μυαλό άσχημες μνήμες, κυρίως τα τελευταία χρόνια του. Δυστυχώς, η ονομασία είναι δεσμευτική από το Σύνταγμα, αλλά βεβαίως έχουμε περιθώρια αλλαγών με την Συνταγματική αναθεώρηση».

Στο σημείο αυτό ο ΥΦΥΠΕΞ  έκανε αναφορά και στους διακριτούς ρόλους που πρέπει να έχουν στη λειτουργία τους Κράτος και Εκκλησία, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρχει νομοθετική εμπλοκή, στο νομοσχέδιο του ΣΑΕ, οι δύο «βραχίονες» της Διασποράς, δηλαδή Οργανώσεις και Εκκλησία. Θα είναι συνοδοιπόροι, αλλά θα εμπλέκονται σε δράσεις, όπου τα δυο μέρη το κρίνουν απαραίτητο, για το συμφέρον της Ομογένειας.

«Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το ρόλο της από την Εκκλησία. Σε όποια χώρα πρωτοέβγαιναν Έλληνες μετανάστες, το πρώτο πράγμα που φρόντιζαν να κάνουν είναι μια Εκκλησία. Μια ενορία γύρω από την οποία συσπειρωνόντουσαν. Με το πέρασμα των χρόνων οι ενορίες έγιναν Κοινότητες, μετά Αδελφότητες, μετά Ενώσεις, μετά Ομοσπονδίες.
Εκκλησία, Ορθοδοξία, για να είμαι πιο ακριβής, ήταν και παραμένουν να είναι, μια ισχυρότατη γέφυρα μεταξύ Διασποράς και μητέρας-Ελλάδας».

Ο κ. Τέρενς Κουίκ έκανε αναφορά και στο θέμα της ψήφου, διαβεβαιώνοντας, ότι ήδη άρχισαν οι διεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο, ως συνέχεια της ανάλογης ενασχόλησης της Επιτροπής της Βουλής για τη Διασπορά.


«Το θέμα της ψήφου είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ήδη καταγράφονται σημαντικές δημόσιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κώστα Πουλάκη» είπε ο ΥΦΥΠΕΞ, κλείνοντας την ομιλία του με ειδικές αναφορές για τους νέους του «brain drain»  και τα σχέδια δράσης και αξιοποίησης τους, που επεξεργάζονται από κοινού οι αντίστοιχες Γενικές Γραμματείες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. 

Related Posts