ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Συνάντηση στην Πάτρα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο είχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Συζητήθηκαν και τα τρέχοντα γεγονότα που αφορούν στην Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Πατρών δώρισε στον Υφυπουργό μία εικόνα του προστάτη της πόλης Αγίου Ανδρέα.

Φεύγοντας από το κτίριο της Επισκοπής ο Τέρενς Κουικ πήγε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα για προσκύνημα στην Κάρα και στον Σταυρό του προστάτη της πόλης:

Αργότερα απάντησε στις εξής ερωτήσεις της δημοσιογράφου Κάτιας Νταβράνη, της δημοσιογρσφικής ιστοσελίδας newreport.gr:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ένα tweet που ανεβάσατε, μάθαμε ότι συναντηθήκαμε στη Πάτρα με τον εκεί Μητροπολίτη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Παιδείας. Μία συναντηση που δεν την είχατε προαναγγείλει...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν προαναγγέλλω όλες τις συναντήσεις μου. Και ένα προκειμένω δεν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα. Εξ άλλου δεν την κράτησα μυστική. Και ούτε θα το ήθελα.

Ο Σεβασμιότατος κ. Χρυσόστομος είναι από τους διακεκριμένους Ιεράρχες. Είναι από τις αποφασιστικές φωνές, σε ό,τι αφορά την περιφρούρηση της Χριστιανοσύνης και Ορθοδοξίας, που είναι η επικρατούσα θρησκεία της Πατρίδας μας συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά είναι και από τις ενωτικές προσωπικότητες μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, πάντα χρήσιμες σε εποχές εντάσεων. Είχα πολύ καλή συζήτηση μαζί του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήσατε για τα Θρησκευτικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εξήγησα στον Σεβασμιότατο τις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ως κυβερνητικού εταίρου, στα ζητήματα που έχουν προκύψει, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος, ομιλία που συνέπεσε να γίνει αμέσως μετά την εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση που είχε με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο.

Νομίζω ότι έγινε απόλυτα σαφές ότι με απόλυτα διακριτούς τους ξεχωριστούς ρόλους Κυβέρνησης - Εκκλησίας, στο ενιαίο και αδιαίρετο πλαίσιο Κράτους - Εκκλησίας, αλλά και με επιβεβλημένη τη συνεργασία τους, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν μπορούν να επιτρέψουν σε κανέναν να αμφισβητεί όχι μόνο την ιστορική συνεισφορά της Εκκλησίας, ακόμα και με ποταμούς αίματος, για την υπόσταση αυτής της Πατρίδας, αλλά και την τεράστια συμμετοχή της σήμερα σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Από δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση, από το σύνολο των Μητροπόλεων σε όλη τη χώρα, μέχρι την εκπαιδευτική, ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικονομική, εργασιακή στήριξη ενηλίκων.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη στήριξη της Εκκλησίας και στο ζήτημα το προσφυγικό -  μεταναστευτικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς σχολιάζετε τις αναφορές του κ.Φίλη στον Μακαριστό Χριστόδουλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά τα όσα ελέχθησαν για δικτατορία και κατοχή που όξυναν το κλίμα, φρονώ ότι δεν προσφέρουν δηλώσεις και αναφορές και για πρόσωπα της Εκκλησίας που έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, γιατί και αυτό προκαλεί δυσφορία και αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος πιστών και ιερέων. Όσο και προσεκτικά να είναι διατυπωμένες κάποιες δηλώσεις, η νομοτελειακή απομόνωση λέξεων για τη δημιουργία τίτλων, βάζει μοιραία φιτιλιές, σε εποχές όπου θα ήταν προτιμότερη η αποχή από τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις.

Τα πολλά λόγια δεν ωφελούν. Στην προκειμένη περίπτωση και εποχή, βλάπτουν. Εξάλλου το όλο θέμα εξαντλήθηκε την περασμένη Τετάρτη μέσα στη Βουλή. Προς τί, λοιπόν, η συνέχεια; Και μάλιστα εν όψει μιας πολύ σημαντικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν και Μητροπολίτες που αναφέρονται με λεκτική βιαιότητα στον κ.Φίλη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα διαβάζω αυτά που λέτε και για να μη ανατροφοδοτώ ένα θέμα, απλά σχολιάζω με την θέση που έχω, ότι καλό θα ήταν να υπάρχει και λεκτική εγκράτεια από πλευράς ορισμένων Ιεραρχών, εκτιμώντας - για παράδειγμα -  το μετρημένο λεκτικό ύφος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών στις επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλε στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας.

Επίσης δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό, για την επιστολή που έστειλε προς τον Νίκο Φίλη. Θα επαναλάβω ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και μετριοπάθεια αυτές τις στιγμές. Από όλες τις πλευρές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπετε να οδηγούμαστε σε τυφλή σύγκρουση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: θα ήταν οδυνηρό λάθος αν η όλη κατάσταση οδηγηθεί σε τυφλή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας. Πάντως δεν πιστεύω να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι τραβηγμένη αυτή η εκτίμηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν συμβεί; Μην αποκλείετε τίποτα...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μου βάζετε υποθετική ερώτηση. Αλλά παρ' όλα αυτά σας λέω πως  φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι, αν μη τι άλλο βλέποντας το θέμα πολιτικά, θα συνειδητοποιούν ότι σε τέτοιες καταστάσεις παγκοσμίως, μόνο οι Εκκλησίες δεν βγαίνουν χαμένες.


Πάντως να επαναλάβω ότι προσωπικά δεν ανησυχώ. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει τα πράγματα να φτάσουν εκεί. Βλέπετε και τους χειρισμούς του Προέδρου μου Πάνου Καμμένου, που αποδεικνύει πόσο ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ ειναι οι ΑΝΕΛ στη συγκεκριμένη κυβέρνηση».Related Posts