Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «ΠΥΡΑΜΙΣ»

11

Αναδημοσιεύω στα προσωπικά μου δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζομαι και με τη βοήθεια συνεργατών μου, τα ρεπορτάζ από την επίσκεψή μου στην Αίγυπτο, ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
Είναι γραμμένα από τον δημοσιογράφο Νίκο Κάτσικα, με δικές του φωτογραφίες και βίντεο, για λογαριασμό της ομογενειακής εφημερίδας - ιστοσελίδας «ΠΥΡΑΜΙΣ».
Αισθάνομαι την υποχρέωση να τον ευχαριστήσω δημόσια για την πληρότητα με την οποία αποτύπωσε την αποστολή μου στον ελληνισμό της Αιγύπτου. 

Τί συζήτησε με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ο Υφυπoυργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουΐκ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

11

Τέσσερις ώρες διήρκεσαν οι συναντήσεις που είχε διαδοχικά, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουΐκ με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αλλά και εκπροσώπους άλλων παροικιακών σωματείων, καθώς και με το εκπαιδευτικό προσωπικό των δύο αμιγώς ελληνικών σχολείων, που λειτουργούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή, των οποίων τους καθηγητές και δασκάλους συνεχάρη θερμά για το έργο τους. 

Στις συναντήσεις αυτές, οι Έλληνες του Καΐρου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν την παροικία στην πρωτεύουσα της Χώρας του Νείλου, παρουσία μάλιστα τόσο του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση όσο και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο, Λαμπρινής Κομίνη.
  
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ για την πρώτη επίσκεψη υπό αυτή την ιδιότητα στην Αίγυπτο και για την εποικοδομητική συζήτηση. 

Τόνισε ότι η Κοινότητα ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο, ζητώντας να ισχύσει ένα ειδικό καθεστώς για την Αίγυπτο και άλλες «χώρες-κλειδιά». 

Παράλληλα, ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στην ενίσχυση που ζητήθηκε από την Αθήνα για τη φορολογική μέριμνα προς τους Αιγυπτιώτες συνταξιούχους. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, εκ των λίγων ελληνικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού. 

Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ήδη εξετάζεται η διασύνδεση του ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου με τον ΕΟΠΥΥ στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, δεδομένου του γεγονότος ότι για τον σκοπό αυτό παρακρατείται από τη σύνταξή τους το 4%. «Θα προσπαθήσουμε με το Υπουργείο Υγείας να λύσουμε το γρηγορότερο αυτό το θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουΐκ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της επίλυσης αυτού του θέματος θα μπορέσει να ξεπεραστεί και η δυσκολία ότι η Αίγυπτος δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ταυτόχρονα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε την πολύ θετική ανταπόκριση και συμβολή του Υπουργείου Άμυνας, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στο Κάιρο του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από κοινού με τον Υφυπουργό Εξωτερικων Ιωάννη Αμανατίδη (τον περασμένο Σεπτέμβριο) στο αίτημα που τότε τέθηκε, να έρχονται Έλληνες στρατιωτικοί γιατροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομογενείς αλλά και Αιγυπτίους που θα νοσηλεύονται στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει δρομολογηθεί με τη συναίνεση και από το αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας αλλά και το Υπουργείο Υγείας.  

Αναφορικά με τα φορολογικά θέματα για τους συνταξιούχους ομογενείς, ο κ. Κουΐκ τόνισε ότι θα μπορούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό με το δεδομένο, όπως είπε, ότι «η ελληνική γλώσσα είναι το πιο σημαντικό συστατικό για να κρατήσουμε ζωντανή την ομογένεια σε όλον τον κόσμο» προσθέτοντας ότι η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε ως η παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας. 

Ο Τέρενς Κουΐκ επισκέφθηκε επίσης τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και τον αθλητικό παροικιακό σωματείο ΠΑΟΚ, στο Σπετσεροπούλειο κτίριο στην Ηλιούπολη του Καΐρου. 

Να σημειωθεί η ιδιαίτερη μνεία που έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ στο έργο των εκπαιδευτικών των δύο ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Ηλιούπολης, της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής.
  
Για την επίσκεψή του αυτή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής προσέφερε στον Υφυπουργό Εξωτερικών ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους της ΕΚΚ.

