ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΛΥΖΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ Α'ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΝΤΡΑΓΚΙ, ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ, ΟΜΗΡΙΑ ΝΔ, OFF SHORE, ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, 57 ΟΥΡΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Ι-ΙΙ

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, έδωσε την εξής συνέντευξη στην δημοσιογράφο Κατερίνα Πολύζου της ΕΡΑ Χανίων:

Κ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Δύσκολες εποχές. Περνάμε πάρα πολύ δύσκολα. Οι Έλληνες έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας και η κυβέρνηση δοκιμάζεται συμπιεσμένη ανάμεσα σε διλήμματα πάρα πολύ κρίσιμα.

ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ Α' ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

Τ. ΚΟΥΙΚ: Θα έλεγα, ότι ισχύει αυτό που υπογράψαμε πέρσι το καλοκαίρι και που συμφώνησαν 252 βουλευτές, τότε που η Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε κάνει το αυτονόητο. Είχε βάλει τις πλάτες, για να παραμείνει η Ελλάδα, όπως θέλαμε όλοι, μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λήξει αυτή η κρίση. Μία τριετή συμφωνία εξόδου από την κρίση, η οποία υλοποιείται και όπως βλέπουν όλοι, σήμερα τελειώνουμε με την πρώτη αξιολόγηση.

Τί σημαίνει αυτό; Θα έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 7,5 δις ευρώ μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ένα σημαντικό ποσό από αυτά, πάνω από 2 δις, θα πέσουν στην αγορά, γιατί είναι χρήματα που χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο σε ανθρώπους που το έχουν τροφοδοτήσει και εξυπηρετήσει με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο. Χρήματα, δηλαδή, σε αυτούς που χρωστάει η Πολιτεία. Ένας λογαριασμός, ο οποίος θα κατεβαίνει σταδιακά μέχρι τέλος του χρόνου, το πολύ μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο όπως έχει πει και ο κύριος Σταθάκης, γιατί είναι λεφτά που θα βοηθήσουν πάρα πολύ την αγορά.

Άρα, σήμερα, πραγματικά κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο με τις «ουρές» που θα ψηφιστούν σήμερα το απόγευμα στην βουλή. Νομίζω, ότι θα έχουμε και θεαματικές εξελίξεις και στα θέματα των τραπεζών. Θα έχουμε βελτιώσεις στα θέματα των capital controls και νομίζω, ότι και ο Ντράγκι θα κάνει μία κίνηση, η οποία θα είναι πολύ σημαντική για τις Ελληνικές Τράπεζες. Εγώ, γενικώς, το ποτήρι το βλέπω μισογεμάτο.

Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι από την άλλη την πλευρά, ότι 5 λεπτά πάνω ο καφές, 5 λεπτά πάνω η βενζίνη, ναι, δημιουργείς στον οικογενειακό προϋπολογισμό ένα επιπλέον βάρος. Αλλά, τουλάχιστον ξέρει ο ‘Έλληνας ότι εδώ τέλειωσαν τα καλαμπούρια. Διότι όλα αυτά τα 5-6 χρόνια ψήφιζε η βουλή, αλλά δεν τελείωνε η βάσανος. Εδώ ξέρουμε τώρα και αυτό είναι και ομολογία των Γερμανών, οι οποίοι στάθηκαν δύσκολα απέναντί μας, ότι δεν έχουμε πια ελληνική κρίση, δεν υπάρχει κανένα θέμα «Grexit», (απεναντίας το «Brexit» είναι αυτό που τους προβληματίζει) και η Ελλάδα μπαίνει στο ρυθμό της ανάπτυξης. Μάλιστα προβλέπουν από τώρα για του χρόνου 1,7% ανάπτυξη. Με μίνιμουμ αισιοδοξία αυτό το 1,7%. Εγώ πιστεύω ότι θα πάει πιο ψηλά.

