ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ, Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΝΕΡΝΗΣΗΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ«Ο ΤΖΑΣΤΙΝ ΤΡΙΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»

Ως έναν πραγματικό φιλέλληνα χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος τίμησε χθες με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ για την 25η Μαρτίου.

Σημειώνεται οτι ήταν η πρώτη επαφή του κ.Τριντό με μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, ανοίγοντας δρόμο για μελλοντικές - επίσημες πια - αναβαθμισμένες σε κορυφαίο επίπεδο συναντήσεις.

Επίσης, χαρακτηριστικό του ιδιαίτερα εγκάρδιου κλίματος ήταν πως ο Καναδός πρωθυπουργός αποχαιρετώντας τον κ. Κουίκ, του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς  του στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά για την επίσκεψή του στον Καναδά, καθώς και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις εκδηλώσεις του Μόντρεαλ, στις οποίες εκείνος έδωσε το «παρών».

Ο κ. Κουίκ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  κατά την επιστροφή του από τον Καναδά, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς της εθνικής επετείου από την ομογένεια, μίλησε και για το εξαιρετικό επίπεδο των διακρατικών και διπλωματικών σχέσεων με τον Καναδά, οι οποίες συμπληρώνουν φέτος 75 χρόνια.

Επισήμανε, μάλιστα, πως αυτές υπογραμμίστηκαν και από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, αλλά και από τον ίδιο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, στις ομιλίες τους μετά το τέλος της Δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και στις συζητήσεις που είχαν στο περιθώριο των πανηγυρικών εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, στην οποία ο κ. Τριντό ήταν προσκεκλημένος και ο μεγάλος τελετάρχης της ομογενειακής παρέλασης.

Οι εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στην Εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου  ο Καναδός πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό για την Ελλάδα και την ομογένεια και ο κ. Κουίκ εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Τριντό και Κουίκ παρακολούθησαν την παρέλαση  της  ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, συγκέντρωσε πάνω από 40.000 κόσμο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός εξάροντας στον κ. Κουίκ τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας του Καναδά, επισήμανε πως έχουν μεγάλο μέρισμα στην πορεία των 150 χρόνων της χώρας του και τού ζήτησε να μεταφέρει την εκτίμησή του αυτή και στον Έλληνα Πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμούσα επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στον Καναδά,  ο κ. Κουίκ είπε πως ο Καναδός πρωθυπουργός είναι απόλυτα θετικός να βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες και ανέφερε πως το θέμα αυτό το συζήτησε και με τον Καναδό ομόλογό του Ίαν Σούγκαρτ, ξεκαθαρίζοντας πως είναι σαφές ότι θα πραγματοποιηθεί. Συμπλήρωσε πως το  έθεσε παρουσία του στον Καναδό πρωθυπουργό και ο πρόεδρος της Μείζονος Κοινότητας του Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, με τον οποίον τον συνδέει και προσωπική φιλία. Υπενθύμισε ακόμα πως  ο κ. Τριντό εκλέγει τη βουλευτική του έδρα στο Μόντρεαλ και μάλιστα, στην παρέλαση, διαπίστωσε ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους ομογενείς.

Σε ερώτηση αν συζήτησαν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως τα ελληνοτουρκικά ή το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Κουίκ απάντησε πως  δεν χρειάστηκε καθώς τα είχε συμπεριλάβει στην ομιλία του μετά τη Δοξολογία, κατά την οποία ευχαρίστησε  δημόσια, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης, τον Καναδό πρωθυπουργό και τον Καναδά, που κράτησαν τη δέσμευση να απορροφήσουν 40.000 Σύρους πρόσφυγες.

Στο μήνυμά του, ανέφερε ακόμα πως η Ελλάδα γνωρίζει και από ξεριζωμούς και από προσφυγιά και από μετανάστευση, και υπογράμμισε ότι ο Καναδάς είναι χώρα που έχει δόγμα του την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την ισότητα. Την πεποίθησή του αυτή την εξέφρασε από μικροφώνου στον Καναδό πρωθυπουργό, καταχειροκροτούμενος από τους ομογενείς, λέγοντας του ότι ο Καναδάς χτίζει γέφυρες με την ανθρωπιά, όταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σηκώνουν τείχη απέναντί της.
  
Ο κ. Κουίκ μετά τις διμερείς επαφές με τον ομοσπονδιακό υφυπουργό Εξωτερικών και τις περιφερειακούς υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτισμού - Αθλητισμού - Τουρισμού και τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου σε Οτάβα, Τορόντο, Βανκούβερ, ολοκλήρωσε χθες το βράδυ στο Μόντρεαλ, την επίσκεψή του στον Καναδά, στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών της εθνικής επετείου από την ελληνική ομογένεια του Καναδά.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ανταποκρίθηκε σε ορισμένες ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οποίες αφορούσαν τη συνάντησή του με τον Καναδό,Πρωθυπουργό κ.Τζάστιν Τριντό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί συζητήσατε με τον Καναδό Πρωθυπουργό κ.Τζάστιν Τριντό, στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ, οπου δώσατε και οι δύο το παρόν:

ΚΟΥΙΚ: Με τον Καναδά έχουμε εξαιρετικές διακρατικές σχέσεις. Και διπλωματικές. Οι οποίες, μάλιστα, κλείνουν φέτος 75 χρόνια ζωής.

Αυτές υπογραμμίστηκαν και από τον Καναδό Πρωθυπουργό κ.Τζάστιν Τριντό και από εμένα, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις ομιλίες μας μετά το τέλος της Δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και στις συζητήσεις που είχαμε στο περιθώριο των πανηγυρικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας του Μοντρεάλ, στην οποία ο κ.Τριντό ήταν προσκεκλημένος και ο Μεγάλος Τελετάρχης της ομογενειακής παρέλασης.

