ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ


 
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΜΕΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Με τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, ολοκληρώθηκε το πολιτικό σκέλος της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στο Ερεβάν.

Με τον Αρμένιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, ο Έλληνας Υφυπουργός συζήτησε διμερή θέματα αλλά και διεθνή, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως αυτές καταγράφηκαν στο πρόσφατο ταξίδι στην Αρμενία, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε επίσης η μέγιστη χρησιμότητα της συνεργασίας της - όπου γης - Διασποράς των δύο χωρών. Συζητήθηκε επίσης και η αναγκαιότητα ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Αρμενία, η οποία θα βοηθήσει στην πρόοδο της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - Αρμενίας, που βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αρμενία δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.

Τα θέματα της Διασποράς και της συνεργασίας με βάση συγκεκριμένων Προγραμμάτων συζήτησε ο ΥΦΥΠΕΞ κ Κουίκ και με την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας κα Χρανούς Χαγκοπιάν.

Συμφωνήθηκε επίσης, να υπάρξει τριμερής συνάντηση στην Κύπρο η οποία πριν 10 μέρες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αρμενία για Ομογενειακά ζητήματα. Η τριμερής θα γίνει στην Λευκωσία το ερχόμενο Φθινόπωρο με τη φροντίδα του αρμόδιου Επίτροπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου.

Γόνιμη και σε περιεχόμενο ήταν και η συνάντηση του κ. Κουίκ με τον Αρμένιο Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Γκαρέν Ναζαριάν και τον Υφυπουργό Διασποράς της Αρμενίας κ. Βαχάν Μελικιάν.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου κ. Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Ο Αρμένιος Αντιπρόεδρος ζήτησε τη στενότερη συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων, με συχνότερη ανταλλαγή αντιπροσωπειών. Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ του επέδωσε επιστολή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκου Βούτση, με την οποία προσκαλεί επίσημα στην Ελλάδα τον Πρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου.

Η επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουίκ στο Ερεβάν θα ολοκληρωθεί με συνάντησή του με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας, και με επίσκεψη στο μνημείο και στο μουσείο της γενοκτονίας των Αρμενίων. Στο μνημείο θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Σε όλες τις συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ ήταν παρούσες η Πρέσβης κα Ν. Βραϊλά, η Σύμβουλος της Πρεσβείας κα Α. Παπαθανάση και η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου κα Μάγια Σολωμού.Related Posts