«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ  ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΡΒΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΦΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (BSEC)

«Οι Έλληνες είστε αδέλφια μας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Επίσης, μας ενώνει και η θρησκεία. Χαίρομαι που η Ελλάδα είναι σήμερα εδώ στο Βελιγράδι».

Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάντιτς, στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στο περιθώριο της εξαμηνιαίας Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC), που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στην Σερβική πρωτεύουσα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε στον Σέρβο Αντιπρόεδρο ότι:
«Στη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, σημαντικό ρόλο παίζουν οι Έλληνες οι οποίοι ζουν κυρίως στο Βελιγράδι. Είναι οι Έλληνες που επιχειρούν στην Σερβία με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 20 χρόνια, και μάλιστα έχουν τη δική τους Ένωση, όσο και εκείνοι που είναι οι μεταπολεμικοί κάτοικοι Σερβίας, αλλά και οι Σέρβοι που αισθάνονται ότι έχουν μέσα τους ελληνικό αίμα, από τις εποχές ακόμα του Ρήγα Φεραίου».

Στη συνάντηση καταγράφηκαν επίσης οι εξαιρετικές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα.

O Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ είχε επίσης συνομιλίες για τεχνικά θέματα, δηλαδή για τον προϋπολογισμό του 2017 του BSEC, τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και με τους ομολόγους του της Γεωργίας, της Αρμενίας και της Βουλγαρίας.

Ο Γεωργιανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Ζαλκανιάνι προσκάλεσε τον Τέρενς Κουίκ στην Τιφλίδα, για επίσκεψη σχετιζόμενη με την εκεί ελληνική Ομογένεια, η οποία ξεπερνά τους 10.000.

Ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών Ασχότ Οβακιμιάν προσκάλεσε επίσης τον Έλληνα ομόλογό του στο Γερεβάν, προκειμένου να συζητηθεί η προοπτική της σύσφιξης των σχέσεων των απανταχού Ομογενειακών Οργανώσεων Ελλάδας και Αρμενίας
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος της Συνόδου του BSEC,  θα επισκεφθεί τα Γραφεία Ελλήνων επιχειρηματιών και Ομογενών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Επίσκοπο Τοπλίτσης κ. Αρσένιο, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Σάββα και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση Εργασίας με τα μέλη της Εθνικής Εθνοσυνέλευσης αρμόδια για τη Διασπορά.

Το βράδυ θα λάβει μέρος σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο ΕΟΤ στο Βελιγράδι, με τη συνεργασία του αντίστοιχου Σερβικού Οργανισμού, με σκοπό την προώθηση του Σερβικού Τουρισμού στην Ελλάδα, που το 2016 ξεπέρασε στη χώρα μας τις 1 εκατομμύριο αφίξεις.

Related Posts