Την επομένη, ο κ. Κουΐκ επισκέφθηκε τις Ελληνικές Κοινότητες Ισμαηλίας και Πορτ Σαΐντ ως ο πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης που βρέθηκε μετά από πολλά χρόνια κοντά στους λιγοστούς αυτούς Έλληνες που συνεχίζουν να κρατούν «Θερμοπύλες», σε απόσταση αρκετών ωρών από την πρωτεύουσα του Καΐρου. Στην επίσκεψή του αυτή, τον συνόδευε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες των κ.κ. Τέρενς Κουΐκ και Χρήστου Καβαλή και οι φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ηλιούπολης, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή, τον Ξενώνα, την Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, τον ΠΑΟΚ και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου: 


Από την Προξενική κατοικία της Αλεξάνδρειας ξεκίνησε την περιοδεία του στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ

2

Στο ιστορικό κτίριο της Ελληνικής προξενικής κατοικίας στην Αλεξάνδρεια, υποδέχτηκε η παροικία της πόλης τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τους Αποδήμους κ. Τέρενς Κουΐκ, την Παρασκευή το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου, ο οποίος ξεκίνησε μία τετραήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο για να αφουγκραστεί εκ του σύννεγγυς τα προβλήματα ενός από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα κομμάτια της Ελληνικής ομογένειας.
 
Στην ελληνική προξενική κατοικία, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ καλωσόρισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ο κ. Κακαβελάκης τόνισε την ιστορική σημασία της αλεξανδρινής παροικίας που είναι η πρώτη που με τέτοια οργανωμένη μορφή ιδρύθηκε σε όλον τον κόσμο, σε μία πόλη που αποτελεί διαχρονικό σημείο του Ελληνισμού ανά τον κόσμο.
Από την πλευρά του, ο κ. Τέρενς Κουΐκ, απευθυνόμενος στους Έλληνες της Αιγύπτου – όπως τούς ονόμασε – τόνισε την ιδιαιτερότητα της επίσκεψής του, που συμπεριλαμβάνεται στην επιθυμία του να έρθει κοντύτερα – όχι περισσότερο εκεί όπου βρίσκονται Έλληνες σε χώρες που αποτελούν κέντρα παγκοσμίων αποφάσεων – αλλά περισσότερο «σε περιοχές όπου βρίσκονται λίγοι Έλληνες, «μία χούφτα Έλληνες»,  που κρατάνε όμως ακόμη ψηλά την ελληνική σημαία μας και διατηρούν ακόμη τη γλώσσα μας».

Και τόνισε ότι όπου μπορεί θα συμβάλλει από την πλευρά του για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την ομογένεια, όπου βεβαίως αυτό είναι δυνατό.
 
«ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΖΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ…»

«Σάς κοιτάζω στα μάτια, και σάς ευχαριστώ γιατί είστε η ίδια η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μικρά Ασία», κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων όλο σχεδόν το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων της πόλης και πολλοί πάροικοι.

 img_5307

img_5304

Τί αποκόμισε η Ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας από την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουΐκ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

333

Θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία στην Αλεξάνδρεια, έθεσαν στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τους Αποδήμους,Τέρενς Κουΐκ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της πρεσβυγενούς Κοινότητας, της πρώτης που ιδρύθηκε εκτός των ελληνικών τειχών, στις 17 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας μίλησαν στον αρμόδιο υφυπουργό για τα ζητήματα των συντάξεων, υπηκοοτήτων και φορολογικά θέματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πώς ο κ. Κουΐκ κατέγραψε όλα τα θέματα που τούς απασχολούν και τούς υποσχέθηκε ότι στο πλαίσιο του δυνατού, θα προσπαθήσει να φέρει συγκεκριμένες και απτές λύσεις.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουΐκ, τόνισε ότι θα εξεταστεί το θέμα της φορολογικής κατοικίας. Όσον αφορά στα θέματα φορολόγησης των συντάξεων, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αλλάξει αλλά θα εξεταστεί και αυτό στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας εξέφρασε τη χαρά του και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών αφουγκράστηκε τις αγωνίες του επί 2 και πλέον ώρες στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και έλαβε πλήρη ενημέρωση για όλα τα προβλήματα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανάγκη παροχής αιγυπτιακών υπηκοοτήτων σε Έλληνες της Αιγύπτου.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα που καταγράφηκε στην συζήτηση του Υφυπουργού με τους Αλεξανδριανούς Έλληνες, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για το κρίσιμο ζήτημα της επιβίωσης των Ελληνικών Σχολείων στο Τετράγωνο του Σάτμπι, από τις πιο όμορφες περιοχές όλης της αιγυπτιακής αυτής μεγαλούπολης.

