ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ SBS ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έδωσε συνέντευξη στο Ομογενειακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SBS και στη δημοσιογράφου Ντίνα Γερολύμου, δύο 24ωρα πριν την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Καμπέρα, στο Σύδνεϋ, στη Μελβούρνη και στην Αδελαΐδα.

Ο Υφυπουργός θα έχει συναντήσεις και με την Ομογένεια του Ελληνισμού της Αυστραλίας, αλλά και διμερείς συναντήσεις με υψηλούς Αξιωματούχους της Αυστραλιανής Κυβέρνησης όπως η Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Βιομηχανίας και η Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Παρατίθεται το κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης, όπως και το link της, με το ηχητικό της συνέντευξης:

«Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: κ. Κουίκ σε λίγες μέρες θα σας έχουμε κοντά μας ως Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο και για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ποιός ο σκοπός του ταξιδιού σας στη μακρινή για εσάς Αυστραλία;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Η Αυστραλία μπορεί να είναι μακριά αλλά αισθανόμαστε ότι η Ομογένεια, η Διασποράς μας, είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα, παρά τη χιλιομετρική απόσταση.

Έρχομαι για δύο λόγους:

Καταρχήν για να συναντηθώ με την Διασπορά, την οποία γνωρίζω και από παλαιότερα ταξίδια μου στην Αυστραλία, όταν ακόμα δημοσιογραφούσα. Το πρώτο μου ταξίδι μάλιστα έγινε όταν ο τηλεοπτικός σταθμός που δούλευα, ο ΑΝΤ1, έκανε τα εγκαίνια στην Αυστραλία, οπότε ήρθα εκεί ακριβώς για αυτές τις εκδηλώσεις Μελβούρνη και Σύδνεϋ. Και στα τουριστικά μου ταξίδια, γιατί είναι μια χώρα που πραγματικά την λατρεύω, γιατί όλα δουλεύουν με μία τάξη εκεί και εγώ είμαι ένας άνθρωπος πολύ της πειθαρχίας και της τάξης, του σεβασμού του περιβάλλοντος και όχι μόνο.

Επίσης έχω και διμερείς επαφές, δηλαδή κάθε μου ταξίδι όταν φεύγω και μάλιστα μακριά από την Πατρίδα, είναι μια ευκαιρία για το ΥΠΕΞ να κάνει διμερείς επαφές και πρέπει να πω ότι θα έχω συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Αυστραλίας την κα Μπίσοπ, θα έχω συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ θα έχω συνάντηση με πολλούς τοπικούς Ομογενειακούς Υπουργούς. Γενικά προσπαθούμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Αυστραλία να τις αναπτύξουμε στον μέγιστο βαθμό.

Το τρίτο είναι ότι έρχομαι να δώσω απαντήσεις κα Γερολύμου. Έρχονται κατά καιρούς, με μία απόσταση 3-4 ετών ο καθένας, Αξιωματούχοι και Υπουργοί από την Ελλάδα, μιλάνε με τους Ομογενείς, παίρνουν αιτήματά τους, αλλά απαντήσεις δεν δίδονται. Προσπάθησα να μαζέψω όσα περισσότερα αιτήματα βρήκα στα αρχεία για να μπορέσω να έρθω να δώσω απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν. Και ξέρετε κάτι; Πρόκειται για θέματα της καθημερινότητάς τους και που έχουν σχέση με την Ελλάδα όπως φορολογικά και άλλα.

Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποια είναι τα αιτήματα αυτά που έχετε;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Καταρχήν θα έλεγα ότι τους απασχολεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, σε σχέση και με τα φορολογικά. Τους απασχολεί το Κτηματολόγιο, είναι μεγάλο θέμα γιατί πολλοί έχουν ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και θέλουν να ξέρουν τι γίνεται με τα Κτηματολόγια. Θέματα εισαγωγής προϊόντων που κάνουν ως δωρεά στις πόλεις απ’ όπου κατάγονται, που και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το απαντήσω και το επεξεργάζομαι με το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης το θέμα το οποίο το λύσαμε με εσάς το SBS, και θέλω να πω ότι είχα μια θαυμάσια συνεργασία με τον Λάμπη Ταγματάρχη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ για να μπορείτε και πάλι να εκπέμπετε το δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ από το κανάλι σας, ξέρετε εγώ λειτουργώ δημοσιογραφικά δεν μπορώ να λειτουργήσω πολιτικά.

Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: Ένα από τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Αυστραλίας είναι και το θέμα της διατήρησης της γλώσσας και της Ελληνικής μας ταυτότητας. Η Ελληνική Κυβέρνηση τι σχέδια έχει για αυτό;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Κοιτάξτε αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα διότι η κληρονομιά της Ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι πάρα πολύ βαριά.

Ζήτησα σήμερα να μου έρθουν από το αντίστοιχο Υφυπουργείο Παιδείας για τον Απόδημο Ελληνισμό από τον κ. Ζουράρι, να μου έρθουν οι λίστες με τους καθηγητές και πόσοι είναι στην Αυστραλία και πού είναι κατανεμημένοι. Ξέρω ότι από το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια έχουν ελαττωθεί οι αριθμοί, αλλά προσπαθούμε ταυτόχρονα να αναπαράγουμε καθηγητές σε τοπικό επίπεδο που πρέπει να διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα, σε συνδυασμό με το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας το οποίο και πιστοποιεί την Ελληνομάθεια, αναφέρομαι στον κ. Καζάζη.