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ. ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ 57 ΟΥΡΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ

Κ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα πάρα πολύ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας. Με ανησυχεί λίγο η ασυνέπεια των θεσμών σε ό, τι αφορά τους διαλόγους, γιατί φαίνεται, ότι όσο και να προσπαθείς, όσο και να κάνεις βήματα, όσο και να θυσιάζεις πράγματα που χτες οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ και όχι μόνο για τη χώρα μας τα έβρισκαν καταστροφικά και αναποτελεσματικά, βρίσκουν κάτι καινούριο ως προαπαιτούμενο. Δηλαδή, αυτό το παιχνίδι του πάρε - δώσε και του θα μας δώσεις όμως και άλλα και θα μας δώσεις πάλι και άλλα...........

Τ. ΚΟΥΙΚ: Τελείωσε αυτό Κατερίνα. Εδώ τελείωσε. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα. Έγινε τηλεδιάσκεψη προχτές με τον κύριο Τσακαλώτο και τους Ευρωπαίους, σήμερα ψηφίζει η βουλή τις «ουρές» και τελείωσε. Αυτό το παιχνίδι, που πολύ σωστά το βάζεις, το ψυχοφθόρο παιχνίδι είναι τελειωμένο.

Υπόψιν δε, είναι κάτι που δεν το ξέρουν οι περισσότεροι που μας ακούν, ότι η κυβέρνηση αυτή κληρονόμησε 57 ουρές από την προηγούμενη κυβέρνηση. 57 θέματα.....

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ, ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, «ΡΟΜΠΕΣ»

Κ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Αυτά επικοινωνιακά δεν τα ξέρει ο κόσμος.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Δεν τα ξέρει. Απλά λέω στου κυρίους και στις κυρίες που μας ακούν, ότι 57 μικρότερα και μεγαλύτερα θέματα, που ήταν σε εκκρεμότητα με τους Θεσμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση, Σαμαρά-Βενιζέλου, έπρεπε και αυτά να μπουν σε μια ρύθμιση.

Και να σου πω και κάτι σημαντικό; Και το θεωρώ ντροπή. Ειλικρινά το θεωρώ ντροπή. Είναι δυνατόν να πρέπει να μας πουν οι ξένοι να θεσμοθετήσουμε μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα; Ή για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα; Όταν από τα καπνικά προϊόντα έχουμε απώλεια 800εκ ευρώ κάθε χρόνο και στα καύσιμα δεν μπορεί να υπολογίσει κανένας αν είναι 2-5 δις ευρώ;

Αυτά είναι κληρονομιές. Εγώ θα το πω στα ίσα. Βεβαίως και ήταν κληρονομιές, γιατί κανείς δεν ήθελε να τα βάλει με τους λαθρεμπόρους των καυσίμων ή των καπνικών. Διότι προφανώς, ήταν και αυτοί ανάμεσα σε εκείνους, που τροφοδοτούσαν με χορηγίες τα ταμεία των κομμάτων που ήταν στην εξουσία τα προηγούμενα χρόνια.  Γι’ αυτό και την κοπάνησε η ΝΔ χθες από την βουλή. Διαβάζω στο διαδίκτυο τη λέξη «ρόμπα».  Εμένα δεν μου αρέσει να μιλάω σε τέτοιο επίπεδο με τέτοια χυδαία γλώσσα.

Η ΟΜΗΡΙΑ ΝΔ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ - ΛΑΟΣ, ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Κ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Πάντως, αν μου επιτρέπεται, μέσα στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ενστάσεις για αυτό που έγινε.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Σαφώς, σαφώς. Διότι εδώ πέρα είναι σαφές, ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι όμηρος της ομάδας ΣΑΜΑΡΑ-ΛΑΟΣ. Αυτό δεν το βγάζει κανείς από το μυαλό του. Είναι όμηροι. Και βεβαίως πάει γυρεύοντας ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης σαν αρχηγός της ΝΔ, αν δεν κάνει αυτήν την εκκαθάριση και δεν βγάλει αυτή την ομηρία πάνω απ’ το κεφάλι του.

Κ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Δεν ξέρω, αλλά εν πάση περιπτώσει φαίνεται, ότι υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εμπλέκονται πολύ στενά σε off shore δραστηριότητες, ίσως να υπάρχει και μία δυστοκία και σε αυτό.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Όταν υπερασπίζεται ο κ. Σαμαρά τον κ. Παπασταύρου και λέει «μακάρι να είχαμε άλλους δέκα», και όταν όποιον λογαριασμό ανοίξεις βρίσκεις ονόματα τα οποία προέρχονται από αυτήν την παράταξη, είναι κρίμα... Γιατί αυτήν την παράταξη την έφτιαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής...

