Ο Τέρενς Κουίκ στον «Εθνικό Κήρυκα» για την Ομογένεια και Ελλάδα


www.ekirikas.com

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη Βοστώνη επισκέφτηκε για λίγες ώρες ο κ. Τέρενς Κουίκ, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με αρμοδιότητα το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, όπου κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του φιλέλληνα αγωνιστή ιατρού Samuel Howe, στο κοιμητήριο Mt. Auburn στο Γουότερτουν.
Επίσης, είχε συναντήσεις με την υποκυβερνήτη Μασαχουσέτης κ. Κάριν Πολίτο, πανεπιστημιακούς καθηγητές και καθηγήτριες ελληνικής καταγωγής που διδάσκουν σε πανεπιστήμια της Βοστώνης και ήδη έχουν ακαδημαϊκές σχέσεις με ανώτερα ιδρύματα της Ελλάδος με ανταλλαγή φοιτητών ή μαθητεία ενός εξαμήνου στην Ελλάδα.

TERENS BOSTON 2
Τον Υφυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ πλαισιώνουν απόγονοι του φιλέλληνα αγωνιστή ιατρού Samuel Howe, στο κοιμητήριο Mt. Auburn στο Γουότερτουν της Μασαχουσέτης. Ο κ. Κουίκ απέτισε φόρο τιμής στον τάφο του φιλέλληνα αγωνιστή του 1821. Εθνικός Κήρυξ. Θεόδωρος Καλμούκος.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» και αναφορικά με τις επαφές του στη Βοστώνη εκτός από την κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του ιατρού Samuel Howe, είπε, ότι «το σημαντικότερο που θέλω να κάνω αφορά έναν τομέα που για μένα είναι πολύ ευαίσθητος, ο τομέας της Παιδείας, και η συνάντηση με τους καθηγητές ήταν πολύ σημαντική».
«Πώς μας βλέπετε εμάς την Ομογένεια, τι είμαστε εμείς για σας;» τον ρωτήσαμε. «Εχω μία σαφή οδηγία από τον Πρωθυπουργό να μην έλθω να τάξω και να μην απλώσω το χέρι μου ζητώντας», ανέφερε ο κ. Κουίκ και συμπλήρωσε «διότι κάθε φορά εκτιθέμεθα διότι τάζουμε ή ζητάμε και δεν είμαστε συνεπείς. Ηλθα κατ’ αρχήν να ακούσω, πραγματικά θέλω να ακούσω, τι ζητάει επί τέλους η Ομογένεια από το ελληνικό κράτος. Το δεύτερο είναι να φύγει ο δεσποτισμός της Αθήνας σε βάρος της Ομογένειας. Δηλαδή είτε λέγεται ΣΑΕ, είτε Ομοσπονδία, είτε Εθνικό Συμβούλιο να μην καπελώνει η Αθήνα με το έτσι θέλω τις δράσεις της Ομογένειας διότι η Ομογένεια μπορεί από μόνη της και να αυτορυθμιστεί και να βγάλει τα κομματικά από τη μέση και να βοηθήσει εκεί που πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει και στο κάτω – κάτω της γραφής όταν χρειάστηκε να βοηθήσει βοηθούσε από μόνη της χωρίς να της το ζητήσουμε».
Στην επισήμανση ότι το ΣΑΕ έχει πεθάνει, ο Υπουργός είπε ότι «για το ΣΑΕ ως βουλευτής και ως δημοσιογράφος είχα μια εικόνα θα έλεγα μάλλον δυσάρεστη. Γνώρισα προσωπικότητες μέσα από το ΣΑΕ όπως τον Αθενς, τον Σπυρόπουλο, αλλά το ΣΑΕ εκπροσωπούσε το 3 με 4% της Ομογένειας παγκοσμίως. Ως αντιπολίτευση τότε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και ως αρμόδιος τομεάρχης σε Εξωτερικών – Αμυνας αλλά και γραμματέας της Επιτροπής των Ελλήνων της Διασποράς είχα συνεργαστεί με τον Ακη τον Γεροντόπουλο στην προηγούμενη κυβέρνηση για το νομοσχέδιο το οποίο ερχόταν σχετικά με το ΣΑΕ το οποίο δεν προχώρησε διότι με τις εκλογές σκόνταψε και χάθηκε, θα επανέλθει όμως το θέμα». Επεσήμανε, πως «είμαι από εκείνους που λένε ότι η εκπροσώπηση να είναι και σε επίπεδο φυσικών προσώπων, δηλαδή να μπορεί κι ένα φυσικό πρόσωπο να έχει ένα λόγο μέσα στο ΣΑΕ εκτός από τις Ομοσπονδίες. Επίσης, να μην δίνεται η εικόνα ότι το ΣΑΕ είναι μία αμερικανική απεικόνιση του Απόδημου Ελληνισμού, διότι είναι και οι Νοτιοαφρικανοί, οι Αυστραλοί, οι Νεοζηλανδοί, οι Ευρωπαίοι, η Γερμανία, η Αγγλία που ζουν τόσοι Ελληνες, όλοι εκφράζουμε τον Ελληνισμό παγκοσμίως» και συμπλήρωσε ότι «το ΣΑΕ είναι συνταγματική επιταγή, δηλαδή το ΣΑΕ πρέπει να υπάρχει διότι το προβλέπει το Σύνταγμα, αρκεί να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό και να αφήνει έξω τα κόμματα και να μην ποδηγετείται από τον οποιονδήποτε κακώς εννοούμενο δεσποτισμό της Ελλάδας».
Οταν τον ρωτήσαμε πού βρίσκεται το θέμα της ψήφου των ομογενών τη στιγμή που πολλές Μεσογειακές χώρες ακόμα και η Αλβανία, η Τουρκία σίγουρα, ακόμα και το Πακιστάν, επιτρέπουν στη Διασπορά τους και ψηφίζει, ενώ η Ελλάδα έχει μείνει στα τάματα, είπε: «θα σας μιλήσω ως Ανεξάρτητος Ελληνας διότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες από το Φθινόπωρο του 2013 έχομε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την ψήφο των ομογενών. Ενδεχομένως να χρειάζεται κάποια αναβάθμιση». Και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να έβλεπα στη Βουλή των Ελλήνων όπως βλέπουμε τους βουλευτές Επικρατείας να υπάρχει μία ομάδα που να είναι ο βουλευτής, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και νομίζω ότι σε αυτό το σκεπτικό θα προχωρήσουμε». Σημείωσε ακόμα, πως «θα σας πω κάτι με όλη μου την ειλικρίνεια, πως αυτή τη στιγμή τα τόσα προβλήματα που έχει η Ελλάδα από προσφυγικό μέχρι και το αν κλείσουμε με τα προαπαιτούμενα δεν είναι μέσα στην άμεση προτεραιότητα τώρα. Αλλά με το που θα κλείσει μέχρι τέλος Μαρτίου να ξέρετε ότι μετά θα αρχίσουμε να δουλεύουμε και για το θέμα της ψήφου των ομογενών». Οταν τον ρωτήσαμε μήπως πέσει η κυβέρνηση μέχρι τότε, τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Συμπλήρωσε πως «αυτό είναι κάτι που πολλοί θα ήθελαν να δουν, να πέφτουμε, αλλά σας λέγω εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν διότι οι 153 είμαστε σταθεροί και θα υπερψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα. Σε ό,τι αφορά τις οικουμενικές κυβερνήσεις που βάζουν τα κόμματα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, θα παραμένει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ».
Σε ερώτηση σχετική με συντάξεις στα σημερινά επίπεδα και αν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια κι ακόμα γιατί εσείς οι υπουργοί, οι βουλευτές δεν παίρνετε το ίδιο ποσό σύνταξης που παίρνουν οι πολίτες, απάντησε: «από το 2012 κανένας βουλευτής που μπαίνει στη Βουλή δεν δικαιούται πια σύνταξης. Προσωπικά προτείνω ότι συνταξιούχος βουλευτής ο οποίος παίρνει και από αλλού σύνταξη να μην παίρνει τη βουλευτική σύνταξη, γιατί κανείς δεν του είπε να πάει να δουλέψει στη Βουλή, του είπε να πάει να προσφέρει». Στην ερώτηση πόσα έπαιρναν πριν από το 2012, είπε ότι «δεν το ξέρω το ποσό, πάντως έχουν γίνει δραστικές περικοπές».
«Πόσο ανησυχείτε με την τροπή που έχει πάρει το προσφυγικό;» τον ρωτήσαμε. «Είναι -τόνισε- ένα πρόβλημα που πρέπει να το λύσει η ίδια η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που πρέπει να τη διακρίνει». Οταν τον ρωτήσαμε αν βλέπει να έχει η Ευρώπη την ικανότητα και την πρόθεση για κάτι τέτοιο, απάντησε: «δυστυχώς, όμως υπάρχουν ακραίες δυνάμεις οι οποίες δυστυχώς όμως σηκώνουν συρματοπλέγματα».


Related Posts