ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΚΕΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΟ: 20.000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΤΖΙΑΣ»To νησί της Τζιάς θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνούς φήμης καταδυτικό κέντρο, με τα μουσεία – ναυάγια που έχει…20.000 λεύγες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσάς της.
Μπορεί να με εμπνέει και ως τίτλος  το βιβλίο του Ιουλίου Βερν, αλλά οι υποθαλάσσιοι θησαυροί της Τζιάς είναι πραγματικά μοναδικοί.

Μιλάμε για ναυάγιο του «Βρετανικού», το δίδυμο αδελφάκι του «Τιτανικού», που βυθίστηκε πριν από 100 χρόνια στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, από Γερμανικό Υποβρύχιο, προφανώς νάρκη του, μιλάμε επίσης για το «Πατρίς» που είχε τη μορφή ποταμόπλοιου και βυθίστηκε το 1868 έξω από τον Κούνδουρο, μιλάμε για ένα Γιούνκερ, γερμανικό πολεμικό αεροπλάνο και δεν ξέρω πόσα ακόμα μικρότερα ναυάγια στη γύρω περιοχή.

Είναι ένα πραγματοποιήσιμο φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Κέας, για το οποίο θα πρέπει να συντονιστούν το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη βοήθεια και άλλων εμπλεκομένων δημοσίων Υπηρεσιών.

Ήδη από την πλευρά μου θα αρχίσει ο συντονισμός αυτής της προσπάθειας, όπως συνεννοήθηκαν με το Δήμαρχο του νησιού, συμβούλους του και φορείς».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος της σημερινής του επίσκεψης στο νησί της Τζιάς, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Γιάννη Ευαγγέλου (πρώην Πρόεδρο της HATA), με μέλη Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και με τους επικεφαλής τοπικών φορέων όπως αγροτοκτηνοτρόφων, ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και της τοπικής κοινωφελούς επιχείρησης.

Τα θέματα που τέθηκαν υπ’ όψιν για επίλυση στον Τέρενς Κουίκ ήταν τα εξής:

1.    Η ταυτοποίηση των «εξοχικών» που ενοικιάζονται «μαύρα» ως τουριστικά καταλύματα.

2.    Η έγκριση, από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, της αγοράς ασθενοφόρου με χρήματα που δόθηκαν ως δωρεά στον Δήμο.

3.    Η στελέχωση του Κέντρου Υγείας με παιδίατρο.

4.    Η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας και τους χειμερινούς μήνες με ένταξη λεωφορείου στο Πρόγραμμα Καρλάφτης των άγονων γραμμών.

5.    Η απλούστευση της αδειοδότησης για να λειτουργήσουν οι παραδοσιακοί πέτρινοι στάβλοι αιγοπροβάτων.

6.    Η μετεγκατάσταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.

7.    Η αδειοδότηση για τη βόσκηση αιγοπροβάτων σε συγκεκριμένη ζώνη της Μακρονήσου από τις κτηνοτροφικές οικογένειες που «επιχειρούν» εκεί τις τελευταίες δεκαετίες και μακριά από τα στρατόπεδα εξορίας, τους συνυφασμένους με την ιστορικότητα του νησιού.

8.    Η δικαιοδοσία επανίδρυσης αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου.

Στα πλαίσια της περιοδείας του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος συνοδευόταν από στέλεχος τη Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Σύλβια Γαλλιροπούλου, ξεναγήθηκε στις σημαντικότερες περιοχές του νησιού, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με επαγγελματίες και με κατοίκους.

«Η Τζιά είναι ένα από εκείνα τα νησιά που αναπτύσσονται με προσεκτικούς και με πολύ μελετημένους ρυθμούς. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που «χάνονται» μέσα στον περιβάλλοντα χώρο καταλύματα και σπίτια, κτισμένα με ξερολιθιά, μέσα σε αμυγδαλεώνες, βελανιδιές», σχολίασε ο Τέρενς Κουίκ επιστρέφοντας στο Λαύριο απ’ όπου γίνεται και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αττικής με τη Κέα.

Related Posts