Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η Ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας στον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τους Αποδήμους κ. Τέρενς Κουΐκ


Πηγή: ΑΠΕ - Νίκος Κάτσικας
Στο ιστορικό κτίριο της Ελληνικής προξενικής κατοικίας στην Αλεξάνδρεια, υποδέχτηκε η παροικία της πόλης τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τους Αποδήμους κ. Τέρενς Κουΐκ, ο οποίος ξεκίνησε από χθες αργά το βράδυ μία τετραήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο για να αφουγκραστεί εκ του σύννεγγυς τα προβλήματα ενός από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα κομμάτια της Ελληνικής ομογένειας.
Στην ελληνική προξενική κατοικία, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ καλωσόρισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, τονίζοντας την ιστορική σημασία της αλεξανδρινής παροικίας που είναι η πρώτη που με τέτοια οργανωμένη μορφή ιδρύθηκε σε όλον τον κόσμο, σε μία πόλη που αποτελεί διαχρονικό σημείο του Ελληνισμού ανά τον κόσμο.
Από την πλευρά του, ο κ. Τέρενς Κουΐκ, απευθυνόμενος στους Έλληνες της Αιγύπτου - όπως τούς ονόμασε - τόνισε την ιδιαιτερότητα της επίσκεψής του, που συμπεριλαμβάνεται στην επιθυμία του να έρθει κοντύτερα - όχι περισσότερο εκεί όπου βρίσκονται Έλληνες σε χώρες που αποτελούν κέντρα παγκοσμίων αποφάσεων - αλλά περισσότερο "σε περιοχές όπου βρίσκονται λίγοι Έλληνες, "μία χούφτα Έλληνες",  που κρατάνε όμως ακόμη ψηλά την ελληνική σημαία μας και διατηρούν ακόμη τη γλώσσα μας", τονίζοντας ότι όπου μπορεί θα συμβάλλει από την πλευρά του για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την ομογένεια, όπου βεβαίως αυτό είναι δυνατό.
"Σάς κοιτάζω στα μάτια, και σάς ευχαριστώ γιατί είστε η ίδια η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μικρά Ασία", κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων όλο σχεδόν το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων της πόλης και πολλοί πάροικοι.
Σήμερα το πρωί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουΐκ έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην έδρα του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και όλα τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής, ενώ τέλος θα επισκεφθεί το Σπίτι του Καβάφη και τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, πριν αναχωρήσει για το Κάιρο, απόψε αργά το απόγευμα.


Related Posts