Κατά συνέπεια δεν υπήρχαν ιδιαίτερα διμερή θέματα για να μας απασχολήσουν, αφού ήταν και απόλυτα ενήμερος για το περιεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχα στην Οττάβα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Ίαν Σούγκαρτ (για την οποία έχω ήδη βγάλει Δελτίο Τύπου).

Δεν σας κρύβω, όμως, ότι του ανέφερα με δυό κουβέντες για την περυσινή νέα άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα, με αφορμή ότι παλιά την είχε επισκεφθεί αρκετές φορές ως τουρίστας και μάλιστα πιτσιρίκος και με τον πατέρα του Πιέρ Τριντό. Πρόσθεσα ακόμα, ότι εκ μέρους της Ελληνίδας Υπουργού Τουρισμού, γίνεται προσπάθεια ώστε η Καναδική Αεροπορική Εταιρία να δρομολογήσει απ' ευθείας πτήση για την Αθήνα. που θα βοηθήσει και τον τουρισμό και τους ομογενείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συζητήσατε με τον κ.Τριντό κάτι πιό συγκεκριμένο για την επίσημη επίσκεψη, που εκκρεμεί, στον Καναδά, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου;

ΚΟΥΙΚ: Η επίσκεψη στον Καναδά του κ.Παυλόπουλου είναι σαφές ότι θα πραγματοποιηθεί. Το συζήτησα με τον ομόλογό μου κ.Σούγκαρτ.

Το έθεσε παρουσία μου στον κ.Τριντό και ο Πρόεδρος της Μείζονος Κοινότητας του Μόντρεαλ κ.Νίκος Παγώνης, με τον οποίον τον συνδέει και προσωπική φιλία. Μη ξεχνάτε, ότι ο κ.Τριντό, την βουλευτική του έδρα την εκλέγει στο Μόντρεαλ και μάλιστα, στη παρέλαση, διαπίστωσα ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους συμπατριώτες μας.

Για να κλείσω το θέμα, ο Καναδός Πρωθυπουργός είναι απόλυτα θετικός να βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες. Ο ίδιος μας είπε ότι ομογενείς Έλληνες έχουν μεγάλο μέρισμα στη πορεία των 150 χρόνων της χώρας του. Μου είπε να τα μεταφέρω αυτά και στον Έλληνα Πρόεδρο.

Όπως, επίσης, μου ζήτησε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά για την επίσκεψή μου στον Καναδά και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις εκδηλώσεις του Μόντρεαλ στις οποίες εκείνος ήταν παρόν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα ελληνικά θέματα, π.χ. Ελληνοτουρκικά ή μεταναστευτικά, τα συζητήσατε;

ΚΟΥΙΚ: Δεν χρειάστηκε. Τα είχα συμπεριλάβει στην ομιλία μου. Αλλά ειδικότερα για το τεράστιο διεθνές πρόβλημα του μεταναστευτικού, δημόσια, με το τέλος της ομιλίας μου, ευχαρίστησα δημόσια, από το μικρόφωνο, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον ίδιο προσωπικά και τον Καναδά, που κράτησαν την δέσμευση να απορροφήσουν 40.000 Σύρους πρόσφυγες.

Είπα οτι η Ελλάδα γνωρίζει και από ξεριζωμούς και από προσφυγιά και από μετανάστευση. Άρα εκτιμούμε το γεγονός ότι ο Καναδάς ειναι χώρα που έχει δόγμα του την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την ισότητα. Του τόνισα, μάλιστα, με ιδιαίτερη έμφαση, οτι ο Καναδάς χτίζει γέφυρες με την ανθρωπιά, όταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σηκώνουν τείχη απέναντί της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για Ευρωπαϊκή Ένωση, τις διαπραγματεύσεις, την αξιολόγηση;

ΚΟΥΙΚ: Του είπα οτι έχουμε θέμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τίποτα άλλο. Εξ άλλου δεν ήταν και η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε τέτοιες συζητήσεις. Πέρα από διαδικασιες που έχουν να κάνουν με το διπλωματικό πρωτόκολλο, το οποίο δεν δικαιούμαι να παραβιάζω, εκείνες τις ώρες βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε την ελληνική εθνική επέτειο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί εντύπωση αποκομίσατε από τον κ.Τζάστιν Τριντό, που ειναι από τα πιό περιζήτητα πολιτικά πρόσωπα και που εσείς είχατε την ευκαιρία να είσαστε πλάϊ πλάι τέσσερις ολόκληρες ώρες;


ΚΟΥΙΚ: Πραγματικός φιλέλληνας.Εξαιρετικά απλός και φιλικός. Ξερει απόλυτα τα όρια της σοβαρότητας και της οικειότητας. Πολύ ευγενής. Ειναι σαφές οτι μεγάλωσε με τρόπους. Με εντυπωσίασε που στην ομιλία του έκανε αναφορά στη δημοσιογραφική συνάντηση που είχα στην Νέα Υόρκη, τέλη δεκαετία του '70, με τον πατέρα του Πιέρ Τριντό. Στον ΟΗΕ μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και τέλος, απίστευτα επικοινωνιακός. Προσωπικά μου αρέσουν οι άνθρωποι που χαμογελούν. Αυτό το χάρισμα το έχει. Και το έδειχνε σε καθε πολίτη που τον προσέγγιζε... Δεν θύμαμαι πόσες «σέλφι» η κανονικές φωτό έβγαλε με όποιον εμφανιζόταν μπροστά του και του το ζητούσε, τον γνώριζε δεν τον γνώριζε. 


Related Posts