OFF SHORE ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Κ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Πάνω στις off shore, τί αλλάζει; Θέλω να πω, στην ουσία του πράγματος, θα υπάρξει χρήμα για να τονώσει τα δημόσια Ταμεία; Θα έχει η Πολιτεία εισπράξεις; Μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει όσους επιτήδεια κινούνται στα Ταμεία; Δηλαδή τώρα αυτό το 10% απαλλαγή των ποινικών συνεπειών εμένα μου «κάθεται».

Τ. ΚΟΥΙΚ: Το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να δούμε ποια θα ήταν η καλύτερη νομολογία, για να μπορέσουμε να φέρουμε πίσω τα χρήματα, βεβαίως με τα πρόστιμα που αναλογούν, ή με ρυθμίσεις τέτοιες οι οποίες όμως θα είναι για το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζω, ότι δεν είναι πολύς καιρός που έκανα προσωπικά ένα ταξίδι στη Γαλλία και μίλησα με την αντίστοιχη φορολογική Αρχή, με την αντίστοιχη νομική Αρχή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, για να δούμε πώς οι Γάλλοι κατάφεραν, μέσα σε ένα πραγματικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να επαναπατρίσουν χρήματα με τα πρόστιμα τα οποία αναλογούσαν, αλλά και κίνητρα στους περισσότερους να πούνε: «Ας γλυτώσουμε εμείς τα χειρότερα, ας φέρουμε τα λεφτά μας πίσω». 

Λοιπόν, δώστε μας λίγο χρόνο, γιατί δεν είναι εύκολες οι υποθέσεις αυτές. Το θέμα πια είναι, ότι με βάση τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο τις off shore, τώρα  προσδιορίζουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι εξωχώριες εταιρείες και σε ποιες χώρες οι οποίες συνεργάζονται φορολογικά. Και ποιες είναι σε μη συνεργάσιμες χώρες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις, ότι απευθύνεσαι σε μία off shore εταιρεία, από χώρα που όταν της ζητήσεις στοιχεία λογαριασμών θα στα δώσει. Είναι πολύ σημαντικό.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ

Κ. ΠΟΛΥΖΟΥ: Τα κόκκινα δάνεια που θα είναι και το τελευταίο «αγκάθι» ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις, κινδυνεύουν από την εισβολή των stress funds στην Ελλάδα;

T. KΟΥΙΚ: Ισχύει ό, τι έχει πει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Δηλαδή περίπου ένα 25% των δανείων α’ κατοικίας προστατεύονται και μάλιστα θα επιδοτηθούνε και από χρήματα που είναι στην άκρη ως «κάβα», ως περίσσεμα και αυτό είναι κάτι που δεν αναιρείται.

Όπως επίσης το συνολικό εύρος των δανείων που προστατεύονται, θα έλεγα, ότι είναι στο 65%. Και μιλάμε για α’ κατοικίες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κόστος αντικειμενικής αξίας ή εμπορικής αξίας. Εγώ βέβαια θα προτιμούσα να είναι στην εμπορική αξία, μιας και έχει «πέσει»...

Αλλά στο υπόλοιπο 30-35% που απομένει, η κυβέρνηση έχει διαβλέψει με βάση και στοιχεία που δίνουν οι Τράπεζες, ότι εκεί έχουμε και τους συστηματικά, στρατηγικά, ασυνεπείς δανειολήπτες που δεν θέλουν να πληρώνουν τα δάνεια τους. Οπότε ο καθένας καταλαβαίνει, ότι εκεί πραγματικά πρέπει να ξεχωρίσουμε την κατάσταση. Τους συνεπείς που δεν μπορούν να πληρώσουν, από εκείνους που έχουν «μπει στο κόλπο» και λένε «δεν πληρώνω, μπορεί και να την γλυτώσω».


Ε, λοιπόν, δεν θα την γλυτώσει κανένας επιτήδειος!
Related Posts