«Τού δείξαμε την Τοσιτσαία και το Αβερώφειο και ο κ. Κουΐκ εντυπωσιάστηκε και βεβαίως τού μιλήσαμε για το πρόβλημα βιωσιμότητας των σχολείων, μην παραλείποντας να αναφέρουμε τις σημαντικές προσπάθειες του πρώην Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπελεγρίνη, για να καταλήξουμε πρόσφατα προ τριμήνου στο νέο νόμο, που διευκολύνει τους φορείς διαχείρισης των σχολείων (όπως εδώ είναι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας) στο να μπορούν να τα μετατρέψουν σε δίγλωσσα για να περιορίσουν την αριθμητική τους σε μαθητές συρρίκνωση».

«Ούτε στην Ελλάδα δε βρίσκω τέτοια σχολεία, μάς είπε ο κ. Υφυπουργός, μοναδική λύση είναι η μετατροπή των σχολείων σε δίγλωσσα. θα είμαστε στο πλευρό σας σε όποια δική σας προσπάθεια στήριξης των σχολείων», μάς είπε ο κ. Κουΐκ και για αυτό δεν έχουμε παρά να τον ευχαριστήσουμε θερμά.

Τέλος, αναφορικά με το γεγονός ότι υπάρχουν παρακρατήσεις στις συντάξεις των ομογενών και δη των Αιγυπτιωτών και για θέματα περίθαλψης, θα γίνει μία ενδελεχής μελέτη για το πώς μπορεί να συνεργαστεί το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου με τους αρμόδιους στην Αθήνα για να καλύπτεται και αυτή η ανάγκη για τους εν λόγω παροίκους και του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις», τόνισε ο κ. Κουΐκ, ευχαριστώντας θερμά για την υποδοχή και την πολύ καλή συνεργασία, ενώ τόνισε ότι το συντομότερο – ενδεχομένως μέχρι το Πάσχα – να επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια, έχοντας τότε στις αποσκευές του και κάποιες από τις λύσεις στα θέματα που τού τέθηκαν.

Ακολουθεί το βίντεο με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμων κ. Τέρενς Κουΐκ και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου:Η χειροτονία του Επισκόπου Βαβυλώνος Θεοδώρου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουΐκ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

babilonos-mikri

Σε συγκινητικό κλίμα και παρουσία πολλών επισκεπτών από την Κρήτη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 18 Δεκεμβρίου, τη χειροτονία του Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεόδωρου.
  
Στο παραθρόνιο του Καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι, βρισκόταν τιμητικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουΐκ, μεταφέροντας από τη δική του πλευρά τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας, τόσο στο έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεόδωρου Β΄ όσο και του νέου Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Θεόδωρου, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι περνάει στον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης, στον ίδιο ακριβώς αγιασμένο χώρο όπου χειροτονήθηκε πριν από 127 χρόνια ο Άγιος Νεκτάριος.
  
Στην τελετή της χειροτονίας συμμετείχαν από την Κρήτη οι Μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ενώ από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως (Τάντας) Νικόλαος (ο οποίος είναι και ο Πατριαρχικός Επίτροπος για τους Αραβοφώνους), ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος (που ολοκληρώνει πλέον το 10ετές και πλέον έργο του ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου), ο Μητροπολίτης Πηλουσίου Νήφωνας (που τελεί και Καθηγούμενος της ιστορικής ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου) και ο Μητροπολίτης Καρθαγένης (Τύνιδας) Μελέτιος. Συμπροσευχόμενος παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός.

Κατά τη Θεία Λειτουργία μάλιστα, όπου παραβρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Κύπριος Πρέσβης Χάρης Μορίτσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και πολύς κόσμος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ ανέγνωσε το «Πιστεύω». 
  
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουΐκ, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρέθηκε μαζί με τους Έλληνες του Καΐρου, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις προσπάθειες του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να μεταλαμπαδεύσει τα νάματα της Ορθοδοξίας και στην ακροτελεύτια γωνιά της Αφρικής.
  
«Χάρηκα που το ταξίδι μου στην Αίγυπτο για να βρεθώ με τους εδώ Έλληνες, συνέπεσε με τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Βαβυλώνος, ο οποίος κατάγεται και αυτός από την Κρήτη, όπως και ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και καλός μου φίλος κκ Θεόδωρος» τόνισε ο κ. Κουΐκ και πρόσθεσε:

«Η προσφορά του πατριάρχη είναι απίστευτη. Δεν είναι ένας απλός ιεράρχης, αλλά ένας ιεραπόστολος που προσφέρει στην αφρικανική ήπειρο τεράστιο έργο εν ονόματι και του ελληνικού Έθνους και της Ορθοδοξίας.

