ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΥΦ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ

Πηγή: ΑΠΕ - Νίκος Κάτσικας


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΧΕΙ ΙΔΡΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ 2.500 ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ 4 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Τρόπους στήριξης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας προς την ελληνική ομογένεια της Αφρικής αλλά και όσον αφορά στην ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, συζήτησαν σήμερα στην έδρα του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ που τόν υποδέχτηκε θερμά, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Άκκρας κ. Νάρκισσου και του Γενικού Προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Μιλώντας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προς τον κ. Κουΐκ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων της Αφρικής να κρατήσουν την ελληνορθόδοξη ιστορία και τον πολιτισμό  και στην ακροτελεύτια γωνιά της Μαύρης Ηπείρου.

Ειδικότερα για την έδρα του Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε την ανάγκη στήριξης εκ μέρους της Ελλάδας στο αναγκαίο έργο ανακαίνισης της ιστορικής Τοσιτσαίας Σχολής στο κέντρο της παραθαλάσσιας αιγυπτιακής μεγαλούπολης, που έχει αναδείξει μεγάλες ελληνικές προσωπικότητες από τα θρανία της και τώρα, η Αλεξανδρινή Εκκλησία επιθυμεί να το μετατρέψει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα για μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές φοιτητών από την Αφρική.

"Ο Έλληνας όπου και να πήγε, δε ξέχασε τη γλώσσα του, τις εκκλησίες του και την ιστορία του", τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μιλώντας για την ελληνική παρουσία σε 48 χώρες της Αφρικής, επισημαίνοντας τις "Θερμοπύλες" που κρατάνε, μην παραλείποντας να επισημάνει και το σεβασμό των ορθοδόξων προς την Ελλάδα. Επίσης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την προστασία που παρέχει στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. "Και βεβαίως, ευχαριστούμε που η Ελλάδα δεν ξεχνάει τα παιδιά της", κατέληξε ο κ. Θεόδωρος, ευχαριστώντας τον κ. Κουΐκ για την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουΐκ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρική με τα 2.500 σχολεία και πολύ περισσότερες εκκλησίες, όπως και τα 4 ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και γενικότερα για το έργο του Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Παράλληλα, τόνισε την επιθυμία του να επισκεφθεί τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπάρχουν Έλληνες, και όπου δεν έχουν δώσει το παρών οι Έλληνες αξιωματούχοι παρά μόνον ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.    

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ξενάγησε τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών στην Αίθουσα Θρόνου καθώς και στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των Αγίων και Ιερών Συνόδων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Σπίτι του καβάφη στην Αλεξάνδρεια, και αμέσως μετά συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τα Μέλη του ΔΣ για τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια. 
Related Posts