ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΠΑΝΕ ΚΟΝΤΕΡ ΟΙ «ΔΥΝΑΣΤΕΣ» ΠΟΥ «ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ» ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣΤΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ, Η ΑΧΡΗΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΦΗΝΑ ΤΟΥ ΙΚΑ

«Σπάνε κοντέρ οι δυνάστες που ποδηγετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόσο μάλλον που τώρα μιλάμε για διευρυμένους Καλλικρατικούς Δήμους, με ασύγκριτα μεγαλύτερη διαχειριστικής ύλης. 

Γραφειοκρατία, Επίτροποι και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δημιουργούν εφιαλτικές και αποτρεπτικές συνθήκες στη λειτουργία των Δημοτικών Αρχών που έχουν ως κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα, εκτάκτως, επισκέφθηκα στη Δημητσάνα τον Δήμαρχο Γορτυνίας για να συζητήσουμε επί τόπου τα χρόνια προβλήματα της περιοχής του, που θέλουν επίλυση.

Με εξαίρεση το κομμάτι του οδικού δικτύου που παρακάμπτει τα Λαγκάδια και κάνει πιο ασφαλή και γρήγορη τη σύνδεση Πύργου με Τρίπολη, δηλαδή Αρχαίας Ολυμπίας με Μυκήνες που έχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, όλα τα άλλα θέματα έχουν να κάνουν με τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και των νόμων.

Εξοργίζεσαι όταν ακούς και όταν σου δείχνουν τις έγγραφες αποφάσεις ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαγόρευσε στον Δήμο να μεταφέρει από διάφορα απόμακρα χωριά της Γορτυνίας κάποιους υπερήλικες κατοίκους που δεν είχαν να πληρώσουν 40ρια Ευρώ σε ταξί, για να πάνε σε ένα συγκεκριμένο «κεφαλοχώρι» όπου είχε εγκατασταθεί συνεργείο εθελοντών γιατρών από την Αθήνα, για να κάνει δωρεάν τσεκάπ στους ευαίσθητους Γορτύνιους πληθυσμούς.

Το ασύλληπτο σκεπτικό με τη αγκύλωση του νομολάτρη υπογράφοντος, ήταν ότι η χρήση του εννιαθέσιου βαν του Δήμου δεν κάλυπτε στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπηρεσιακές ανάγκες! Λες και δεν ειναι ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κάθε Δήμου να παρέχει το μάξιμουμ της βοήθειας στους Δημότες του!

Ας μην αναφερθώ και στην περίπτωση του Λεωφορείου «Μεταφοράς Προσωπικού» (αυτό λέει η άδεια λειτουργίας του), με πιστοποιημένο επαγγελματία οδηγό, που είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί για... μεταφορά προσωπικού  και κάπου σαπίζει παρκαρισμένο, επειδή έτσι θέλουν οι «υπέρτεροι δυνάστες» των ΟΤΑ.

Όχι μόνο ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πιστεύει βαθύτατα στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξω από τα νύχια της όποιας τρίτης και πόσο μάλλον Αθηνοκεντρικής εξουσίας, αλλά και ως μέλος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, θεωρώ ότι έξω από μνημόνια και κομματικές σκοπιμότητες, πρέπει ως κυβέρνηση να κάνουμε γενναίες τομές και παρεμβάσεις σε Κώδικες και Νομοθεσίες ώστε η έννοια Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει και ουσιαστική υπόσταση.

Έχω εμπιστοσύνη στο Παναγιώτη Κουρουμπλή, είναι Υπουργός που τον αγαπούν οι Δήμαρχοι. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει λύσεις, ξεκινώντας από το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα στη Βουλή».

Με αυτές τις δηλώσεις ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ έκλεισε την δίωρη συνάντηση Εργασίας που είχε σήμερα το μεσημέρι στη Δημιτσάνα με τον Δήμαρχο Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλο, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Χαράλαμπου Μπαξεβάνο, την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Μαρίνα Διαμαντοπούλου και το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Σύλβια Γαλλιροπούλου.

DIGEA, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ - ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ, Η ΣΦΗΝΑ ΙΚΑ ΓΙΑ 4.000€

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, έθεσε και τα εξής ζητήματα:

-       Την έλλειψη τηλεοπτικής εικόνας μέσω του ελεύθερο σήματος της DIGEA σε δεκάδες χωριά της Γορτυνίας, αλλά και στην ίδια την πρωτεύουσα, τη Δημητσάνα.

-       Την «αιμορραγία» των αποσπάσεων υπαλλήλων από τον Δήμο ή τα Κέντρα Υγείας (πολιτικά ρουσφέτια) που προκαλούν σοβαρές λειτουργικές αδυναμίες

-       Η επικαιροποίηση με πρόσθετες απολήξεις στην εγκατάσταση του δικτύου των οπτικών ινών. Έργο χρηματοδοτούμενο από τα ΕΣΠΑ

-       Η δημιουργία Κέντρου ΕΠΑΛ, σε πιλοτική μορφή για μελλοντική εφαρμογή και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Με αφετηρία την Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα, η δημιουργία ενός μικρού αριθμού Σχολών συναφών με την «οικονομία» της Γορτυνίας όπως αξιοποίηση της πέτρας, ξυλογλυπτικής, βυρσοδεψίας, υφαντικής, κτηνοτροφίας (στην κλίμακα αιγοπροβάτων). Μία αλυσίδα σχολών που θα κρατήσει τους νέους της περιοχής και θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για σπουδαστές και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

-       Τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΟΤΑ που είναι υπό διαμόρφωση από το Υπουργείο Εσωτερικών και

-       Την σφίνα - εμπλοκή ΙΚΑ και Εφορίας που δεν επιτρέπει στον Δήμο να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ 90.000 Ευρώ, επειδή το ΙΚΑ ανακάλυψε τώρα οφειλή 4.000 Ευρώ από το 2004, παρόλο που ο Δήμος έπαιρνε κανονική Ασφαλιστική Ενημερότητα ως συνεπής στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.


Στη συνάντηση του Υφυπουργού με τον Δήμαρχο συζητήθηκε επίσης και το θέμα της ανέγερσης του μοναδικού στην Ελλάδα Ναού στο όνομα του Πατριάρχη Γρηγορίου του 5ου,  ο οποίος και κατάγεται από τη Δημητσάνα. Πρόκειται για ένα Έργο που προωθεί η τοπική Ιερά Μητρόπολης.Βίντεο: www.arcadiaportal.gr

Related Posts