Αυτός ο Κρητίκαρος από την Αλικαρνασσό Ηρακλείου, έχει δημιουργήσει 2.500 σχολεία σε όλη την Αφρική και τέσσερα Πανεπιστήμια. Και έχει ιδρύσει εκατοντάδες ενορίες.

Είναι μία προσωπικότητα που ασχολείται με τα της Εκκλησίας του, δεν θέλει να μπλέκεται με την πολιτική, αλλά παρόλ” αυτά είναι αγαπητός και γίνεται δεκτός από όλους τους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών.

Στη συνάντηση που είχα μαζί του χθες Σάββατο – πριν έρθουμε στο Κάιρο -, στο Πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια, συζητήσαμε για πολλά θέματα. Τον ενημέρωσα και για το νέο Νομοσχέδιο που αφορά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπως και για την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας. Της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής  γλώσσας, που έπεσε ως ιδέα πριν δυο χρόνια στην ελληνική Βουλή από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), επί Προεδρίας του κ. Γιάννη Κορίνθιου.  Αυτή η σημαντική ιδέα υλοποιείται τώρα, άμεσα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο Μακαριότατος χάρηκε πολύ για αυτήν την εξέλιξη, καθώς και ο ίδιος δίνει τον προσωπικό του αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας οπουδήποτε υπάρχουν παροικίες, μικρές ή μεγάλες, σε χώρες της αφρικανικής ηπείρο.

Μπορώ να πω, επίσης, ότι άκουσε με πολύ ενδιαφέρον και το γεγονός ότι προχωράμε στην επανασύσταση, από μηδενική βάση, με νέο Νομοσχέδιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού».

Τέλος, ο κ. Κουΐκ, όπως ανέφερε ο ίδιος είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, ο οποίος «με είχε βοηθήσει όταν δυο φορές έκανα δημοσιογραφικό οδοιπορικό στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης».

Ακολουθεί η σχετική δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τους Αποδήμους κ. Τέρενς Κουΐκ και αμέσως μετά μία σειρά φωτογραφιών από την όλη εκδήλωση: 
Συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Τέρενς Κουΐκ, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄

?


Τρόπους στήριξης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας προς την ελληνική ομογένεια της Αφρικής αλλά και όσον αφορά στην ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, συζήτησαν στις 17 Δεκεμβρίου στην έδρα του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ που τόν υποδέχτηκε θερμά, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Άκκρας κ. Νάρκισσου και του Γενικού Προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Μιλώντας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προς τον κ. Κουΐκ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων της Αφρικής να κρατήσουν την ελληνορθόδοξη ιστορία και τον πολιτισμό  και στην ακροτελεύτια γωνιά της Μαύρης Ηπείρου.

Ειδικότερα για την έδρα του Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε την ανάγκη στήριξης εκ μέρους της Ελλάδας στο αναγκαίο έργο ανακαίνισης της ιστορικής Τοσιτσαίας Σχολής στο κέντρο της παραθαλάσσιας αιγυπτιακής μεγαλούπολης, που έχει αναδείξει μεγάλες ελληνικές προσωπικότητες από τα θρανία της και τώρα, η Αλεξανδρινή Εκκλησία επιθυμεί να το μετατρέψει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα για μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές φοιτητών από την Αφρική.

«Ο Έλληνας όπου και να πήγε, δε ξέχασε τη γλώσσα του, τις εκκλησίες του και την ιστορία του», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μιλώντας για την ελληνική παρουσία σε 48 χώρες της Αφρικής, επισημαίνοντας τις «Θερμοπύλες» που κρατάνε, μην παραλείποντας να επισημάνει και το σεβασμό των ορθοδόξων προς την Ελλάδα. Επίσης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την προστασία που παρέχει στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. «Και βεβαίως, ευχαριστούμε που η Ελλάδα δεν ξεχνάει τα παιδιά της», κατέληξε ο κ. Θεόδωρος, ευχαριστώντας τον κ. Κουΐκ για την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουΐκ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρική με τις 2.500 εκκλησίες και τα 4 ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και γενικότερα για το έργο του Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Παράλληλα, τόνισε την επιθυμία του να επισκεφθεί τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπάρχουν Έλληνες, και όπου δεν έχουν δώσει το παρών οι Έλληνες αξιωματούχοι παρά μόνον ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.     

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ξενάγησε τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών στην Αίθουσα Θρόνου καθώς και στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των Αγίων και Ιερών Συνόδων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
7


Related Posts