Και ξέρετε, εμείς σαν Υπουργείο Εξωτερικών πλέον, θα παίζουμε τον ενδιάμεσο ρόλο διότι από την στιγμή που έχει οριστεί επίσημα με ΦΕΚ και ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, εκείνος είναι που πρέπει να τα χειρίζεται αλλά βεβαίως θα έχει και τη συνδρομή του ΥΠΕΞ γιατί εμείς μεταφέρουμε τα ακούσματα από τους Ομογενείς που βλέπουμε στις επισκέψεις μας.

Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: κ. Υφυπουργέ, τι ευελπιστείτε να πάρετε από το ταξίδι;
Τ. ΚΟΥΙΚ: Δεν περιμένω να πάρω κάτι. Ξέρω τι θα βρω. Ξέρω ότι θα βρω ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, αγαπούν την Ελλάδα, πραγματικά είναι παθιασμένοι με την Ελλάδα και αυτό το αποδεικνύουν και τις μέρες όπου θα πρέπει να γιορτάσουν για την Ελλάδα, είτε Εθνικές Επέτειοι, είτε είναι γιορτές της Χριστιανοσύνης, γιατί η Ομογένεια συνδέεται με την Πατρίδα πάνω σε δύο πυλώνες: ο ένας είναι της Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας και ο άλλος πυλώνες είναι η Γλώσσα.

Άρα ξέρω το τι θα εισπράξω. Θα εισπράξω και την γκρίνια και το παράπονο ότι σας ζητάμε απαντήσεις, αργείτε να μας τις δώσετε. Προσπαθώ λοιπόν να λειτουργήσω ως γέφυρα ανάμεσα στην Ομογένεια και στα αρμόδια Υπουργεία, γιατί καταλαβαίνετε ότι τα θέματα πχ τα φορολογικά δεν είναι του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Όμως είναι υποχρέωσή μου να πιέζω για απαντήσεις και δεν αρκούμαι μόνο εκεί αλλά έχω πάρει μαζί μου και πράγματα τα οποία θα τα ανακοινώσω όταν έρθω εκεί και που νομίζω ότι είναι καλά, πολύ καλά, για να μπορεί να υπάρχει και μία άμεση πλέον, πιο άμεση απ’ ότι μπορείτε να φανταστείτε, επαφή της Ομογένειας για αυτά τα ζητήματα με τα αντίστοιχα Υπουργεία της Μητέρας – Πατρίδας.

Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: Και αυτό θα είναι και ευχής έργον. Περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε τις ανακοινώσεις σας και να σας υποδεχθούμε στην μακρινή Αυστραλία για μία ακόμη φορά.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Κοιτάξτε, δεν θέλω υποδοχές με την έννοια του ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μεγαλώσει στα πεζοδρόμια μέσα στα ρεπορτάζ και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έρθω, να μιλήσω, να ακούσω, να δώσω απαντήσεις όπου μπορώ με ειλικρίνεια «αυτό γίνεται ή αυτό δεν γίνεται» γιατί το να λες «δεν ξέρω ή θα δούμε» αυτό δεν λέει τίποτα. Ή γίνεται ή δεν γίνεται. Να είμαι πολύ σαφής.

Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: Ελληνικούς χορούς χορεύετε κ. Υφυπουργέ; Γιατί εμείς χορεύουμε πολύ εδώ.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Χορεύω και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι ήμουν από τους πολύ καλούς χορευτές στην Ιόνιο Σχολή όπου τελείωσα, από Κερκυραϊκό μέχρι Κρητικό, αλλά είμαι λίγο άχαρος και λόγω σωματικής κατασκευής.

Οπότε θα παρακολουθήσω με πολύ ενδιαφέρον εάν και εφόσον γίνει, όπως μου έγινε για παράδειγμα στην Νότιο Αφρική στο Γιοχάνεσμπουργκ στο σχολείο των Σαχέτι επίδειξη χορών από τα παιδιά εκεί, προτιμώ δηλαδή να θαυμάσω εσάς πώς θα χορεύετε, παρά εσείς εμένα που χορεύω λίγο ατσούμπαλα, αλλά ναι, ξέρω τους χορούς.

Και θυμάμαι και πολύ έντονα μάλιστα και ένα πάρα πολύ ωραίο οδοιπορικό που έκανε η ΕΡΤ3 στην Διασπορά του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης εστιάζοντας κυρίως πάνω σε Ενώσεις από την Κρήτη.

Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: Να κλείσουμε εδώ αυτή τη μικρή συνέντευξη, να είμαστε και εμείς από την πλευρά μας συνεπείς στον χρόνο και να μην σας απασχολήσουμε περισσότερο. Θα τα πούμε όμως πιο αναλυτικά όταν σας δούμε εδώ στην Αυστραλία από κοντά και σας φιλοξενήσουμε στο Σταθμό μας και στο Πρόγραμμά μας.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Βεβαίως. Να ξέρετε ότι η πρώτη μου συνάντηση θα είναι το βράδυ που θα έρθω, το βράδυ της Κυριακής με τους επιχειρηματίας του Greek Australian Business Council στο Σύδνεϋ, θα συναντήσω και την Εβραϊκή Κοινότητα γιατί πιστεύω ότι και αυτό είναι μέσα στα πλαίσια των δράσεων που πρέπει να κάνουμε ως Ελλάδα. Εξάλλου έχουμε και την τριμερή Συνάντηση Ελλάδα – Κύπρου – Ισραήλ για την Διασπορά στη Θεσσαλονίκη μέσα Ιουνίου, παράλληλα με την Σύνοδο Κορυφής που θα κάνουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Τσίπρας με τον κ. Αναστασιάδη Πρόεδρο της Κύπρου και τον κ. Νετανιάχου Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Γενικώς παλεύουμε σε πολλά επίπεδα.

Θα τα πούμε από κοντά κα Γερολύμου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας.

Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ.»   

Related Posts