ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΕ ΙΣΜΑΗΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤ ΣΑΙΝΤ«ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ»

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

«Τι θα θέλατε από την Ελλάδα;» ρώτησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τις πέντε κυρίες που αποτελούν το Προεδρείο της μικρής ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σάιντ.
Και η απάντηση από την Αντιπρόεδρο: «Τίποτα για εμάς. Απλά να βλέπουμε την Ελλάδα πάντα ψηλά και πρώτη σε όλα. Αυτό θέλουμε και μόνο».

Αυτός ο διάλογος είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό της αγάπης και του αγώνα που δίνουν για την Ελλάδα οι ελάχιστοι Έλληνες της Αιγύπτου που έχουν απομείνει στην περιοχή του Πορτ Σάιντ, μία Κοινότητα η οποία στηρίζεται σε μάνες και γιαγιάδες που παρέμειναν στην πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, αν και τα παιδιά τους έχουν φύγει είτε προς άλλες πόλεις της Αιγύπτου, είτε έκαναν τις δικές τους οικογένειες στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο Πορτ Σάιντ ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ομογένεια Τέρενς Κουίκ, ήταν η πρώτη Έλληνα πολιτικού, ενώ στην Ισμαηλία την οποία ο Τέρενς Κουίκ επισκέφθηκε νωρίτερα το πρωί, ο τελευταίος πολιτικός που πήγε εκεί ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επί Πρωθυπουργίας του, τη δεκαετία του ’70.

Στην Ισμαηλία ο Πρόεδρος της εκεί ελληνικής Κοινότητας Γιάννης Μισρέκης, ξεσπούσε σε κλάματα κάθε φορά που μίλαγε για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ότι αυτοί οι ελάχιστοι, 20 Έλληνες, που έχουν απομείνει συσπειρωμένοι γύρω από τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μηνά και του Αγίου Γεωργίου, δεν γυρεύουν κάτι από την  Πατρίδα τους, παρά μόνο να τους θυμάται που και που, με επισκέψεις που τους τονώνει το ηθικό και την ψυχολογία.

Στο Πορτ Σάιντ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσκύνησε στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρα όπου τον ανέμενε ο Μητροπολίτης κκ Νήφων, ενώ είχε συνάντηση και με τον Προξενικό Λιμενάρχη Πλωτάρχη Σταύρο Ευαγγελίδη.

Ο Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος των επισκέψεων δήλωσε:

«Αυτό το ταξίδι, όφειλα να το κάνω όπως οφείλει να το κάνει και ο κάθε Υφυπουργός στη θέση μου.

Σε αυτές τις Ελληνίδες και σε αυτούς τους Έλληνες, μια χούφτα όλοι - όλοι, πρέπει ως Ελλάδα να δίνει ιδιαίτερη προσοχή και σημασία. Ο κ. Γιάννης στην Ισμαηλία και οι κυρίες Χρυσούλα, Βασιλική, Ειρήνη και Μαρία στο Πορτ Σάιντ, που στην τρίτη ηλικία τους, κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία, μαζί με την Ορθοδοξία, θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως πολύ ιδιαίτεροι Ομογενείς. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι της Διασποράς, είτε στην Αφρικανική Ήπειρο, είτε στην Ασία, είτε στα απόμερα μέρη της Κεντρικής ή Λατινικής Αμερικής και Αυστραλίας, που δεν ζουν κάτω από τα φώτα μεγαλουπόλεων.

Είναι αυτό ακριβώς που προσπαθώ να πετύχω. Να δικτυώσω τον δυναμικό Ελληνισμό των μεγάλων χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία, με εκείνους τους υπέροχους Έλληνες που ζουν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και σχεδόν απομονωμένοι.

Και κοντά σε αυτούς να προσθέσω την Ομογένεια των πρώην Σοβιετικών χωρών, που είναι ένας ανεκτίμητος βραχίονας  του Ελληνισμού της Διασποράς».

Καλωσόρισμα απο τον Προξενικό Λιμενάρχη και τον Μητροπολίτη Νήφονα

Με τη κα Ειρήνη στην είσοδο της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σάιντ

Με τη κα Μπέμπα και τη κα Σούλα βαδίζοντας για την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Πορτ Σάιντ


Στο γραφείο του προέδρου ελληνικής κοινότητας Ισμαηλίας 

Στους δρόμους της Ισμαηλίας με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας

Τελευταία επίσκεψη Έλληνα πολιτικού σε Ισμαηλία,του τότε Π/Θ Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φωτό στα γραφεία Κοινότητας


Related Posts